Suuri tyhjennysmyynti! Katso tarjoukset

Pyöränvalot

pyöränvalo

Näe ja tule nähdyksi

Pyöräiletkö pimeällä, hämärällä tai kehnolla säällä? Tässä on kaikki, mitä sinun tulee tietää vaatimuksista pyörän valoille ja heijastimille, kun pyöräilet yllä mainituissa olosuhteissa.

Pyöräilyssä on selkeät säännöt valon ja heijastimien käyttöön. Näiden noudattamatta jättäminen voi tulla kalliiksi – saatat joutua maksamaan sakon, jos poliisi pysäyttää sinut, eikä sinulla ole tieliikennelain mukaisia varusteita. Paljon pahempaa kuitenkin on, että autoilijoiden on vaikea nähdä sinut ajoissa ja tällä voi olla kohtalokkaita seurauksia. Lisäksi vaarana on, että et havaitse tiellä olevia esteitä tai epätasaisuuksia.

Pyöränvalot varmistavat, että muut tienkäyttäjät näkevät pyöräilijän pimeällä ja hämärän aikaan.

Mitä valoja sinulla tulee olla pyöräillessä pimeällä

Polkupyörässä pitää olla valo sekä pyörän eteen, että taakse, kun pyörällä ajetaan pimeän tai hämärän aikaan tai kun näkyvyys on sään tai muun syyn vuoksi huonontunut. Pyörässä pitää olla valkoista tai vaaleankeltaista valoa näyttävä valaisin eteenpäin ja taaksepäin punaista. Lain mukaan valaisimet voidaan kiinnittää myös pyörän sijaan myös kuljettajaan, esimerkiksi kypärään. Joissain kypärissä on kypärään integroituja taakse päin punaista valoa näyttäviä valoja. Lisäksi laki edellyttää, että pyörässä on oltava heijastimet, jotka näkyvät sivulle sekä eteen ja taakse.

Valojen valinta

Pyöränvalo valitaan sen mukaan, halutaanko valolla selkeästi nähdä eteenpäin vai riittääkö ajossa vain se, että pyöräilijä tulee nähdyksi. Pyöränvaloa valitessa tulee myös miettiä, tarvitaanko valo kaupungissa vai metsässä pyöräilyyn.

Pyöränvalon kirkkaus

Pyöränvalojen valotehoa mitataan lumeneina (lm). Mitä korkeampi lumen-luku, sitä kirkkaampi valo on. Kaupunkikäyttöön sopii noin 200-500 lm etuvalo ja 30-100 lm takavalo. Pimeässä maastossa ja huonosti valaistuilla teillä tarvitaan tehokkaampia valoja ja silloin tarvetta on yli 1000 lm valolle.

Valikoimastamme löytyy sekä akku- sekä paristokäyttöisiä valoja. Paristokäyttöiset ovat yleensä edullisempia, mutta niissä valoteho on pienempi. Akkukäyttöisissä pyöränvaloissa käyttöaika riippuu akun kapasiteetista, valotehosta sekä lämpötilasta. Pyöränvaloissa on yleensä useita käyttötiloja, joiden avulla voit säätää valon kirkkautta, joka vaikuttaa lopulta valon käyttöaikaan.

Suositellut heijastimet

  • Punainen heijastin takana
  • Valkoinen heijastin edessä
  • Valkoiset tai oranssit heijastimet sivuilla
  • Valkoiset tai oranssit heijastimet polkimissa
  • Valkoiset tai oranssit heijastimet renkaan sivuilla

Pyöräilyvaatteet

Huomioväristen ja/tai heijastimilla varustettujen pyöräilyvaatteiden valitseminen saa sinut näkymään paremmin kuin pyöräily tummissa vaatteissa ilman heijastimia.

Katso vinkit pyöräilyvaatteiden valintaan täältä

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!