Yli 1000 Ale-tarjousta jopa -50% Katso tarjoukset

Sopivan kokoisen polkupyörän valinta lapselle

Uusi polkupyörä on iso asia lapselle. Sopivan kokoinen pyörä mahdollistaa parhaan ajokokemuksen.

Lapset ovat valmiita omaan pyörään jo noin puolitoistavuotiaina. Potkupyörät sopivat pienimmille, mutta milloin on aika päivittää isompaan? Mikä on oikean kokoinen pyörä? XXL:n polkupyöräasiantuntija Are Engehagen tietää vastauksen. Tästä saat selkeät ohjeet lapsen auttamiseen pyöräilyn alkuun – apupyörillä tai ilman.

Kun lapsi opettelee pyöräilemään, tärkeintä on valita sopiva koko

– Saatavilla on yleisesti neljä polkupyörän kokoa 10–11 ikävuoteen saakka, kertoo Are Engehagen, joka on lastenpyörien tuotepäällikkö XXL:llä.

Lastenpyöriä on pääasiassa neljää eri kokoa. Mitat ilmoitetaan tuumina, ja ne viittaavat pyörän rengaskokoon: 12”, 16”, 20” ja 24”. Useimmat kiinnittävät paljon huomiota oikean koon valintaan, mutta moneen iskee epävarmuus, kun tullaan kauppaan ja nähdään suuri valikoima.

– Koko voi olla ratkaiseva lapsen tasapainon ja pyöräilykokemuksen kannalta. Liian suuri pyörä aiheuttaa lapselle epävarmuutta ja opettelu vaikeutuu, Engehagen huomauttaa.

3-, 6- tai 8-vuotias – useimmat lapset pitävät pyöräilystä!

Mikä on oikean kokoinen lastenpyörä?

XXL ja tuotepäällikkö ovat laatineet yleiskatsauksen, josta näkee koot lapsen iän ja pituuden mukaan. Koko on nimittäin tärkeimpiä tekijöitä päätettäessä, mikä pyörä lapselle ostetaan.

Renkaan kokoPituusIkä
12"85-105cm2-4v
14"95-110cm3-5v
16"105-125cm4-7v
20"120-135cm6-9v
24"130-150cm8-12v
26"145cm + 11v+

Lapsen kasvaessa pyörän koko kasvaa, mutta ominaisuudet muuttuvat myös: suuremmassa pyörässä on uusia yksityiskohtia. Kun lapsi on 2–4-vuotias, hänen tulee istua satulassa tukevasti ja pystyasennossa. Näin katse on helpompi pitää suunnattuna eteenpäin. Molempien jalkojen tulee ylettyä maahan, sillä se lisää turvallisuutta.

Pienimmissä pyörissä on lisäksi jalkajarru sekä vasemman puolen käsijarru. Kooltaan 12- ja 16-tuumaisissa pyörissä on useimmiten vain yksi vaihde. Tämä muuttuu lapsen kasvaessa.

– Vasta 20 tuuman koosta eteenpäin ohjaustangossa on kaksi erillistä jarrua ja useita vaihteita. Sen kokoinen lapsi on jo sen verran iso, että useiden komponenttien käsittely onnistuu. Hieman isommilla lapsilla riittää, että varpaat ylettyvät maahan, tuotepäällikkö sanoo.

satula jr

Oikea ajoasento: pyöräilykokemuksen kannalta on tärkeää, että lapsi istuu oikein.

Älä osta liian suurta pyörää

Vaikka koko-oppaat perustuvat yleensä ikään, jokainen lapsi on erilainen. Jos lapsi on ikäisekseen pitkä, isompi pyörä on hyvä ajatus, mutta jos lapsi on lyhyempi, tulee valita pienempi pyörä. Engehagenin mukaan on olemassa erityisesti yksi sudenkuoppa, jota on vältettävä.

– Tee lapselle palvelus äläkä osta pyörää, jossa on kasvunvaraa. Se voi olla houkuttelevaa, mutta suosittelemme aina valitsemaan oikean koon, jotta lapset oppivat ajamaan mahdollisimman hyvin. Et itsekään haluaisi ajaa pyörällä, joka ei sovi sinulle.

Keveyttä oikeaan hintaan

Pyörän paino on tärkeä tekijä lapselle hyvän pyöräilykokemuksen kannalta. Kevyt lastenpyörä parantaa pienten ja kevyiden pyöräilijöiden kokemusta huomattavasti. Pyörän paino muodostaa paljon suuremman osuuden lapsen painosta kuin aikuisella. Siksi pyörän painoa on hyvä kokeilla kaupassa nostamalla pyörää, jotta saadaan tietää, onko se liian painava suhteessa lapsen kehonpainoon. Painavamman pyörän käsittely on raskaampaa. Tämän vuoksi suositellaan mahdollisimman kevyttä pyörää.

kypärä large

Pyörän paino voi ratkaista sen, miten lapsi oppii ajamaan pyörällä.

Ei pyöräilemään ilman kypärää

Kun aiot ostaa lapsellesi pyörän, on paljon hyviä syitä jalkautua XXL-kauppaan.

Pyöräilykypärä on pakollinen sekä isoille että pienille, ja senkin täytyy olla sopiva. Kypärän tulee asettua päähän oikein, eikä otsa saa jäädä ilman suojaa. Suosittelen aina, että kypärää sovitetaan kaupassa, sanoo Engehagen.

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!