Teemme tilaa varastoon! Jopa -50% Katso tarjoukset

Loma veden äärellä? Valitse oikea pelastusliivi ja vaatetus

hh opas1

Valikoiman ollessa laaja voi olla haastavaa tehdä oikea valinta. Tulisiko sinun valita pelastusliivi vai kelluntaliivi? Mikä on ero 50 N ja 100 N välillä? Tämä opas auttaa sinua tekemään oikean valinnan.

Kuinka valita oikea pelastusliivi?

Aiotko sinä viettää lomasi veden äärellä? Onko suunnitelmissasi lähteä retkelle veneellä tai kajakilla? Mikäli vastasit kyllä, on tärkeää, että sinulla on sopiva pelastus- tai kelluntaliivi. Se voi pelastaa henkesi, mutta on myös lain mukaan pakollinen moottoriveneessä ja yli viiden metrin pituisessa veneessä, joka liikkuu. Lain mukaan tuotteessa tulee lukea CE tai ISO 12402, jotta se on turvallinen. Pelastus- tai kelluntaliivin toimimisen kannalta on tärkeää, että se puetaan päälle oikein.

 

Pelastus- vai kelluntaliivi?

”On olemassa kaksi erilaista tyyppiä: pelastus- ja kelluntaliivi. Pelastusliivi, jonka kelluntakyky eli Newton-luku on 100 N soveltuu uimataidottomille tai heikon uimataidon omaaville aikuisille ja lapsille. Ainoastaan pelastusliivi kääntää sinut turvalliseen asentoon vedessä, jos olet tajuton tai jos joudut odottamaaan vedessä kauan”, kommentoi Helly Hansenin purjehduksen kategoriamanageri Øyvind Vedvik. Vedvikin mukaan kelluntaliivin kelluntakyky on yleensä 50 N. Se sopii henkilöille, joilla on hyvä uimataito ja, jotka pääsevät ylös vedestä nopeasti.


Mikä sopii parhaiten purjehtimiseen, SUP-lautailuun ja melontaan?

”Purjehdittaessa rauhallisessa vesistössä, melottaessa kajakilla tai SUP-lautaillessa käytetään yleensä liiviä, jonka kelluntakyky on 50 N”, sanoo Vedvik. Etenkin kajakilla melottaessa yleensä käytetään kelluntaliiviä, jossa on pienempi kelluntakyky. Se antaa paremman liikkuvuuden, kuten Helly Hansenin Sport Comfort -kelluntaliivi. Kelluntaliivi on myös helppo pukea päälle ja ottaa pois edessä olevan soljen ansiosta.

Jos etsit unisex-kelluntaliiviä, joka takaa parhaan suorituskyvyn ja liikkumavapauden turvavaljaita käytettäessä Helly Hansenin Launch Vest -kelluntaliivi on hyvä valinta. Turvavaljaiden aukko jättää koukulle enemmän tilaa ja lisäksi liiveissä on läpinäkyvä tasku henkilökortille. Liivien pieni koko ja kelluttavuuden jakautuminen ylävartalolle takaavat parhaan liikkumavapaiden. Sivussa oleva vetoketju helpottaa pukeutumista ja riisumista.

Helly Hansenin Comfort Compact 50 N -kelluntaliivien muotoilu on innovatiivinen, joka takaa hyvän liikkumavapauden ja tuntuvat miellyttäviltä päällä. Ohut malli takaa myös hyvän ilmanvaihdon.Liiveissä on ikoninen Helly Hansen -kuvio.

Entä pelastusliivi vesiskootterilla ajettaessa?

Sama ohjeistus pätee pelastusliivin valintaan vesiskootterilla ajettaessa kuin normaalisti. Jos pääset pois vedestä nopeasti ja osaat uida, 50 N kelluntakykyinen pelastus- tai kelluntaliivi voi olla riittävä. Pidä kuitenkin mielessä, että jos putoat kovassa vauhdissa vesiskootterista loukkaantumisriski kasvaa. Lisäksi jos olet kaukana maalta sinun kannattaa valita ennemmin 100 N tai 150 N pelastusliivi.

Pelastusliivi lapsille

Helly Hansenin lasten ja nuorten pelastusliivit on palkittu useita kertoja Best in test -testissä. Kun Vuonna 2003 markkinoille tullut Helly Hansenin Kid Safe -pelastusliivi oli ensimmäinen pelastusliivi, jossa lasten mittasuhteet oli huomioitu. Lapsilla on usein suurempi pää suhteessa muuhun vartaloon, joten Kids Safe -pelastusliivissä oli suuri kaulus, joka pitää lapsen turvallisessa asennossa vedessä.

Kaksi vuotta sitten Helly Hansen paransi lasten pelastusliiviä muuttamalla kaulusta vielä paremmaksi, jotta lapsi on helppo kääntää turvalliseen asentoon kelluttaessa, jolloin lapsen suu ja nenä ovat veden pinnan yläpuolella. Edessä olevaa solkea siirrettiin myös alaspäin, jotta lapsi voi makoilla mukavasti laiturilla ja kalastaa. Muista hankkia lapsellesi liivi, joka istuu hyvin. Kun nostat liiviä olkapäistä sen ei pitäisi lähteä lapsen päältä pois. Pelastusliivejä löytyy kolmessa eri koossa:

  • Baby Safe (5 – 15 kg)
  • Kid Safe (10 – 25 kg)
  • Junior Safe (20 – 30 kg)

Paukkuliivi aikuisille

Paukkuliivi on pelastusliivi, joka täyttyy automaattisesti kun joutuu vedenvaraan. Jos etsit laadukasta paukkuliiviä, joka on kehitetty ja testattu yhteistyössä meripurjehtijoiden kanssa, Sailsafe Inflatable Inshore -paukkuliivi on oikea valinta. Se on ergonominen paukkuliivi, jonka kevyt ja joustava muotoilu on täydellinen rannikkopurjehdukseen. Siinä on automaattinen UML-laukaisumekanismi. Paukkuliivit ovat ISO 12402-3 -sertifioidut, ja niissä on kiinteät ISO 12401 -sertifioitu turvavaljaat. Niissä on myös haaranauha. Patentoitu ja ainutlaatuinen, Sailsafe-teknologiaa käyttävä muotoilu takaa erinomaisen liikkumavapauden. Paukkuliiveissä on irrotettavat turvavaljaat ja pyöristetty muoto, jolloin paino jakautuu tasaisesti ja käyttömukavuus kasvaa.

Yksi suosituimmista pelastusliiveistä aikuisille on Sport II, jonka yksinkertaista mallia on helppo säätää ja se löytyy useissa eri väreissä. Toinen malli, joka sopii hyvin moottoriveneeseen on Sport Inflatable -paukkuliivi, joka on helppo pukea päälle. Siinä on kapea ja kevyt ergonominen rakenne ja vedestä aktivoituva automaattisen täytön UML PRO -anturi.

Tärkeintä on kuitenkin valita oikea koko painosuositusten mukaan. Paukkuliivin tulee istua mukavasti, kun hihnat on kiinnitetty ja kiristetty. Voit kysyä apua ystävältä tai myyjältä nostamaan liiviä olkapäistä, kun se on sinun päällä nähdäksesi, onko se tarpeeksi kireä. Toisinaan on myös mahdollista lisätä ylimääräinen haaranauha.

Mikä on oikea kelluntakyky?

Pelastusliivit on jaettu eri luokkiin kelluntakyvyn mukaan. Kelluntakyvystä kertoo Newton-luku, joka on pelastus- ja kelluntaliiveissä 50 – 300 N välillä.

  • 50 N – Sopii uimataitoisille ihmisille purjehdukseen ja vesiurheiluun. Riittää pitämään aikuisen ihmisen pinnalla, mutta ei käännä ihmistä selinmakuulle.
  • 100 N – Klassinen malli kauluksella, joka sopii uimataitoisille ja uimataidottomille lapsille ja aikuisille. Liivi kääntää vedenvarassa olevan henkilön automaattisesti oikeaan asentoon.
  • 150 N – Ilmatäytteinen liivi, joka kääntää vedenvarassa olevan henkilön automaattisesti selin vedessä. Liiviä suositellaan uimareille, jotka painavat yli 40 kg.

Katso valikoima Helly Hansenin pelastusliivejä

hh opas2

Minkälainen vaatetus on sopiva vesille?

“Kun lähdet lomalle veden ääreen, on tärkeää hankkia oikeat vaatteet pelastus- tai kelluntaliivin lisäksi. Merellä on usein kylmempää kuin maalla. Meri kylmentää ilman ja tuulensuojaa ei ole” sanoo Vedvik. Hyvässä takissa on korkea kaulus, joka suojaa tuulelta ja takki kestää sadetta ja roiskeita. Myös housuissa kannattaa olla samat ominaisuudet, koska roiskeet tulevat usein myös sivulta ja alapuolelta.

Suosittu Pier 3.0 -purjehdustakki on 100% vedenpitävä. Se on suunniteltu merenkävijöille, jotka nauttivat veneellä olosta. Takki on Helly Tech® Performance -materiaalia, joten se on vedenpitävä, hengittävä ja muotoiltu kyseiseen aktiviteettiin. Se on kehitetty vaativiin ja vaihteleviin sääolosuhteisiin. Siinä on korkea kaulus ja taskut, joiden sisäpinta on fleeceä, jotta voit lämmittää käsiäsi. Näkyvyyttä parantaa takin neonkeltainen huppu, jossa on lisäksi heijastimet. Näkyvyys on erittäin tärkeää, jos putoat veteen.

Pidemmillä purjehdusretkillä kaukana rannasta, vaatetuksen tärkeys korostuu. Tuulen yltyessä on mukava vetää päälle kevyt takki, joka on helppo pakata mukaan, kuten HP Racing -purjehdustakki. Se on tyylikäs merihenkinen malli, ja se sopii myös arkikäyttöön sekä maissa että vesillä. Takki takaa hyvän liikkumavapauden sekä lämmittää ja suojaa sateelta ja tuulelta. Siinä on käytetty Helly Tech® Performance -materiaali suojaa tehokkaasti sateelta ja tuulelta ja kestää suurtakin määrää vettä.

Jos purjehdit rannikon vieressä, on tärkeää valita vaatteet, jotka antavat sinulle suojaa. Valitse takki, jossa on korkea kaulus ja hyvät taskut. Saltro -purjehdustakki pitää sinut lämpimänä ja kuivana. Siinä on klassiset yksityiskohdat, sekä SOLAS-hyväksytyt heijastimet ja D-rengas moottorin tappinarulle.

Katso valikoima Helly Hansenin purjehdusvaatteita

Toivotamme sinulle mukavaa ja turvallista kesää!

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!