Valitse täydellinen teltta seikkailuun
Nukkuminen ulkona teltassa on yksi hienoimmista kokemuksista – seikkailu sekä lapsille että aikuisille. Siksi on tärkeää valita oikeat varusteet oikeaan käyttötarkoitukseen. Onko kiikarissa kevyt teltta yöpymiseen kesäfestareilla vai oletko lähdössä vaeltamaan haastavaan maastoon vaikeissa sääolosuhteissa? Tarvitsetko kahden hengen teltan vai harrastatko soolovaellusta, jolloin yhden hengen teltta riittää?
Aiotko käyttää telttaa vuoden ympäri vai vain kesäkaudella? Käyttöalue, retken tyyppi ja retkelle osallistujat ovat muutamia asioita, jotka täytyy ottaa huomioon telttaa valittaessa. Teltan ostaminen on sijoitus, jota ei tehdä usein. Siksi kannattaa valita teltta, joka vastaa varmasti kaikkiin tarpeisiisi.
Tutustu myynnissä oleviin telttoihin tästä
Minkä teltan valitsen?
Tärkein vinkkimme on, että kannattaa valita teltta, jonka varustelu on hieman parempi kuin mitä tarvitset juuri tällä hetkellä. Näin teltalla on huomattavasti enemmän käyttömahdollisuuksia pitkäksi ajaksi eteenpäin. Tässä oppaassa esitellään saatavilla olevat telttatyypit ja kerrotaan, mitä on otettava huomioon päätöstä tehtäessä.
Valikoimassa monenlaisia telttoja
Telttatyyppejä on monenlaisia, kuten retkitelttoja, vaellustelttoja, camping-telttoja, talvitelttoja ja isoja kotatelttoja/tiipiitelttoja. Lisäksi on pieniä telttoja, jotka sopivat yhden hengen retkille. Kevyttä telttaa on helppo kantaa mukana, kun taas suurimmat teltat eivät sovellu varsinaiseen retkeilyyn.
Kupoliteltta – kaareva ja tilava malli
Kupoliteltta, jota kutsutaan myös igluteltaksi, on puolipallon muotoinen. Teltan tunnistaa runkokepeistä, jotka kaartuvat ja risteävät kupolin yläosassa. Kupoliteltassa on usein pyöreä pohja ja tilava sisäteltta, mutta pienehkö eteinen. Kupoliteltta on yleensä vapaastiseisova ja erittäin tukeva tuulisissa olosuhteissa. Kupoliteltta kestää myös voimakasta lumisadetta vahvan rakenteensa ansiosta. Vedenpitävyyteen vaikuttaa vesipilariarvo.
Tunneliteltta – suosituin telttamalli
Tunneliteltan runkokepit asetetaan ulkoteltassa oleviin kaariin. Tunneliteltoissa on kaksi tai kolme kaarta. Tunneliteltta on usein kevyt ja kompakti. Tunnelitelttamalleja on monenlaisia, kuten äärimmäisiin käyttöolosuhteisiin suunniteltuja telttoja ja camping-telttoja. Muotonsa ansiosta teltta on erittäin tukeva tuulisissa olosuhteissa. Monien tunnelitelttojen etuna on niiden tilavat eteiset. Niissä on hyvin tilaa varusteille, ja teltassa on myös mahdollista valmistaa ruokaa.
Kotateltta/tiipii – tilaa yhdessäoloon
Kotateltta on iso ylöspäin kapeneva teltta, joka pystytettiin perinteisesti monen keskelle yhdistetyn tangon varaan, kuten saamelaisilla on tapana. Useimmat nykyaikaiset kotateltat ovat rakenteeltaan kevyempiä, ja niissä on vain keskisalko. Kotatelttaan mahtuu useita henkilöitä, ja ne sopivat täydellisesti yhteiseen ajanviettoon. Keskelle voidaan laittaa puupoltin tai kamiina, jotta kotatelttaa on mukava käyttää ympäri vuoden. Myrskyliepeillä varustettu kotateltta kestää suhteellisen voimakasta tuulta. Iso ja kevyt kotateltta painaa noin 5 kg, ja siihen mahtuu nukkumaan kahdeksan henkilöä
Retki- ja camping-teltat kesäretkille
Camping-teltat ovat isoja, tilavia ja erittäin mukavia telttoja. Suurikokoisissa teltoissa mahtuu usein seisomaan, ja niiden eteisessä on tilaa istumista ja mahdollisesti ruoanlaittoa varten. Ne on myös helppo pystyttää.
Camping-teltat on tarkoitettu pääasiassa kesäkäyttöön tasaisella maaperällä. Edistyneissä malleissa on usein tuulensuoja ja useita makuuhuoneita. Isoissa malleissa teltan paino voi olla merkittävä, joten ne on kuljetettava autolla.
Teltan koko – kuinka monelle?
Tarvitsetko teltan itsellesi vai tuleeko mukaan jatkossa perheenjäseniä ja ystäviä? Riittääkö kahden hengen teltta vai onko suunnitteilla kaveriporukan pitkä metsäretki, johon tarvitaan jopa 6 hengen teltta?
Valitse teltta, joka ei ole liian pieni ja johon kaikki mahtuvat nukkumaan mukavasti. Kolmen hengen teltassa on tilaa kolmelle aikuiselle, jotka nukkuvat lähekkäin. Tilaa jää kuitenkin niukasti liikkumiseen ja vain vähän tavaroille, jos teltassa ei ole eteistä. Jos matkaan lähtee useita henkilöitä useaksi yöksi, suosittelemme valitsemaan teltan, johon mahtuu yksi lisähenkilö ja jossa on kaksi sisäänkäyntiä – tai jopa useampia. Näin telttaan päästään kulkemaan helpommin muita häiritsemättä. Suosittelemme myös osallistujamäärää suurempaa telttakokoa, kun telttaa käytetään talvella, koska makuupussit ja vaatteet vievät silloin paljon enemmän tilaa.
Isommille ryhmille kannattaa valita useita erillisiä telttoja tai kotateltta/hybriditeltta. Tällaisessa yhteisessä teltassa yöpyminen on paljon mukavampaa, ja teltan keskellä voidaan käyttää puupoltinta.
Muista kuitenkin, että mitä korkeamman teltan valitset, sitä helpommin tuuli voi nostaa sen.
Paino vai tila – mikä on sinulle tärkeintä?
Teltan paino on tärkeää ottaa huomioon retkeillessä. Iso ja painava teltta voi kuitenkin olla vaivan arvoinen. Lisätila ja mukavuus piristävät erityisesti huonolla säällä ja päivinä, joina teltassa vietetään paljon aikaa. Korkea teltta on myös turvallisempi, jos teltassa käytetään retkikeitintä. Lisäksi teltassa mahtuu seisomaan.
Johtopäätöksemme: Valitse kevyt teltta pitkille ja haastaville retkille, jossa uusi leiri pystytetään usein. Valitse tavallista isompi ja mukavampi teltta perheelle etenkin silloin, jos mukana on lapsia. Muista ottaa huomioon todennäköiset sääolosuhteet: varmista, että teltta tarjoaa suojaa ja että vesipilariarvo on riittävä.
Teltta ympärivuotiseen käyttöön – tärkeitä huomioita
Varmista, että teltan sivuilla on myrskyliepeet, jotka ulottuvat riittävän pitkälle. Liepeet täytetään kivillä tai lumella, jotta teltta kestää voimakasta tuulta. Jos olet tunturissa, varustaudu aina tuuleen, jonka voimakkuus vastaa myrskytuulta. Myrskyliepeiden on oltava 20–30 cm leveitä. Laadukkaat materiaalit varmistavat vedenpitävyyden ja lisäävät mukavuutta.
Osta erittäin pitkiä tappeja, jos niitä ei toimiteta tuotteen mukana. Se on järkevää erityisesti, jos käytetään tukinaruja lumessa. Tukinaruilla on oltava useita kiinteitä kiinnityspisteitä: vähintään kahdeksan, mieluiten jopa 12.
Teltan luova käyttö
Voit käyttää pelkkää teltan ulompaa kangasta suojana yövyttäessä kesällä metsässä, jossa tuuli on vähäistä tai sitä ei ole ollenkaan. Pakkaa mukaan ulompi kangas ja lisänarua tueksi.
Jos käytät teltan ulompaa kangasta tuulensuojana, joudut miettimään luovasti, mihin yläosa ja tukinarut kiinnitetään. Käytä puuta tai vastaavaa kohdetta. Kiinnitä lisänarut telttakankaaseen kiertämällä kangasta pitkittäin ja solmimalla kangas solmuksi.
Ota huomioon erityisesti seuraavat asiat telttaa ostaessa
Kankaiden valinta
Ulkoteltan kannattaa olla ripstop-nailonia, joka kestää raskasta kuormitusta repeytymättä. Kiinnitä huomiota saumoihin ja vetoketjuihin. Niissä on selviä eroja. Laadukkaan teltan saumojen ommeltiheys on suurempi senttimetriä kohti kuin edullisissa teltoissa. Tarkista myös päädyt ja yksityiskohdat. Varmista, että vetoketju on kaksisuuntainen. Sulkimien on oltava alumiinia, ja mukana on oltava varaosia.
Ilmanvaihto
Telttaan voi kertyä nopeasti kosteutta, jos se on valmistettu tiheästä nailonista ja jos teltan ilmanvaihto toimii huonosti. Se voi vaikeuttaa nukkumista merkittävästi. Panosta telttaan, joka on vedenpitävä mutta jossa on hyvät ilmanvaihto-ominaisuudet. Hyvän ilmanvaihdon puutteen huomaa kyllä, mutta ostoksen kannalta myöhään.
Hinta
Muista, että hinta, paino ja laatu liittyvät usein yhteen. Edullinen ja yksinkertainen teltta sopii hyvin festivaaleille, mutta sijoittamalla hieman enemmän voit saada teltan, josta riittää iloa useaksi vuodeksi. Laadukkaat materiaalit lisäävät kestävyyttä ja monipuolisuus käyttömahdollisuuksia.
Kosteuden kertyminen
Ilmanvaihto ja tuuletus ovat kaksi eri asiaa. Ilmanvaihto tarkoittaa tasaista raittiin ilman virtaa, joka auttaa nukkumaan hyvin ja vähentää kosteuden kertymistä. Tuuletus tarkoittaa tuulensuojan avaamista läpivetoa varten.
Kosteutta kertyy lähinnä kolmella tavalla: teltassa olevista ihmisistä, ulkoilmasta ja maaperästä etenkin korkeassa ilmankosteudessa ja matalissa lämpötiloissa. Kosteutta kertyy kylmille pinnoille, kuten ulkotelttaan ja pohjakankaaseen. Teltan sisä- ja ulkopuolelle voi kertyä kosteutta niin paljon, että teltan luullaan helposti vuotavan.
Hyvä ilmanvaihto vähentää kosteuden kertymisen riskiä, vaikka eteistilassa olevat kosteat varusteet ja ruoanvalmistus voivat myös aiheuttaa kosteuden kertymistä. Tällaista kosteutta voi olla vaikea poistaa. Kosteuden kertymisen riski vähenee, jos teltassa on hyvät ilmanvaihto-ominaisuudet.
Olitpa sitten kokenut retkeilijä tai aloittelija, telttailu tarjoaa mahdollisuuden tutkia luonnon ainutlaatuisia ihmeitä. Pakkaa teltta mukaan, suuntaa raittiiseen ulkoilmaan ja anna luonnon näyttää tie unohtumattomiin elämyksiin.
Meiltä saat myös muut retkeilyvarusteet – kun teltan lisäksi makuualusta, makuupussi ja keittovälineet ovat kunnossa, luonnon keskellä on nautinnollista viettää aikaa.