Vinkkejä SUP-laudan valintaan

Erilaiset SUP-laudat erilaiseen supppailuun
SUP-lautailuun kaiken tasoisille: all round/yleislaudat
All round- eli yleislaudat ovat helppoja käsitellä ja nimensä mukaisesti joka tilanteeseen sopivia SUP-lautoja. Yleislaudat ovat erittäin vakaita ja helppoja ohjata, joten all round-lauta on paras vaihtoehto aloittelevalle SUP-lautailijalle, mökille tai henkilölle, joka haluaa nauttia auringosta hitaassa vauhdissa.
Pidemmille retkille: touring/retkilaudat
Touring- eli retkilaudat ovat muodoltaan hieman virtaviivaisempia ja terävämmällä kärjellä varustettuja ja sopivat hyvin pidemmille retkille. Ne liukuvat sulavasti veden päällä ja niissä on erinomainen suuntavakaus, jonka ansiosta lauta ei lähde kääntymään niin helposti sivulle, kuin muut laudat. Touring-laudat ovat usein hieman kapeampia kuin all round- tai joogalaudat, mutta monissa tapauksissa kantavuus kompensoi kapeudun.
Ilmatäytteinen vs. kova SUP-lauta
Suurin osa nykyaikaisista SUP-laudoista on ilmatäytteisiä eli pumpattavia. Ilmatäytteisen SUP-laudan täyttämiseen menee yleensä aikaa noin 5–15 min. Ilmätätteisten SUP-lautojen paras puoli on ehdottomasti kuljetuksen ja varastoinnin helppous; kaikki tarvittava mahtuu pieneen tilaan, joka vastaa noin 70–90 litraista selkäreppua.
Vaikka ilmatäytteiset SUP-laudat ovat vallanneet markkinat, on koville laudoille edelleen paikkansa. Siinä missä kovaa SUP-lautaa ei voi kuljettaa paikasta toiseen yhtä helposti kuin ilmatäytteistä, pitää se edelleen ykköspaikkaa melomistuntuman saralla. Kova lauta liukuu veden päällä kaikista parhaiten. Kova lauta on yleensä valmistettu kovasta muovimateriaalista, jolloin se kestää myös hyvin iskuja.
Kalliimpi versus edullisempi SUP-lauta:
Kalliimmissa laudoissa on yleensä korkeampi kantokyky, jolloin lauta sopii laajemmalle käyttäjäryhmälle. Kalliimpien lautojen materiaalit ovat myös laadukkaampia. Laadukkaammilla materiaaleilla tarkoitetaan esimerkiksi laudan materiaalia ja jalkojen alla olevan gripin materiaalia. Mukana tulee monesti myös säädettävä tai kevyempi mela, jolla käyttäjä jaksaa meloa pidempään. Melojen ero painossa voi olla jopa 800 g, joka ei sinänsä tunnu paljolta, mutta tunnin suppailun jälkeen eron varmasti huomaa. Säilytyspussi on usein myös paksumpaa, vesitiiviimpää ja kulutusta kestävämpää materiaalia.
SUP-laudan pituus, leveys, paksuus ja tilavuus
SUP-laudan koko valitaan käyttäjän painon ja käyttötarkoituksen mukaan. Tilavuuteen, joka muodostaa laudan kantokyvyn, vaikuttavat laudan pituus, leveys ja paksuus. Mitä suurempi laudan tilavuus on, sen suurempi on myös kantokyky ja näin ollen myös käyttäjän maksimipaino.
Pitkät laudat (yli 330 cm) ovat tyypillisesti hyvin suuntavakaita (kuten touring-laudat). Pitkällä laudalla saattaa olla suuri tilavuus, mutta mikäli lauta on kapea, se voi tuntua suuresta tilavuudesta huolimatta varsinkin aloittelijalle kiikkerältä. Silloin se vaatii aloittavalta SUP-laudan käyttäjältä enemmän aikaa totutella laudan käyttöön.
Leveät laudat (yli 83 cm) ovat hyvin tukevia ja vakaita, mutta mitä leveämpi lauta, sen hitaammin se kulkee vedessä. Leveät laudat sopivat hyvin aloittelijalle, rauhalliseen suppailuun, auringon ottamiseen, lihaskuntotreeneihin tai joogailuun.
Laudan paksuus vaikuttaa tilavuuden ja kantokyvyn lisäksi laudan jäykkyyteen. Edulliset ja ohuet (alle 12 cm) SUP-laudat taipuvat vedessä enemmän ja uivat syvemmällä, jolloin varpaat kastuvat helpommin. Tällöin melominen on raskaampaa sekä usein kiikkerää.
SUP-laudan maksimipainoraja
Maksimipainoraja määritellään SUP-laudoille sen käyttöominaisuuksien ja kantavuuden mukaan. Maksimipainon ylittyessä lauta ui normaalia syvemmällä, jolloin varpaat saattavat kastua tai melominen muuttuu normaalia raskaammaksi. Sinänsä tässä ei ole mitään vaarallista, mutta asia, joka on hyvä tiedostaa lautaa ostaessa.
Suosittelemme valitsemaan laudan käyttäjän tai käyttäjien mukaan, jolloin SUP-lauta palvelisi mahdollisimman monia käyttäjiä ja olisi mahdollisimman monipuolinen kaikkia käyttäjiä ajatellen.

Ilmatäytteisen SUP-laudan huolto ja täyttö
Täyttö
Monesti laudoissa on ns. lukittava venttiili eli kiertäessä venttiiliä myötäpäivään venttiili lukittautuu. Täytettäessä venttiilin tulisi olla ylhäällä, jotta laudan ollessa täynnä, sekä pumpun suutinta otettaessa pois, lauta ei tyhjene ja venttiili mene rikki.
Tyhjennys
Päästä venttiilin kautta hiljalleen ilmaa pois, suurimmat ilmat saatu pois, venttiilin voi kääntää myötäpäivään, jolloin venttiili lukittautuu. Tämä helpottaa tyhjennystä ja laudan rullaamista säilytyskuntoon tai -laukkuun. Muista lopussa nostaa venttiili takaisin normaaliin asentoon, jotta uudelleen täytettäessä ei käy vahinkoa venttiilin kanssa.
Huolto
Välillä on hyvä tarkastaa laudan kunto, varsinkin jos menet itsellesi tuntemattomilla vesillä. Ilmatäytteisiin voi joskus tulla kolhuja tai viiltoja, jotka vaikuttavat laudan täyttymiseen ja paineeseen.
Useimpien lautojen mukana tulee paikkasarja, josta löytyy liima sekä samaa kangasta, kuin mistä lauta on tehty. Näillä korjaa akuuteimmat paikkaukset laudoista.
Valitse itsellesi tai porukallesi sopivin lauta, nauti fiiliksestä! SUP-lautailu esimerkiksi pienessä ilta-auringossa kuumalla kesäsäällä on erittäin koukuttavaa sekä huomaamatonta liikuntaa veden äärellä.
Mukavia hetkiä SUP-lautailun parissa!