Näin valitset oikeanlaiset monot

Hiihtomono

PERINTEINEN HIIHTOTYYLI

Perinteisen hiihtotyylin monot ovat lyhyt vartiset ja pohjaltaan joustavat. Näin ne mahdollistavat kevyen taaksepäin suuntautuvan potkun.

Aloittelijan / harrastajan monot ovat usein pehmeät ja mukavat. Näin niillä on helppo viihtyä ladulla ja ne ovat mukavat jalassa. Usein niissä on myös enemmän eristettä lämpimyyden lisäämiseksi. Samalla ne ovat kuitenkin aktiivimonoja selvästi painavammat. Koko kannattaa yleensä valita normaalin kengän koon mukaan eikä pieni (noin 1 cm) haittaa. Sukaksi kannattaa valita ohut maastohiihtoon tarkoitettu sukka.

Aktiivihiihtäjän / kilpahiihtäjän monot puolestaan ovat selvästi kevyemmät, eikä niissä ole ylimääräisiä lämpö- tai muita vuoria. Ne ovat usein myös selvästi tukevammat, sillä voimakas potku vaatii enemmän kengältä. Aktiivi/kilpamonot ovatkin suunniteltu erityisesti suorituskyky edellä.

Katso kaikki perinteisen hiihtotyylin monot täältä

LUISTELUTYYLI

Luistelumonoilta vaaditaan selvästi enemmän, sillä sivulle suuntautuva potku on huomattavasti rankempi. Sen takia luistelumonoja ei varsinaisesti ”aloittelijalle” juurikaan löydy.

Luistelumono on pitkävartinen, jolloin se tukee nilkkaa huomattavan hyvin. Usein nilkan ympärillä on vielä erillinen tukirakenne. Monon pohja on myös täysin jäykkä, eikä saa joustaa potkun yhteydessä. Kilpamonot eroavat harrastajan monoista lähinnä keveyden ja jäykkyyden osalta. Kilpamonoissa pohjassa on usein hiilikuitua, joka tekee pohjasta kevyen ja jäykän. Samoin nilkan tuki saattaa olla hiilikuitua. Harrastajan monoissa on jonkin verran enemmän pehmusteita, jolloin mono on mukavampi jalassa, mutta samalla raskaampi.

Katso kaikki monot luisteluhiihtoon täältä

SNS vai NNN siteet? Molemmat vaihtoehdot ovat sidestandardeja, joita eri valmistajat käyttävät. Lue lisää

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Kanta-asiakasklubi kaikille, jotka rakastavat urheilua, ulkoilua ja erityisetuja.