Kuinka valitset märkäpuvun

SUP-lautailu

Märkäpuku tekee harrastamisesta vedessä entistä mukavampaa ja hauskempaa. Märkäpuvun ansiosta pysyt kauemmin lämpöisenä oli harrastuksesi sitten uinti, surffaus, suppaus ta melonta. Märkäpuvun hankinnassa tulee huomioida muutama asia, joita käydään seuraavaksi läpi.

Märkäpuvun tarkoitus on pitää keho lämpimänä kauemmin sekä maalla että vedessä. Tämä tarkoittaa sitä, että vettä tulisi päästä virtaamaan mahdollisimman vähän kehon ja puvun väliin, sillä vesi viilentää kehoa. Puvun ja kehon väliin voi kyllä päästä vettä, mutta mitä vähemmän sitä pääsee, sitä parempi. Erityisen tärkeää on siis ostaa oikeankokoinen puku. Märkäpuvun tulee olla tiukka käsistä, jaloista sekä kaula-aukosta, sillä löysistä suuaukoista vesi pääsee virtaamaan puvun sisään.

Sovittaessasi kuivaa pukua muista, että puku venyy hiukan kastuessaan. Kuivan puvun pukemin voi myös olla työlästä. Hyvä vinkki onkin käytössä pukea ja riisua puku esimerkiksi vedessä, mikäli mahdollista. Tällöin puku on helpompi pukea päälle.

Märkäpukujen joustavuudessa on eroja. Usein edullisemmat puvut ovat jäykempiä, kun taas kalliimmat märkäpuvut joustavat hiukan enemmän. Kun puku on joustava, se istuu paremmin päälle ja on mukavampi päällä.

Märkäpukuja on eri pituisia ja eri paksuisia. Nämä tulee valita käytön ja lämpötilan mukaan. Paksummat puvut luonnollisesti ovat lämpöisempiä kylmemmässä vedessä. Joissakin märkäpuvuissa vartalon materiaali on paksumpaa kuin käsissä ja jaloissa. Tämän ansiosta raajojen liikkuvuus on parempi. Raajat ei myöskään tarvitse yhtä paksua suojaa kuin vartalo. Tämä on merkitty puvun nimessä numeroilla. Esimerkiksi O'Neill Reactor 3/2 tarkoittaa, että vartalon materiaalin paksuus on 3mm ja 2mm käsissä ja jaloissa.

Kokopitkät puvut ovat parempia viileämpään veteen. Puolipitkät puvut ovat puolestaan käytännöllisempiä lämpöisemmässä vedessä ja ilmassa, kun lämmön tarve ei ole niin suuri. Puolipitkät puvut antavat myös paremman liikkuvuuden.

Lapsille on paljon iloa märkäpuvuista. Märkäpuvun ansiosta lapsi voi leikkiä kauemmin sekä vedessä että rannalla ollessaan, eikä kylmä pääse yllättämään niin nopeasti. Samalla puku suojaa myös palamiselta auringossa. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että puvun on oltava tiukka lapsellakin eikä siihen tule jättää kasvun varaa, jotta puvusta saa kaiken hyödyn irti.

Muista käytön jälkeen huuhdella puku liasta ja suolaisesta vedestä. Kuivunut suola ja lika kuluttaa puvun pintaa nopeammin ja puvun käyttöikä vähenee. Ripusta märkä märkäpuku väärinpäin henkariin kuivumaan. Älä kuivata pukua suorassa auringonpaisteessa.

Katso kaikki märkäpuvut täältä >

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!