XXL logo
Kirjaudu sisään
  • Ilmainentoimitus yli 50€ tilauksiin*
  • 100päivän vaihto- ja palautusoikeus
  • Ilmainen*palautus ja vaihto

Helppoa ja maukasta ruokaa retkikeittimellä

retkiruoka medium / large

Yksinkertaisimmatkin eväät maistuvat retkellä paremmilta kuin kotona. Se ei kuitenkaan ole mikään syy pakata mukaan tylsää ruokaa. Asiantuntijamme antaa maukkaita retkiruokavinkkejä.

Olet varmasti huomannut, että pehmennyt juustosiivu voi maistua yllättävän hyvältä, vaikka se on lojunut repun pohjalla useita tunteja. Oletko miettinyt, miksi retkiruoka maistuu niin hyvin?

Syynä on se, että maistamme kaikilla aisteilla. Luonnossa retkeillessä ympärillä on raitista ilmaa, metsän ja neulasten tuoksua sekä kaunis maisema. Se vaikuttaa myös ruoka-aistimukseen. Lisäksi nälkä saattaa olla tavallista kovempi, koska olet liikkunut paljon.

Nauti luonnosta lasten kanssa

XXL:n retkeilyn ja varusteiden tuotepäällikkö Lise Snildalsli rakastaa luontoretkeilyä ja pyrkii ruokailemaan mahdollisimman usein ulkosalla tyttärensä kanssa. Yhdessäolo on tärkeintä, eivät niinkään monimutkaiset ateriat. Vaelluksella kokki voi ottaa rennosti ja unohtaa aikaavievät reseptit.

– Lasten kanssa voi unohtaa kommervenkit. Tärkeintä on olla ulkona ja antaa lasten auttaa ruoanlaitossa. Makkaranpaisto nuotiolla voi olla riittävän helppoa retkiruokaa pienimmille, kun taas isompien mielestä oman ruoan kalastus saattaa olla hienoa, Lise sanoo.

Katso myös: Vinkit lasten kanssa retkeilyyn

Valitse sopivat ruoanlaittovälineet

Ruoanlaittoon ulkona on kaikenlaisia varusteita maan ja taivaan väliltä. Lise vinkkaa, että on parasta valita budjettiin ja reppuun sopivat varusteet eikä hankkia kaikkea mahdollista. Kahvipannu ei ole välttämätön kaikille, paistinpannu ja kattila sen sijaan saattavat olla. Termospullo on kätevä kaikilla retkillä.

– Ensin on otettava selvää, mitä tarvitaan. Mikä on retken kohde, miten kauan retki kestää ja kuinka monta henkilöä retkelle lähtee?

Niille, jotka haluavat kantaa vaelluksella mukana mahdollisimman vähän tavaraa, on tärkeintä kyetä keittämään vettä pakastekuivatun ruoan kypsentämiseen, Lise sanoo.

Katso myös: Näillä vinkeillä valmistat helppoa ja hyvää retkiruokaa

Hanki tarkoituksenmukaiset retkeilyvarusteet

Jos haluat laittaa ulkona kokonaisia aterioita, retkikeitin on varma valinta. Valitse keittimen koko ruokailijoiden määrän mukaan. Muista, että retkikeittimeksi voi valita myös kaasupolttimen. Nestemäistä polttoainetta ei välttämättä tarvita.

– Jos aiot käyttää poltinta vain kesäaikaan, kaasupoltin on loistava vaihtoehto. Se on kevyt käyttää ja painoonsa nähden tehokas. Se vie vähän tilaa ja on usein kevyt ja erittäin monipuolinen.

Jos sen sijaan aiot laittaa ruokaa kylmässä ilmassa, monipolttoainepoltin on paras vaihtoehto.

– Monipolttoainepoltin täytyy esilämmittää, mutta se toimii melkein missä tahansa lämpötilassa. Siinä voi lisäksi käyttää useita eri polttoaineita, selittää tuotepäällikkö.

Lise suosittelee laittamaan ruokaa ulkoilmassa eikä sisällä teltassa. Jos polttoainetta pääsee vuotamaan, se voi aiheuttaa myrkytyksen. Hän painottaa, että polttoaineet ovat tästä huolimatta turvallisia käyttää, kunhan niitä käsitellään oikein.

Tutustu XXL:n laajaan retkikeitin- ja poltinvalikoimaan täällä.

Neljä helppoa retkikeitinreseptiä

Suuntaa ulos luontoon ja leiriydy metsässä tai lähialueella, jotta voit kokeilla uutta retkikeitintäsi. Kokeile XXL:n maukkaita reseptejä, jotka sopivat aloittelijoille.

1. Tortillat

torillat

Suuntaa sohvan sijasta retkelle ja nauti perjantaitortillat ulkoilmassa. Tortillojen valmistaminen ulkona on todella helppoa.

Ainekset

• tortillalettuja

• jauhelihaa tai kasvisvaihtoehto, esim. papuja

• voita tai öljyä paistamiseen

• juustoraastetta

• tacomaustetta

• vettä – joko mukana kannettua tai taukopaikalta nostettua

• vihanneksia, joista pidät tortilloissa

• salsaa

• kermaviiliä

vesi

Älä turhaan kanna vettä repussa. Käytä luonnosta saatavaa vettä aina, kun se on mahdollista!

Valmistus ja vinkit

• Leikkaa kasvikset etukäteen, jolloin et tarvitse veistä ja leikkuulautaa.

• Pakkaa raaka-aineet ilmatiiviisiin pusseihin tai eväsrasioihin.

• Paista jauheliha/pavut pannulla retkikeittimellä tai nuotiolla.

• Lämmitä tortillalettuja paistinpannussa yksi kerrallaan 30 sekunnin ajan. Jos laitat retkiruokaa nuotiolla, voit lämmittää samalla leipää alumiinifoliossa.

• Täytä tortillalettu. Herkuttele!

2. Lämpimät voileivät

leipä

Jopa kuivat leipäviipaleet maistuvat hyviltä retkikeittimellä laitettuina.

Hyvä ja helppo retkiruoka. Tyydytkö sulaneeseen juustoon vai lisäätkö herkkutäytteitä? Vain mielikuvitus on rajana.

Ainekset

• leipäviipaleita

• hyvin sulavaa juustoa

• halutessasi leikkeleitä, kuten salamia tai kinkkua

• tomaattia, paprikaa tai muita lempivihanneksiasi

• mausteita

• voita, majoneesia, valkosipulimajoneesia, ketsuppia tai muuta kastiketta maun mukaan

Valmistus ja vinkit

• Valmista voileivät kotona ja kääri ne voipaperiin tai laita eväsrasiaan, jolloin kaikkia aineksia ei tarvitse kantaa mukana.

• Onko leipä hieman kuivahtanutta? Muutaman päivän vanha leipä sopii hyvin lämpimiin voileipiin.

• Paista leipä pannulla.

• Jos aiot lämmittää voileivän nuotiolla, kääri se ensin alumiinifolioon. Leipä palaa nopeasti pohjaan, joten pidä sitä silmällä.

3. Letut

lettu

Letut ovat kaikenikäisten suosikkeja.

Aamupalaksi, lounaaksi tai päivälliseksi – letut ovat suosikkiruokaa retkellä. Raaka-aineet eivät paina repussa, kun valmistat taikinan etukäteen.

Ainekset (4 annosta)

• 3 dl vehnäjauhoja

• 6 dl maitoa

• 3 kananmunaa

• ½ tl suolaa

• 3 rkl voisulaa taikinaan

• 3 rkl voisulaa paistamiseen

• päällisiä, esim. hilloa, sokeria tai vaahterasiirappia – käytä myös retkellä löytyviä marjoja

Valmistus ja vinkit

• Valmista taikina etukäteen kotona ja kuljeta sitä tiiviissä pullossa tai termoksessa.

• Sekoita jauhot ja suola. Lisää noin puolet maidosta. Vatkaa, kunnes seos on tasainen.

• Lisää voisula ja maito vähän kerrallaan.

• Sekoita joukkoon kananmunat ja vatkaa, kunnes taikina on juoksevaa ja tasaista.

• Sulata voi paistinpannussa nuotiolla tai polttimella. Kaada pannuun sen verran taikinaa, että se juuri ja juuri peittää pohjan.

• Paista räiskälettä, kunnes sen pinta on hyytynyt. Käännä räiskäle.

• Lisää päälliset ja nauti tuoreista räiskäleistä.

Vinkkejä: Jos haluat valmistaa terveellisempiä versioita, voit vaihtaa perinteiset letut banaanilettuihin, joissa on kaurahiutaleita.

4. Retkiruoka

retkiruoka

Mietityttääkö repun paino? Ratkaisu on yksinkertainen!

Jos haluat selvitä helpolla, jättää raaka-aineet kotiin ja säästää mahdollisimman paljon repun tilaa ja painoa muille asioille, pakastekuivattu retkiruoka on kätevä vaihtoehto. Real Turmatin kaltaisilla valmistajilla on monta makuvaihtoehtoa aina chili con carnesta lohipastaan ja nyhtöpossuun. Lisää vain kiehuva vesi. Voit syödä suoraan pussista.

Hyvää ruokahalua!

16 touko 2024

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!