Valitse omiin tarpeisiin sopiva harjoitusvastus

Harjoitusvastus 3

Harjoitusvastusten maailma voi vaikuttaa ensi silmäyksellä sekavalta. On tärkeätä määritellä omat tarpeensa löytääkseen itselleen sopivimman vaihtoehdon.

Kannattaako valita pyörään kiinnitettävä harjoitusvastus vai tasapainorulla? Sähköinen vai mekaaninen? Miksi hintaerot eri mallien välillä ovat niin suuria?

Auttaaksemme sinua tekemään parhaan mahdollisen valinnan olemme luoneet oppaan, joka vastaa näihin kysymyksiin.

Lue vinkit, mitä sinun pitäisi tietää, ennen kuin ostat uuden harjoitusvastuksen.

Tutustu harjoitusvastusvalikoimaan täällä

Käyttöympäristö

Ensimmäiseksi sinun on mietittävä, missä ja millaisessa ympäristössä käytät vastusta. Jos aiot käyttää vastusta paikoissa, joissa ei ole mahdollisuutta kytkeä sitä sähkövirtaan, kannattaa valita vastus, joka toimii ilman sähköä.

Jos käytät vastusta pääasiassa kotona tai mökillä, muut seikat ovat olennaisempia valintaa tehdessäsi.

Suoraan pyörään asennettavat harjoitusvastukset

Pyörään asennettavat harjoitusvastukset ovat viime vuosina vallanneet suuren osan harjoitusvastusmarkkinoista. Suurin osa näistä vastuksista sisältävät älykkäitä ominaisuuksia, jotka mahdollistavat yhdistämisen ulkoisiin laitteisiin, kuten tehomittareihin, kännykän ja tietokoneen sovelluksiin sekä ANT+-laitteisiin.

Tämän mallin etuna yhdistämismahdollisuuksien lisäksi on hiljaisempi ääni verrattuna muihin harjoitusvastuksiin. Takapyörä ei myöskään kulu, koska harjoitusvastus kiinnitetään suoraan takapyörän tilalle. Tämä malli antaa sinulle parhaan pyöräilykokemuksen sisätiloissa.

Tämä malli on myös tehokkain sekä tarkin harjoitusvastustyyppi. Tehokkaimmat vastukset pystyvät tuottamaan jopa 2200 watin tehon ja tarkimmat mittaamaan poljintehoa +/- 1% tarkkuudella!

Takarenkaaseen asennettava harjoitusvastus

Takarenkaaseen asennettava harjoitusvastus on ensimmäinen markkinoille tullut harjoitusvastustyyppi. Ajan myötä mallit ovat kehittyneet, ja niihin on tullut älykkäitä ominaisuuksia ja liitäntävaihtoehtoja, mutta myynnistä löytyy edelleen myös näitä "vanhoja hyviä" harjoitusvastuksia.

Tätä vastustyyppiä löytyy kolmea eri vaihtoehtoa; ehkä tunnetuin on se, jota kutsutaan "vanhaksi hyväksi" -malliksi. Tässä vastusta ohjataan kytkimellä, joka on tavallisesti kiinnitetty ohjaustankoon. Tämän lisäksi harjoitusvastuksia löytyy nestevastuksella, joissa on niin kutsuttu "progressiivinen vastus". Se tarkoittaa, että mitä enemmän poljet, sitä suurempi on vastus. Kolmantena on kehittyneet älyvastukset, joihin voidaan yhdistää ulkoisia laitteita.

Takarenkaaseen asennettava harjoitusvastus on huomattavasti edullisempi kuin suoraan pyörään asennettava. Se on myös edullisin älyvastusvaihtoehto niille, jotka haluavat käyttää esimerkiksi Zwiftiä tai vastaavaa sovellusta.

Toisin kuin suoraan pyörään asennettavat harjoitusvastukset, tämä vastus kiinnitetään pyörän takarenkaan kummallekin puolelle. Tämän haittapuolena on, että takapyörän rengas kuluu vastusta käyttäessä. Rengas saattaa myös hieman luistaa suurella vastuksella, koska renkaan ja vastuksen välille ei muodostu tarpeeksi kitkaa. Tämä malli on huomattavasti kovaäänisempi kuin suoraan pyörään asennettava vastus.

Tasapainorulla

Viimeisenä esittelemme tarkkuutta vaativan, hieman harvinaisemman tasapainorullan. Tämä harjoitusvastus erottuu muista siten, että pyörä ei ole siinä millään tavalla kiinnitettynä. Kuten nimestä voi päätellä, tämä vastus haastaa tasapainotaitosi samalla kun pyöräilet.

Myös tasapainorullasta on saatavilla erilaisia ja erihintaisia vaihtoehtoja. Yksinkertaisimpien mallien päälle voit vain nostaa pyörän ja alkaa polkea. Näissä malleissa ei ole mahdollisuutta säätää vastusta eikä yhdistää ulkoisia laitteita.

Jos olet kiinnostunut älykkäämmästä tasapainorullasta, tarjolla on myös malleja, jotka mahdollistavat yhteyden muodostamisen muihin laitteisiin. Älykkäämmän mallin avulla voit muodostaa yhteyden Zwiftiin ja sulautua maastoon, jotta saat mahdollisimman realistisen kokemuksen pyöräilyreitistäsi.

Mitä harjoitusvastuksia voi yhdistää Zwiftiin?

Nyt kysymykseen, jota monet ovat odottaneet: mitkä edellämainituista vastuksista voi yhdistää Zwiftiin? Todellisuudessa Zwiftin käyttöön tarvitaan vain pyörä sekä poljinnopeusmittari ja nopeusmittari tai tehomittari. Tämän vaihtoehdon valitessasi menetät kuitenkin monia ominaisuuksia, joita älykkäät harjoitusvastukset tarjoavat.

Kaikki kolme vastustyyppiä sisältävät malleja, joiden avulla voit muodostaa yhteyden Zwiftiin ja vastaaviin palveluihin. Hinta kuitenkin vaihtelee valitsemasi tyypin mukaan. Eron kalliiden ja halpojen mallien välillä huomaa ajotuntumassa. Kalliimmat vaihtoehdot antavat realistisemman ajokokemuksen maastosta, jossa ajat. Tämä mahdollistuu mm. eri tärinätoiminnoilla, joita kalliimmat vastukset sisältävät.

Myös muut vastuksen ominaisuudet vaikuttavat ajotuntumaan Zwiftiä käyttäessä. Esimerkiksi se, onko pyörä lukittuna vastuksessa, ja kuinka paljon pyörä liikkuu seisten polkiessa. Nämä ovat ominaisuuksia, jotka vaihtelevat erityyppisten harjoitusvastusten välillä.

Ostin harjoitusvastuksen, mitä nyt?

Nyt olet mahdollisesti löytänyt itsellesi sopivan harjoitusvastuksen. Valikoimastamme löytyy myös muutamia lisävarusteita, joiden hankkiminen helpottaa elämääsi vastuksen kanssa.

Välttääksesi lattian kulumisen sekä hien lattialla, on olemassa alustoja, jotka on helppo sijoittaa vastuksen ja pyörän alle.

Tutustu harjoitusvastusmattoihin täällä

Jos päädyit takarenkaaseen asennettavaan harjoitusvastukseen, kannattaa hankkia myös harjoitusrengas. Sen avulla saat hyvän ajokokemuksen harjoitusvastuksella, ja samalla ulkona käyttämäsi rengas säästyy kulumiselta.

Tutustu harjoitusrengasvalikoimaan täällä

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!