Minkä tyyppiset laskettelusukset sopivat minulle?

mies laskettelee

SUKSIEN OMINAISUUDET

Suksen leveys

Suksen leveys ilmoitetaan yleensä millimetreinä suksen kapeimmasta kohdasta eli vyötäröltä. Kapeampi suksi on helpompi kääntää kantilta kantille kun taas leveämpi suksi kelluttaa paremmin pehmeässä lumessa.

Joskus pituus ilmoitetaan kolmella numerolla esim. 115/90/107mm, jolloin 115mm tarkoittaa kärkeä, 90mm vyötäröä eli keskikohtaa ja 107mm kantaa.

Karkeasti leveydet voidaan jakaa seuraavasti:

  • Alle 75mm leveät sukset on tarkoitettu hoidettuihin rinteisiin.
  • 75-85mm leveät sukset on tarkoitettu kokeneemmille laskijoille tai sekakäyttöön
  • yli 85mm sukset ovat pääsääntöisesti rinteiden ulkopuolelle ja puuterilumeen

Kääntösäde

Kääntösäde kuvaa suksen rakennetta ja käyttäytymistä. Mitä suurempi erotus on suksen kärjen ja kannan sekä keskikohdan leveyksien välillä, sitä pienempi on suksen kääntösäde ja syvempi sivuleikkaus. Kääntösäde ilmoitetaan metreinä tietyn mittaiselle sukselle (esim. 13,5m / 151cm). Mitä pienempi kääntösäde on, sitä nopeampia ja terävämpiä käännöksiä suksi tekee. Suurempi kääntösäde ei ole yhtä leikkaavampi, mutta se on vakaampi kovassa vauhdissa.

  • Kääntösäde alle 16m -> Carving sukset, pujottelusukset
  • Kääntösäde 17-22m -> All-mountain sukset, park ja pipe sukset
  • Kääntösäde yli 22m -> suurpujottelusukset, puuterisukset

ROCKER / CAMBER

Seuraavassa esitellään lyhesti suksen rakennetta ja jalkavuutta sekä näiden vaikutuksia suksen ominaisuuksiin.

Camber

Camber rakenne on perinteinen suksen rakenne. Suksi on siis kaareva siten, että sen keskikohta on irti lumesta ja kärki ja kanta osuvat alustaan. Tällainen suksi on usein vaikeampi saada kääntymään, mutta samalla sen on tarkka ja tunnokas kovalla lumella. Laskijan paino jakaantuu myös tasaisesti koko kantille ja antaa hyvän kanttipidon. Experttilaskijat ja park-laskijat suosivat usein Camber rakennetta.

Rocker

Rocker-suksessa kärki ja kanta ovat ilmassa kun taas suksen keskikohta osuu lumeen. Rakenteena se on Camberin vastakohta. Rocker-rakenteen ansoista laskija tarvitsee vähemmän voimaa saadakseen suksen kääntymään, sillä suksi lähtee luontaisemmin tekemään kaarta. Rocker-sukset myös kelluvat paremmin pehmeällä lumella ja helpottavat käännökseen lähtemistä. Rocker rakenne helpottaa usein leveämpien suksien hallintaa.

Rocker / Camber

Suksissa voi esiintyä myös rocker- ja camber-rakenteiden yhdistelmiä. Esimerkiksi kärki-rocker suksessa on ylöspäin kaareva kärki ja keskiosa on puolestaan jalkava. Tällöin suksi on kelluva pehmeässä lumessa, mutta tarjoaa silti kanttipitoa kovemmalla alustalla ja kovemmassa vauhdissa. Suksi voi myös olla keskeltä jalkava, mutta rocker kärjestä ja kannasta. Näin voidaan esimerkiksi helpottaa aloittelevan laskijan käännökseen lähtemistä ja parantaa suksen anteeksiantavuutta.

ERILAISET SUKSET LYHYESTI

All-mountain sukset

All-mountain sukset ovat niin sanotut yleissukset. Niillä voi laskea kovilla ja hoidetuilla rinteillä, pehmeämmässä lumessa. Ne kestävät myös vauhtia, mutta ovat samalla helposti kääntyvät. Vaikka suksi toimii monessa eri käytössä, se on myös kompromissi ja siksi ei välttämättä paras vaihtoehto suksea vain tietyissä oloissa käyttäville. Jos olet hankkimassa yhdet sukset, voi all-mountain olla juuri sinulle. Jos kuitenkin etsit suksea tiettyihin oloihin tai tietylle alustalle, kannattaa harkita erikoissuksen hankintaa.

Vapaalaskusukset

Vapaalaskusukset on tarkoitettu pehmeälle lumelle ja ovat siksi leveitä, usein noin 115mm tai leveämpiä. Leveyden lisäksi usein rocker-rakenne lisää suksen kelluvuusominaisuuksia. Monilla vapaalaskusuksilla voi laskea myös rinteissä (etenkin kapeammilla noin 100mm suksilla), mutta leveimmät niistä eivät sovellu optimaalisella tavalla rinteisiin. Näihin suksiin liitetään usein kannasta avattavat ns. rando-siteet, jotta suksella voi hiihtää myös ylöspäin pehmeässä lumessa.

Suurpujottelu sukset / Big Mountain

Tällaiset sukset ovat usein pitkiä ja jäykkiä suksia, joilla on tarkoitus laskea lujaa ja tehdä loivia käännöksiä. Suksen leveys voi vaihdella leveämmästä puuterille tarkoitetusta suksesta kapeampaan suurpujottelu-tyyliseen sukseen.

Carving-sukset / Pujottelusukset

Carving-suksissa tai pujottelusuksissa on usein pieni kääntösäde. Ne onkin tarkoitettu tekemään tarkkaa ja nopeaa käännöstä. Ne toimivat parhaiten hyvin hoidetuissa rinteissä. Aloittelijoiden sukset ovat usein kääntösäteeltään melko pieniä, jotta käännöstekniikka olisi helppo oppia.

Park ja pipe / Twin Tip

Parkki sukset on tarkoitettu temppuiluun ja hyppimiseen. Niissä on twin tip –rakenne (twinari), eli suksi on kaareva sekä kärjestä että kannasta. Näin suksella voi laskea sekä etu- että takaperin. Suksissa voi myös olla vahvistuksia kanteissa, jotta niillä voi laskea raileja.

Naisten sukset

Naisille on suunniteltu omia suksia, sillä naisilla on usein vähemmän voimaa, vähemmän painoa ja toisenlainen painopiste. Naisten sukset lähtevätkin helpommin käännökseen, eivätkä vaadi paljoa voimaa. Sukset ovat usein hieman kevyempia ja löysempiä. Suksen side asennetaan usein myös hieman edemmäs, jotta naislaskijat saavat helpommin painopisteen eteen. Naisten sukset ovat myös usein designiltaan kauniimpia.

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Kanta-asiakasklubi kaikille, jotka rakastavat urheilua, ulkoilua ja erityisetuja.