Suksien voitelu - Näin onnistut voitelussa

suksien voitelu

VINKIT MAASTOHIIHTOSUKSEN VOITELUUN

Onnistunut maastohiihtolenkki alkaa oikeanlaisella voitelulla. On paljon hiihtäjästä kiinni, kuinka paljon aikaa tai vaivaa suksien voiteluun haluaa käyttää. Olitpa valmis näkemään vaivaa kelinmukaisen voitelun tekemiseen tai haluat päästä mahdollisimman helpolla – löydät valikoimastamme runsaasti vaihtoehtoja onnistuneen voitelun aikaan saamiseen

PITO JA LUISTO – PERUSAJATUS

Perinteisen maastohiihtosuksen kuuluu luistaa ja pitää sopivassa suhteessa. Pidon ansiosta suksella voi potkaista. Luisto puolestaan takaa, että suksi liukuu vaivattomasti eteenpäin. Perinteiseen tyyliin on myös kehitetty voiteluvapaita tai pitopohjasuksia. Näiden voitelu on selvästi helpompaa, mutta nekin vaativat huoltoa optimaalisen toiminnan takaamiseksi.

Luistelusuksien kuuluu luistaa ja näin ollen niissä ei käytetä lainkaan pitovoidetta. Luistelusuksen koko pohjaan levitetään luistovoidetta

PERINTEISEN SUKSEN PITOVOITELU

Suksessa on niin sanottu pitoalue, joka ulottuu kantapään alta noin 50 cm kohti suksen kärkeä. Suksen jalkavuuden ansiosta tämä kohta osuu latuun potkuvaiheessa ja näin sukseen saadaan pitoa. Kun suksella liu’utuaan, nousee pitoalue irti ladusta ja suksi luistaa kärjellä ja kannalla.

Helppo pitovoitelu

Pitovoitelu on toki oma tieteen ja taiteen alansa ja siihen voi käytää aikaa vaikka millä mitalla. Alla on kuitenkin perusohje, jolla harrastaja hiihtäjä pääsee hyvään lopputulokseen.

Tarvittavat työvälineet

Työvaiheet

 1. Puhdista suksen pohja vanhoista voiteista ja liasta
 2. Määritä pitoalue. Mittaa aikuisen suksessa kannan alta noin 50 cm kohti kärkeä. Lasten suksessa hieman vähemmän. Pitoaluetta voit arvoioida myös seuraavasti. Seiso tasaisesti molempien suksien päällä. Pyydä kaveria liuttamaan paperin palaa kannan alta kohti kärkeä. Pitoalue päättyy muutamaa senttiä ennen kuin paperin pala pysähtyy.
 3. Voit halutessasi karhentaa pitoalueen hienolla hiekkapaperilla, jolloin pitovoide tarttuu sukseen helpommin. Karhennus tapahtuu hiomalla suksen pitoalue poikittaisella liikkeellä
 4. Valitse kelin mukainen pitovoide. Pitovoide levitetään koko pitoalueelle hankaamalla sitä suoraan purkista. Älä välitä, vaikka pitovoide ei levittyisi tasaisesti
 5. Tasoita voide hankaamalla sitä suksen suunnassa korkilla. Hyvin tasoitettu voide muuttuu läpikuultavaksi eikä suksen pohjassa näy ”klönttejä”.

Erilaiset voiteet

 • Pitoteippi on helppo tapa kestävään pitovoiteluun. Se on nopea asentaa ja sen kelialue on erittäin laaja. Soveltuu loistavasti monille harrastajahiihtäjille.
 • Perusvoiteet (esim. Swix V-sarja) ovat edullisia ja niitä kannattaa hankkia useita eri keleille. Näiden avulla pitoa on helppo säätää kelin mukaiseksi.
 • Liisterit on tarkoitettu vaativille keleille, joita ovat esimerkiksi jäiset ja märät ladut. Liisterit mahdollistavat pidon vaikeissa oloissa, mutta vaativat hieman harrastuneisuutta.
 • Fluorilliset voiteet (esim. Swix VR-sarja) toimivat samalla tavalla kuin perusvoiteet, mutta ne ovat koostumukseltaan hienostuneempia ja siksi hivenen kalliimpia.

Voiteluvapaiden ja pitopohjasuksien huolto

Zero -suksen pohja kannattaa pitää puhtaana. Zerosukseen kannattaa levittää jäätymistä ehkäisevä Zero spray. Zero-alue kannattaa myös säännöllisesti karhentaa hiekkapaperilla. Tarvittaessa suksen voi myös voidella perinteisllä pitovoiteilla.

Nanogrip -suksi on tärkeä pitää puhtaana. Tähän riittä voiteenpoistoaine ja kuituliina. Nanogrip suksien pohjaan ei saa levittää perinteisiä voiteita.

Pitopohjasukset eivät kaipaa juurikaan pitovoitelua. Jäisillä keleillä pitoalueelle voi levittää tarvittaessa liisteriä.

LUISTOVOITELU

Hyvä luistovoitelu lisää hiihtonautintoa merkittävästi. Luistovoitelu on helpoimillaan pikavoiteilla lähes täysin vaivatonta, mutta kilpahiihtäjien luistovoitelu lähentelee rakettitiedettä.

Luistovoidetta levitetään luistelusuksessa (ja laskettelusuksessa) koko suksen pohjaan. Perinteisen suksessa puolestaan kärkeen ja kantaan, ei pitoalueelle.

Seuraavassa vinkit jokaisen ulottuvilla olevaan helppoon voiteluraudalla tehtävään luistovoiteluun. Erilaisia työvaiheita voi lisätä riippuen siitä, kuinka paljon vaivaa haluaa nähdä. Samoja ohjeita voi käyttää myös laskettelusuksien voiteluun.

Tarvittavat työvälineet

Työvaiheet

 1. Puhdista suksen pohja vanhoista voiteista ja liasta.
 2. Harjaa suksen pohjaa harjalla suksen suuntaisesti, jotta suksen kuviointi aukeaa ja voide imeytyy paremmin.
 3. Kun rauta on lämmin, aseta voidepalikka rautaa vasten ja anna voiteen valua norona suksen pohjalle koko suksen matkalle.
 4. Hiero suksen pohjaa raudalla siten, että voide levittyy tasaisesti koko suksen pohjalle.
 5. Poista ylimääräinen voide hankaamalla suksen pohjaa siklillä suksen suuntaisesti. Suksen pohjaan ei tulisi jäädä lainkaan näkyvää voidetta.
 6. Harjaa suksen pohjaa harjalla kunnes suksen pohja on kiiltävä, eikä siinä näy voidetta.
 7. Kiillota suksen pohja lopuksi vielä kuituliinalla.

Erilaiset luistovoiteet

 • Pikavoiteet on helppo tapa nopeaan luistovoiteluun. Voide levitettään pullon sienellä, annetaan asettua ja kiillotetaan ylimääräinen voide pois kuituliinalla. Tällainen voitelu on nopeaa, mutta ei kestä paljoa yhtä lenkkiä pidempään.
 • Parafiini, eli CH-voiteet ovat edullisia ja niitä kannattaa hankkia useita eri keleille. Ne levitetään raudalla ja ne ovat hyvin kestäviä. Nämä voiteet soveltuvat hyvin harrastajahiihtäjille
 • Matala fluorilliset, eli LF-voiteet sisältävät hieman fluoria, joka vähentää veden pintajännitystä. Fluorillisilla voiteilla saadaan aikaan parempi luisto. Nämä voiteet soveltuvat hyvin aktiiviharrastajille.
 • Korkea fluorilliset, eli HF-voiteet sisältävät paljon fluoria ja ovat näin luisto-ominaisuuksiltaan erinomaisia. Ne soveltuvat hyvin aktiivihiihtäjille ja jopa kilpatasolle.
 • Pulverit ja muut pinnoitustuotteet on tarkoitettu tarjoamaan äärimmäistä luistoa ja niillä yleensä viimeistellään voitelu. Ne ovat arvokkaita mutta soveltuvat hyvin myös aktiivihiihtäjille vaikkapa massahiihtotapahtumien voiteluun

ONGELMIA VOITELUN KANSSA?

Onko sinulla ongelmia sopivan voitelun aikaan saamiseksi? Alta saat muutamia vinkkejä, joilla voit yrittää lisätä pitoa tai luistoa. Voit myös aina tuoda suksesi voideltavaksi ammattilaisten käsiin mihin tahansa> XXL-tavarataloon. XXL-tavarataloon

Liian vähän pitoa

 • Varmista, että suksen jäykkyys on sopiva painollesi. Liian jäykkä suksi ei ota kiinni latuun ja lipsuu.
 • Varmista, että käytät riittävän pehmeää voidetta kelille. Pehmeä pitovoide pitää hyvin mutta kuluu nopeammin. Mitä jäisempi keli, sitä pehmeämpää voidetta tarvitaan.
 • Pidennä pitoaluetta muutama sentti kärjestä. Pidempi pitoalue lisää pitoa.
 • NIS-sidejärjestelmällä varustetussa suksessa sidettä voi liikuttaa hieman. Pitoa saat siirtämällä sidettä eteenpäin.

Liian vähän luistoa

 • Varmista, että voide on sopivaa keliolosuhteisiin.
 • Puhdista pohja huolellisesti ja voitele uudelleen.
 • Varmista, että pohja on siklattu ja harjattu huolella.
 • Märällä kelillä kannattaa valita fluorillinen luistovoide, sillä se syrjäyttää paremmin vettä suksen alla. Tämä lisää luistoa.
 • Kuivalla ja kovan pakkasen kelillä luiston aikaansaaminen on aina haastavaa.
close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Kanta-asiakasklubi kaikille, jotka rakastavat urheilua, ulkoilua ja erityisetuja.