Ohjeet laskettelusuksien valintaan

laskettelu sukset

LASKETTELUSUKSEN VALINTA

Laskettelijalle on tärkeää valita oikeat välineet, jotta harrastus olisi turvallista ja hauskaa. Laskettelusuksen valintaan vaikuttavat monet tekijät, laskijan pituus, laskijan paino, laskijan taitotaso ja käyttötarkoitus. Ei ole yhtä selvää kaavaa laskettelusuksen valintaan vaan jokaisen kannattaa arvioida oma käyttötarpeensa. Tarvittaessa saat apua asiakaspalvelustamme.

SUKSEN PITUUS

Suksen pituuteen vaikuttavat laskijan oma pituus ja taitotaso. Aikuisille soveltuvan rinnesuksen pituuden ohjearvot löytyvät alla olevasta taulukosta. Lyhimmillään suksi ulottuu noin laskijan leukaan, pisimmillään se on noin laskijan itsensä mittainen.

Laskijan pituus (cm)Suksen pituus (cm)
150130-145
160140-155
170150-165
180160-175
190170-185
200180-

Suksen pituus rippuu monesta asiasta. Alla on lista seikkoja, joiden avulla voit harkita valitsevasi joko lyhyemmän noin leukaan ylettyvän suksen tai pidemmän, itsesi mittaisen suksen. Jos haluat monipuolisen suksen, kannattaa valita keskimittainen suksi.

Lyhyt, pujottelutyylinen suksi kannattaa valita jos:

  • Olet aloitteleva tai harrastaja. Lyhyt suksi on helppo hallita ja saada kääntymään.
  • Painat keskimääräistä vähemmän.
  • Pidät enemmän nopeista ja tervävistä käännöksistä kuin kovasta vauhdista rinteessä. Lyhyt suksi kääntyy nopeasti, mutta on epävakaa kovassa vauhdissa.
  • Haluat pujottelu suksen jossa on jalkavutta, ei Rocker-rakennetta.

Pitkä suksi kannattaa valita jos:

  • Olet kokenut laskija, jolla on tekniikka hallussa. Pitkä suksi on vaikeammin hallittava.
  • Tykkäät laskea kovalla vauhdilla ja aggressiivisesti. Pitkä suksi kestää hyvin vauhtia ja on vakaa.
  • Olet himean raskastekoisempi.
  • Suunnittelet laskevasi rinteiden ulkopuolella. Pitkä suksi kelluttaa paremmin pehmeässä puuterilumessa.
  • Haluat hankkia sukset, joissa on Rocker –rakenne.
  • Haluat hankkia Twin Tip –sukset.

LASKIJAN TAITOTASO

Laskijan taitotaso vaikutta myös suksen valintaan.

Aloittelijan ja harrastajan sukset

Edullisemmat aloittelijan ja harrastajan sukset ovat oikea valinta jos olet juuri aloittanut laskettelun tai laskettelet satunnaisesti. Tällaiset sukset ovat yleensä ”löysempiä”, kevyempiä ja kapeampia. Tällaiset sukset on yleensä helppo saada kääntymään ja ne eivät reagoi yhtä nopeasti jos laskija tekee virheen. Suksessa voi olla Rocker-rakenne kärjessä ja kannassa, jolloin käännökseen lähtö on helpompi ja suksi ei leikkaa yhtä räväkästi.

Hyvän harrastajan ja aktiivilaskijan sukset

Hyvän harrastajan ja aktiivilaskijan sukset ovat usein hieman leveämpiä ja jäykempiä kuin aloittelijan sukset. Jäykkyys tekee suksesta vaikeammin hallittavan, mutta lisää vauhtikestävyyttä ja tuntumaa. Suuri osa laskijoista sopii tähän kategoriaan ja heille löytyy suksia moniin käyttötarkoituksiin rinnesuksesta aina vapaalaskusukseen.

Expertin sukset

Expertin sukset ovat jäykkiä pituus- ja kiertosuunnassa. Jäykkä suksi kestää loistavasti aggressiivista ja vauhdikasta laskemista. Hitaamassa vauhdissa sitä on kuitenkin vaikea saada kääntymään. Expertille löytyy vaihtoehtoja kaikista eri suksityypeistä niin rinnelaskuun, pujotteluun, parkkiin tai vapaa-laskuun.

LASTEN SUKSEN VALINTA

Lapselle kannattaa aina valita oikean kokoiset välineet. Liian pitkät isosiskon tai veljen sukset on vaikeasti hallittavat ja voivat pilata lapselta laskettelukokemuksen. Oikean kokoisella suksella lapsi oppii tekniikan helposti ja kehittyy laskijana.

Lapsen suksen pituus on pääsääntöisesti rinnan ja nenän välissä.

Jos lapsi on kevytrakenteinen, kannattaa valita lyhyempi suksi. Painavammalle lapselle puolestaan pidempi suksi on parempi.

LASTEN SUKSET

Lasten sukset ovat pääsääntöisesti helposti käännettäviä ja hallittavia rinnesuksia. Edistyneemmille lapsilaskijoille on myös olemassa suksia, joilla parempi teknikka pääsee paremmin oikeuksiinsa ja vauhtia voi kasvattaa.

Monet lapset pitävät myös parkki suksista eli twinareista, joilla voi hyppiä ja temppuilla. Ensimmäiseksi sukseksi parkki sukset eivät ole parhaat, mutta kouluikäiselle lapselle voi jo huoletta hankkia tämän tapaiset sukset.

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Kanta-asiakasklubi kaikille, jotka rakastavat urheilua, ulkoilua ja erityisetuja.