Aloita jääkiekon pelaaminen – löydä sopivat hokkarit, kypärä ja varusteet
Onko lapsesi aloittamassa jääkiekkoharrastusta? Tässä on vinkkejä siihen, millaiset jääkiekkovarusteet kannattaa hankkia.
Varusteiden ostaminen verkosta ei aina ole helppoa. Siksi olemme koonneet jääkiekkovarusteista oppaan, josta voi olla apua. Kysy myymälöidemme henkilökunnalta, jos tarvitset lisävinkkejä!
Jääkiekkovarustelista
- Luistimet
- Jääkiekkokypärä
- Alusasu – aluskerrasto
- Säärisuojat
- Jääkiekkosukat
- Jääkiekkohousut
- Hartiasuoja
- Kaulasuoja
- Kyynärsuojat
- Jääkiekkohanskat
- Jääkiekkomaila
Varmista suojaus jäällä – aseta turvallisuus etusijalle
Jääkiekko on kontaktilaji, ja siinä on aina vammojen, mustelmien ja jäällä kaatumisen riski. Siksi on tärkeää, että lapsella on kunnolliset suojat. Silloin lapsi saa hyvän ja turvallisen kokemuksen kiekkokaukalossa.
Millaiset varusteet tarvitaan alkuun pääsemiseen?
Luistimet
On tärkeää, että luistimet ovat oikean kokoiset ja että ne sopivat kunnolla jalkaan. Luistinten tulee istua napakasti jalkaan, mutta ne eivät saa puristaa niin, että tekee kipeää. Kun luistimen nauhat on avattu ja löysätty ja jalka on työnnetty niin eteen kuin se menee, kantapään taakse tulisi jäädä juuri ja juuri sormen verran tilaa.
Luistinten sopimista voi kokeilla siten, että lapsi menee kyykkyyn luistimet jalassa. Isovarpaan tulee koskettaa tai lähes koskettaa luistinten yläosaa.
Kaikki jalat ovat erilaisia ja siksi on olemassa erilaisia malleja, jotka sopivat erilaisiin tarpeisiin. Kannattaa kokeilla muutamia erilaisia luistinmalleja, jotta löytää lapselle parhaiten sopivan.
Katso lasten jääkiekkoluistinten valikoima täältä
Katso myös: Luistinten teroitus
Jääkiekkokypärä
Kypärä on tärkein suoja, koska se suojaa lapsen päätä vammoilta. Kypäriä on eri kokoja ja malleja, ja on tärkeää löytää kypärä, joka sopii kunnolla ja siten ehkäisee päävammoja.
Kun kypärä on päässä, sitä on säädettävä niin, että se istuu napakasti. Se ei saa olla liian tiukka eikä liian löysä. Joissain kypärissä on jopa säätöruuvit, joilla istuvuutta voi säätää. Pään takana kypärän tulee ulottua niskan ja pään liitoskohtaan asti. Kypärän tulee istua tukevasti ja turvallisesti päässä niin, ettei se heilu, kun lapsi ravistaa päätään.
Kypärän sopivuuden voi myös testata kokeilemalla, saako yhden vai kaksi sormea lapsen kulmakarvojen väliin. Kun ristikon laskee alas, leuan tulee asettua mukavasti leukasuojukseen. Silloin kypärä ei hölsky.
Alusasu – aluskerrasto
Alimmaisena kaikkien varusteiden alla kannattaa pitää alusasua. Se suojaa ihoa ja ehkäisee hankaamista ja puristamista. Valitse kosteutta siirtävä synteettinen materiaali, jotta lapsella ei tule liian kuuma jäällä.
Joidenkin mielestä yksiosainen haalarialusasu on paras, koska se on helppo riisua ja pukea vetoketjun avulla. Näihin on yleensä sisällytetty alasuoja ja kaulasuoja. Muussa tapauksessa ne pitää ostaa erikseen. Alasuojissa on sekä tyttöjen että poikien malleja.
Toisten mielestä on parempi käyttää yläosaa ja shortseja tai housuja.
Joissakin housuissa tai shortseissa ja yksiosaisissa alusasuissa on tarranauhat polvissa. Niillä voi kiinnittää jääkiekkosukat housuihin, kun sukat vedetään polvisuojien yli.
Joissain housuissa on jopa lenkit, jotka voi vetää jalan alle. Niiden avulla housut pysyvät paremmin jalassa.
Kaulasuoja on myös erittäin tärkeä, sillä se suojaa lapsen kaulaa. Kaulasuoja on pakollinen kaikille alle 18-vuotiaille.
Katso kaikki jääkiekkovaatteet täältä
Säärisuojat
Säärisuojat suojaavat jalkoja polvesta nilkkaan. Ne suojaavat jalkoja ja polvia myös jääkiekkomailan ja kiekon iskuilta.
Ne kiinnitetään yksinkertaisesti tarranauhoilla, jotka vedetään jalan taakse. Polven paikka on selkeästi merkitty säärisuojan sisäpuolelle, jotta lapsella on paras mahdollinen liikkumisvapaus.
Säärisuojiin on myös merkitty, kumpi kuuluu oikeaan ja kumpi vasempaan jalkaan, jotta lapsen on helppo pukea ne itse.
Jääkiekkosukat
Kun säärisuojat ovat paikoillaan, on sukkien vuoro. Sukat vedetään säärisuojien päälle ja kiinnitetään tarranauhoilla shortseihin, housuihin tai yksiosaiseen alusasuun. Siten ne pysyvät paikoillaan pelin tiimellyksessä.
Jääkiekkohousut
Sukkien jälkeen puetaan jääkiekkohousut. Housut ovat joustavat ja suojaavat hyvin, mutta eivät rajoita liikkumista. Niissä on selkäpuolella, edessä reisissä ja lantion ympärillä vahvistetut suojaosat.
Varmista, että housut ulottuvat hieman polvien alapuolelle, mutta eivät liikaa. Siten saa parhaan mahdollisen suojan rajoittamatta liikkumista.
Etupuolella on kiristysnyöri, jonka avulla housut istuvat mukavasti lantiolla.
Huomaa! Eri valmistajien mallit voivat istua eri lailla.
Katso koko jääkiekkohousujen valikoima täältä
Hartiasuoja
Hartioiden, kylkiluiden, hauisten ja ojentajien yläosien sekä solisluiden suojaamiseksi tarvitaan hartiasuoja. Siinä on neljä pääosaa: hartiakupit, rintapanssari, selkäpanssari ja hauissuojat.
Rinta- ja selkäpanssarin tulee ulottua jääkiekkohousujen reunaan asti, jotta ne suojaavat mahdollisimman hyvin.
Suojan tulee istua napakasti molemmissa käsivarsissa ja rinnalla, jotta se ei heilu pelin tuoksinassa.
Katso jääkiekon hartiasuojien valikoima täältä
Kyynärsuojat
Jäällä kaatuu varmasti silloin tällöin, jolloin on tärkeää käyttää kyynärsuojia. Kyynärsuojat suojaavat kyynärpäiden lisäksi myös kyynärvarren yläosaa. Suojia on sekä kovilla että pehmeillä pehmusteilla ja ne kiinnitetään tarranauhoilla.
Suojan sisäpuolelle on merkitty selkeästi, missä kyynärpään paikka on. Sekin on merkitty, kumpi suoja kuuluu oikeaan ja kumpi vasempaan käteen. Kun suoja on puettu, lapsen tulisi voida taivuttaa käsivartta vapaasti.
Jääkiekkohanskat
Käsivarsien täyden suojauksen saamiseksi tulee käyttää jääkiekkohanskoja. Jääkiekkohanskat suojaavat myös rannetta, kämmenpuolta ja sormia. Hanskojen kämmenpuoli on pehmeä, jotta jääkiekkomailasta saa hyvän otteen ja peliin hyvän tuntuman.
Hanskojen tulee sopia napakasti, mutta sormet eivät saa osua hanskan kärkeen. Jos hanskat ulottuvat kyynärsuojien alaosaan, ne ovat sopivat.
Jääkiekkomaila
Ennen mailan valintaa on tiedettävä, onko lapsi oikea- vai vasenkätinen.
Sitten on otettava selvää, kuinka pitkä mailan tulee olla. Aseta maila lapsen eteen. Jos maila ulottuu suunnilleen lapsen suun ja nenän väliin, on pituus sopiva.
Katso kaikki jääkiekkomailat täältä
Muut varusteet
Teippiä on aina hyvä olla. Mailan yläpään teippaamalla saa paremman otteen ja lavan teippaamalla paremman kiekon hallinnan.
Teipillä voi merkitä myös esimerkiksi kypärän. Kiinnitä pieni pala teippiä kypärän sisäpuolelle ja kirjoita palaan nimi tai puhelinnumero. Siten se ei huku niin helposti pukukopissa tai vaihtopenkillä!
Katso myös: Nopea vaatteiden toimitus XXL:n seurakaupasta
Tuntuuko sinusta, että lapsen jääkiekkoharrastuksen aloittamiseen vaaditaan paljon varusteita?
Silloin kannattaa hankkia aloitussetti. Siinä tärkeimmät suojat on koottu yhteen pakettiin. Setti sopii parhaiten korkeintaan 130 cm pitkälle tai 8-vuotiaalle lapselle.
Jääkiekkovarusteiden hoito
Hien ja jään tuottaman kosteuden takia varusteet on ripustettava tuulettumaan heti harjoitusten jälkeen. Varusteet kannattaa ripustaa kuivaustelineelle tai vaatehenkariin, jolloin ilma kiertää hyvin. Joitakin varusteiden osia voi pestä, mutta se tulee tarkistaa hoito-ohjemerkinnöistä.
Jääkiekkomailaa tulee myös säilyttää kuivassa paikassa, jotta se ei ole pitkiä aikoja kosteassa.
Kun kausi on ohi, kannattaa varusteet pestä ja säilyttää kuivassa paikassa. Silloin varusteet ovat valmiina, kun kausi taas alkaa.
Katso kaikki jääkiekkotarvikkeet täältä
Kypärän puhdistus
Irrota ristikko tai visiiri ja pyyhi se desinfiointiaineella ja liinalla. Voit myös täyttää suihkepullon vedellä ja sekoittaa joukkoon hieman astianpesuainetta. Pese koko kypärä pehmeällä sienellä tai liinalla. Huuhtele huolellisesti ja varmista, ettei kypärään jää tiskiainetta. Pyyhi kypärä puhtaalla pyyhkeellä ja anna sen kuivua lämpimässä ja hyvin ilmastoidussa huoneessa.
Voit myös ostaa erityistä visiirisuihketta kypärän visiirin puhdistamiseen.
Luistinten puhdistus
Luistinten terät kannattaa pyyhkiä harjoitusten jälkeen, etteivät ne ruostu. Terien suojaamiseen voi käyttää luistinsuojia.
Jääkiekkoluistimet alkavat nopeasti haista käytön jälkeen, joten haju kannattaa poistaa mahdollisimman pikaisesti. Ota pohjalliset pois aina harjoitusten tai pelin jälkeen. Aseta ne kuivumaan ja varmista, että ne kuivuvat kokonaan. Suihkuta sitten hajunpoistosuihketta ja kuivaa huolellisesti. Anna kuivua kokonaan ennen seuraavaa käyttökertaa.
Katso kaikki jääkiekkovarusteet täältä.