Huomioi jalan tyyppi juoksukenkiä ostaessasi

Juoksukenkiä valitessa on tärkeää tietää minkä tyyppinen jalka sinulla on. Myös muita kenkiä ostaessa on hyvä tietää jalan tyypistä, ettei tietämättään pahenna mahdollista pronaatio-ongelmaa. Jalkatyyppejä on kolme:

  • neutraali jalka
  • ylipronatoiva jalka
  • alipronatoiva jalka.

Juoksukengissä on pronaation lisäksi myös muita huomioitavia asioita. Tämän artikkelin lisäksi kannattaakin lukea myös juoksukenkien valintaoppaamme täältä

NEUTRAALI JALKA

Suurimmalla osalla ihmisistä on neutraali jalka. Se tarkoittaa, että jalkaholvin korkeus on normaali eikä jalkaholvi koske lattiaan. Jos neutraali askeltaja menee kyykkyyn, nilkat, polvet ja lantio pysyvät suorassa linjassa. Jalan iskunvaimennus ja vakaus on luonnollinen askelluksessa.

Neutraalille jalalle sopivat kengät löytyy ”neutraali pronaatio” tai ”kevyt ylipronaatio” mallistoista. Mikäli neutraalin askelluksen omaava jalka käyttää tarpeeseensa nähden liian kovaa pronaatiotukea, jalat voivat kipeytyä sisäsyrjästä tehden juoksusta epämukavaa. Neutraalit juoksukenkämme löytyvät täältä

Jalan tyyppi neutraali

YLIPRONATOIVA JALKA

Ylipronaatio on jalan yleisin virheasento, jonka voi tunnistaa myös linttaan astutuista kengistä. Ylipronaatio tarkottaa, että jalkaholvi on matala ja osuu lattiaan.

Ylipronaatio-ongelmassa jalan luonnollinen vakaus on vähentynyt. Jalka kiertyy helposti sisäänpäin jo seistessä tai askeltaessa. Pronaatiotuki antaa tukea matalalle jalkaholville, estää jalkaa painumasta sisäänpäin ja korjaa askelluksen neutraaliksi. Mikäli ylipronatoiva jalka ei saa tarvittavaa pronaatiotukea, jalat voivat kipeytyä ja pronaatio-ongelma pahentua. Virheasento voi aiheuttaa kipua esimerkiksi nilkkoihin, polviin ja lonkkaan.

Maastojuoksukengät ovat useimmiten neutraaleja, sillä maastossa askellus on jokaisella askeleella hiukan erilainen monipuolisen maaston takia. Näin ollen tuki ei pysty korjaamaan askellusta oikealla tavalla. Joten mikäli tarvitset maastojuoksukengät, sinun ei tarvitse etsiä pronaatiotuettuja kenkiä siihen tarkoitukseen.

Juoksukengät ylipronaatiojalalle löytyy ”ylipronaatio” tai ”kevyt ylipronaatio” mallistoista riippuen pronaatio-ongelman laajuudesta. Pronaatiotuetut juoksukenkämme löytyvät täältä

Jalan tyyppi ylipronaatio

ALIPRONATOIVA JALKA

Alipronatoivaa jalkaa kutsutaan myös nimellä ”supinoiva jalka”. Se tarkoittaa, että jalkaholvi on korkea. Lisäksi polvet kiertyvät helposti ulospäin, nilkka on jäykkä ja paino on ulkosyrjällä. Kengänpohjat kuluvat usein päkiän ulkoreunalta.

Alipronatoivalle jalalle sopiva kenkä löytyy ”neutraali pronaatio” mallistosta. Alipronaatiotuella varusteltuja kenkiä on myös olemassa, mutta usein neutraali pronaatio riittää. Alipronaatio-ongelma on huomattavasti harvinaisempi kuin ylipronaatio-ongelma. Missään nimessä alipronatoivalle jalalle ei suositella ylipronaatiotukea, sillä se korostaa alipronaatio-ongelmaa. Tutustu neutraalien juoksukenkiemme valikoimaan täältä

Jalan tyyppi alipronaatio

TUETUT POHJALLISET

Jalan virheasentoja varten on mahdollista myös valmistaa omalle jalalle sopivia pohjallisia. Tuetut pohjalliset korjaavat mahdollista virheasentoja. Pohjallisia voidaan käyttää myös muissa jalkineissa, kuin urheilujalkineissa.

Lisää tietoa pohjallisistamme löydät täältä

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Kanta-asiakasklubi kaikille, jotka rakastavat urheilua, ulkoilua ja erityisetuja.