Näy pyörällä pimeässä

Pyöränvaloa ja heijastimia koskevat vaatimukset

pyöränvalo

Pyöräiletkö pimeällä, hämärällä tai kehnolla säällä? Tässä on kaikki, mitä sinun pitää tietää vaatimuksista pyörävalolle ja heijastimille, kun pyöräilet yllä mainituissa olosuhteissa.

Pyöräilyssä on selkeät säännöt valon ja heijastimien käyttöön. Jos et noudata näitä, se voi tulla kalliiksi – saatat joutua maksamaan 40 euron sakon, jos poliisi pysäyttää sinut, eikä sinulla ole tieliikennelain mukaan vaadittuja varusteita. Paljon pahempaa kuitenkin on, että autoilijoiden on vaikea nähdä sinut ajoissa, millä voi olla kohtalokkaita seurauksia. Lisäksi vaarana on, että et havaitse tiellä olevia esteitä.

Mitä valoja sinulla tulee lain mukaan olla pyörässä pimeällä

Etuvalo

Etuvalon tulee olla eteenpäin osoittava valkoinen tai keltainen valo. Tieliikennelain uudistuksen mukaan pyörään kiinnitettävän valon voi korvata kiinnittämällä valo pyöräilijään, esimerkiksi kypärään.

Takavalo

Takavalon tulee olla punainen. Valojen pitäisi näkyä 300 metrin etäisyydeltä. Valo voi olla kiinteä tai vilkkuva. Sen pitää vilkkua vähintään 120 välähdystä minuutissa.

Katso pyörävalojen valikoima täältä

Mitä heijastimia pyörässäsi tulisi olla

  • Punainen heijastin takana
  • Valkoinen heijastin edessä
  • Valkoiset tai oranssit heijastimet sivuilla
  • Valkoiset tai oranssit heijastimet polkimissa. Jos käytät lukkopolkimia, joihin ei ole mahdollista kiinnittää heijastimia, pyörässä on oltava heijastin poljinvarsissa.
  • Valkoiset tai oranssit heijastimet renkaan sivuilla
  • Heijastimien on oltava hyväksyttyä tyyppiä.

Pyöräilyvaatteet

Vaatteille ei ole asetettu vaatimuksia, mutta huomioväristen ja/tai heijastimilla varustettujen pyöräilyvaatteiden valitseminen saa sinut näkymään paremmin kuin pyöräily tummissa vaatteissa ilman heijastimia.

Valojen ja heijastimien käyttöä koskevien sääntöjen noudattaminen on yksinkertainen investointi turvallisempaan pyöräilyarkeen.

Katso kaikki pyöräilyvaatteet täältä

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL Reward-jäseneksi

Kanta-asiakasklubi kaikille, jotka rakastavat urheilua, ulkoilua ja erityisetuja.