Teemme tilaa varastoon! Jopa -50% Katso tarjoukset

Kuinka valita pelastusliivit

Pelastusliivit, artikkeli

Pelastusliivit ovat veneilyn ja vesillä liikkumisen tärkeimpiä varusteita. Erityisesti lapsien kanssa pelastusliivit on muistettava kun vesistö on lähellä. Lapsi voi rannalla tai laiturilla leikkiessään pudota veteen vahingossa ja tällöin pelastusliivit voivat pelastaa hengen. Pelastusliivit ovat tärkeät myös aikuiselle, vaikka uimataito olisikin hyvällä tasolla, sillä koskaan ei tiedä mitä veden varaan joutuessa tapahtuu. Pelastusliivejä on erilaisia eri tarkoitukseen. Seuraavaksi käydään läpi pelastusliivien eroja.

Katso kaikki pelastusliivit ja kelluntaliivit täältä

Pelastus- ja kelluntaliivien kelluntakyky

Usein kaikista liiveistä käytetään virheellisesti nimikettä pelastusliivit. Liivit voidaan kuitenkin jakaa kahteen pääluokkaan: pelastusliiveihin ja kelluntaliiveihin. Pelastusliivit pitävät tajuttoman henkilön pinnalla. Pelastusliiveissä on niskan takana kelluke, joka pitää pään pinnalla. Kelluntaliivit puolestaan vaativat uimataitoa, eikä pelasta tajutonta henkilöä. Kelluntaliivit on nimensä mukaan tarkoitettu kellumiseen uimataidon tukemiseksi. Pelastus ja kelluntaliivit voidaan erotella niiden kelluntakyvyn mukaan.

  • Kelluntakyky 50N: Nämä ovat kelluntaliivejä, jotka toimivat uimataidon tukena. Ei suositella lapsille eikä uimataidottomille henkilöille.
  • Kelluntakyky 100N: Ovat lasten pelastusliivejä, jotka pitävät lapsen pinnalla. Näissä liiveissä on kelluke pään takana. Nämä liivit kääntävät uimarin selkäasentoon pitäen pään pinnalla.
  • Kelluntakyky 150N: Aikuisten pelastusliivit, jotka pitävät aikuisen henkilön pinnalla. Liivit kääntävät uimarin selkäasentoon pitäen pään vedenpinnan yläpuolella.

Pelastusliivien koko ja malli

Pelastus- ja kelluntaliiveissä oikea koko on erityisen tärkeää. Liivien tulee istua hyvin, jotta henkilö ei pääse luisumaan pois liiveistä vedenvaraan joutuessaan. Liian isoista liiveistä on helppo luiskahtaa pois. Liivien kiristys on näinollen tärkeää säätää myös oikealle tasolle. Lasten pelastusliiveissä ei missään nimessä saa jättää kasvuvaraa.

Liiveissä on usein mainittu painorajat. Näiden painorajojen tarkoituksena on antaa viitteitä liivin kokoon, jotta se isuisi mahdollisimman hyvin. Liivien kelluvuuskyky on sama. Esimerkiksi 150N pelastusliivit kantavat samalla tavoin 50 kiloisen henkilön kuin 90 kiloisen henkilön. Ero on siinä, että 50 kiloinen henkilö on pienempi kokoinen kuin 90 kiloinen henkilö, joten samat liivit eivät istu hyvin päälle ja hän voi luiskahtaa liiveistä ulos.

Kelluntaliivejä on myös eri mallisia. Perinteiset kelluntaliivit ovat koko vartalon peittäviä ja niiden käsiaukot ovat melko isoja. Lisäksi on sporttisempia kelluntaliivejä, jotka yltävät vain rinnan alapuolelle. Näissä liiveissä olkahihnat ovat myös kapeampia. Nämä on tarkoitettu erityisesti melontaan. Lyhyempi liivi tekee kajakissa tai kanootissa istumisen mukavammaksi. Samoin myös ohuemmat olkahihnat lisäävät käsien liikkuvuutta.

Paukkuliivit

XXL:stä löydät myös paukkuliivejä. Nämä liivit ovat pelastusliivejä, jotka täyttyvät vasta vedenvaraan jouduttaessa. Paukkuliivit ovat yhtä kokoa ja ne laitetaan niskan ympärille. Paukkuliivien kelluvuus on vähintään 150N. Liiveissä on tunnistin, joka veteen joutuessa puhkaisee hiilidioksipatruunan, joka täyttää automaattisesti liivin. Liivit on myös mahdollista täyttää manuaalisesti, mikäli liivit eivät aukea. Nämä liivit ovat kätevät harrastuksiin, joissa suurempikokoiset liivit haittaavat liikkuvuutta.

Kun liivit on käytetty, niin ne on helppo tyhjentää, pakata kasaan ja käyttää uudestaan. Käytön jälkeen hiilidioksidipatruuna ja tunnistinosa on vaihdettava. Muista vuosittain tarkistaa hiilidioksidipatruunan ja tunnistimen kunto. Vaihda patruuna vähintään 3 vuoden välein. Patruunoissa on erikseen merkitty viimeinen käyttöpäivä. Patruunoita ja tunnistimia on mahdollista ostaa erikseen.

Paukkuliiveihin on mahdollista ostaa myös muunninosa, joka muuttaa paukkuliivit täysin manuaaliseksi. Liivit ei silloin täyty automaattisesti veteen joutuessa, vaan ne pitää laukaista itse. Nämä on tarkoitettu vain henkilöille, jotka todella tarvitsevat tätä toiminnallisuutta ja ovat varmoja liivien toimintatavasta. Muunninosa voi olla tarpeeksi esimerkiksi koskikalastuksessa, missä saatetaan olla vedenvarassa tietoisesti eikä tarvita liivien apua.

Paukkuliivejä ei suositella lapsille.

Katso kaikki paukkuliivit täältä.

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!