Teemme tilaa varastoon! Jopa -50% Katso tarjoukset

Kuinka valitset kajakin

kajakki opas

Mitä sinun tulee tietää harkitessasi kajakin ostoa?

Hiljaiset pitkät retket rannikkoa pitkin vai adrenaliinilla täytetty jokiseikkailu? Tämä sinun tulee tietää ennen kuin valitset kajakin, jotta se vastaa sinun tarpeitasi. Kajakkeja on useita erilaisia ja kajakin valitseminen riippuukin siitä, missä haluat meloa ja, kuinka paljon kokemusta sinulla on.

Minkälainen kajakki kannattaa ostaa?

Kajakit kehittyvät jatkuvasti ja valikoima laajenee entisestään. Oletko menossa kajakilla retkelle, jolle tarvitset mukaan varusteita vai aiotko käyttää kajakkia ainoastaan urheilutarkoitukseen? Rakastatko vauhtia vai haluatko vain rentoutua luonnossa?

Kajakin hinta

Kallein kajakki ei välttämättä ole aina paras valinta sinulle, mutta sinun ei automaattisesti tulisi valita halvintakaan mallia. Voit miettiä seuraavia asioita tehdessäsi valintaa:

 • Käyttötarkoitus (retket, vauhti vai urheilu)
 • Missä tulet melomaan (meri, joki vai järvi)
 • Kajakin muoto
 • Oma taso
 • Kehon paino ja koko
 • Materiaali
 • Turvallisuus

Erilaisia kajakkeja erilaisiin käyttötarkoituksiin

Peruskajakki – aloittelijoille

Lyhyt ja leveä kajakki, joka on vakaa, mutta myös hieman hitaampi. Siinä on hyvä istua ja sitä on helppo ohjata.Kajakin aukko on iso, joten kajakkiin pääsee istumaan helposti.Sitä on helppo hallita, joten se sopii hyvin aloittelijoille, mutta myös kokeneemmille melojille. Tämä kajakki soveltuu lyhyille rauhallisille retkille.

Retkikajakki – pidemmille vaellusreissuille

Retkikajakissa on suurempi istuinaukko kuin peruskajakissa, jonka ansiosta voit vetää polvesi koukkuun. Retkikajakit ovat leveämpiä ja vakaampia kuin merikajakit ja ne kestävät sivutuulta paremmin. Lisäksi keulassa ja perässä on vedenpitävät laipiot. Retkikajakkeja on useita erilaisia malleja. Kaikkein leveimmät mallit mahdollistavat suuremman tavaramäärän kuljettamisen, kun taas kapeammat mallit ovat nopeampia.

Merikajakki – päiväretkille

Merikajakeissa on kapea istuinaukko, joka mahdollistaa eskimokäännöksen. Varustukseen kuuluu kaksi vedenpitävää laipiota ja peräsin. Myös merikajakkeja on erilaisia malleja. Pitkät mallit ovat yleensä nopeampia ja sopivia pidemmille retkille, kun taas lyhyemmät merikajakit sopivat melomiseen riutoilla tai luodoilla. Merikajakki sopii rauhalliseen sekä rankempaan merenkäyntiin. Siinä on myös mahdollista kuljettaa paljon tavaraa mukana pidemmillä retkillä.

Kalastuskajakki – kalastukseen

Kalastuskajakit ovat erittäin vakaita. Niissä on mukava istuin ja niihin on saatavilla erilaisia lisävarusteita.

Sit-on-top-kajakki

Nimensä mukaisesti Sit-on-top kajakissa istutaan kajakin päällä eikä istuinaukossa. Kyseiset kajakit ovat vakaita ja niitä on helppoa hallita. Ne sopivat aloittelijoille ja kokeneemmille melojille lyhyille päiväretkille.

Ilmatäytteinen kajakki

Ilmatäytteisiä kajakkeja on saatavilla eri kokoisina ja hintaisina. Kajakin voi täyttää käsi- tai jalkapumpulla nopeasti. Kajakki ei vie paljon säilytystilaa ja on helppo kuljettaa mukana esimerkiksi veneillessä.

kajakki opas2

Valitse oikea volyymi ja paino parantaaksesi käyttökokemusta

Kajakin koon valitseminen on erittäin tärkeää riippumatta siitä, mihin aiot lähteä melomaan. Koon valitsemisessa tulee myös huomioida kajakin volyymi, jotta saat paremman tuntuman melomiseen. Kajakki käyttäytyy eri tavoin, jos kaksi eri painoista ihmistä käyttää sitä. Sen vuoksi on tärkeää huomioida suositus kajakin kokonaispainosta sekä, kuinka paljon tavaraa aiot kuljettaa mukana.

Minkälaisesta materiaalista kajakki tulisi olla valmistettu

Sinun kannattaa valita valmistusmateriaaliksi muovi, kuten polyeteeni tai ABS, jos melot paljon riutoilla, kivien seassa tai vuoristossa. Muovi on valmistusmateriaalina kestävämpää, mutta se myös painaa enemmän, joka johtaa siihen, että kajakki on hitaampi. Jos sinulla on aikaisemmin jo ollut kajakki voit päivittää sen lasikuituiseen. Lasikuitu on kevyempää ja jäykempää kuin muovi, mutta se ei ole yhtä kestävää kuin muovi ja se on kalliimpaa. Voit myös valita kajakin, joka on valmistettu muovista ja lasikuidusta, jolloin se on kevyt ja kestävä, mutta myös kalliimpi.

Erilaisia termejä

 • Istuinaukko – aukko, jossa istut. Aukon koko riippuu kajakin mallista.
 • Evä – evää voi laskea veteen ja nostaa vedestä. Evän avulla voi vakauttaa kajakin tuulessa ja aalloissa.
 • Peräsin ja jalkapedaalit – jalkapedaalien avulla ohjataan peräsintä. Jalkapedaalit varmistavat tukevan alustan jaloille kajakin sisällä ja niitä voi myös säätää pituuden mukaan.
 • Runkomuoto/kölilinjan muoto – Banaanin muotoinen kölilinja on helpompi kääntää aallokossa, kun taas suora kölilinja on nopeampi ja suuntavakaampi.
 • Laipio – tila, joka on yleensä vedenpitävä. Se mahdollistaa kajakin kellumisen kaaduttaessa ja nopean pääsyn takaisin ylös, jotta voit pumpata lopun veden pois.
 • Luukut – vedenpitävät luukut sijaitsevat yleensä edessä tai takana ja niistä pääsee laipioon.

Minkälainen mela tulisi valita?

Melaa valittaessa tulee miettiä, minkä tasoinen meloja olet ja mihin käyttötarkoitukseen se tulee. Kapea ja pitkä mela soveltuu hyvin pitkille retkille. Sillä ei pääse yhtä lujaa, mutta sillä pystyy melomaan väsymättä pidempään. Kyseinen mela soveltuu hyvin peruskajakkeihin. Lyhyellä ja leveällä melalla pääset kovempaa, mutta väsyt myös herkemmin.

Melojen jäykkyydessä on myös eroavaisuuksia. Jäykkä mela soveltuu paremmin nopeaan melomiseen, mutta sillä melominen vaatii myös enemmän voimankäyttöä. Pehmeämpi mela soveltuu paremmin pitkälle matkalle. Melan paino ja materiaali vaikuttavat melan hintaan. Lasikuituinen mela on yleensä kalliimpi kuin muovinen.

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!