Teemme tilaa varastoon! Jopa -50% Katso tarjoukset

Näin valitset lapselle turvallisen pyöräilykypärän

Kypärä lapselle, opas

Pyöräily ja tasapainon hallitseminen kasvattavat lapsen itseluottamusta. Joskus voi kuitenkin käydä hassusti, lapsi kaatuu tai lentää ohjaustangon yli. Hyvä pyöräilykypärä voi ratkaista, selvitäänkö tilanteesta asfaltti-ihottumalla ja mustelmilla, vai seuraako siitä vakavampi päävamma. Lapsen pyöräilykypärällä voi onnettomuuden sattuessa olla ratkaiseva merkitys.

Emme suosittele ostamaan pyöräilykypärää käytettynä, koska et voi ikinä olla varma, miten kypärää on käsitelty ja onko se kolahtanut jo aikaisemmin. Joka kerta kun kypärä kolahtaa sen iskunkestävyys heikentyy. Tämä ei välttämättä näy kuitenkaan aina ulospäin. Pyöräilykypärän säilyttäminen kuumassa esimerkiksi auringon paisteessa heikentää myös kypärän kestävyyttä. Pyöräilykypärä tulisikin uusia 3-5 vuoden välein käyttötavasta riippuen, jotta se on turvallinen.

Kun lapselle valitaan pyöräilykypärä, kannattaa pitää seuraavat seikat mielessä.
Kypärän tärkein tehtävä on luonnollisesti suojata päätä, mutta sen on myös oltava lapselle mieluinen. Sen on istuttava hyvin ja oltava ulkonäöllisesti sellainen, että lapsi haluaa käyttää sitä.

Tutustu myynnissä oleviin lasten ja nuorten pyöräilykypäriin tästä

Minkälainen on turvallinen pyöräilykypärä lapselle?

Erilaiset standardit

Pyöräilykypäriä varten on olemassa eurooppalainen standardi. Onkin tärkeä tarkastaa, että kypärä noudattaa standardia, jotta se on turvallinen. Kaikkien Suomessa myytävien kypärien tulee täyttää CE-1078- määräykset. CE-hyväksyntä tarkoittaa, että kypärä on testattu ja hyväksytty kolmessa testissä:

  • Nykäisytestissä tarkistetaan, ettei kypärä irtoa päästä kaaduttaessa.
  • Roll-off-testissä tarkistetaan, että kypärä istuu päässä oikein kaaduttaessa.
  • Impact-testissä tarkistetaan, että kypärä kestää kaatumisen kuormituksen

Huomaa! Kaikki XXL:n myymät pyöräilykypärät ovat CE-1078-merkittyjä.

Oikean koon valitseminen

Pyöräilykypärän on istuttava hyvin. Se ei saa hölskyä eikä missään tapauksessa nousta otsalta ja valua niskaan, jolloin altteimmat alueet – otsa ja päälaki – jäävät ilman tarvittavaa suojaa. On tärkeää, että kypärä on hyvin kiristetty leuan alta – kiristysremmin ja leuan väliin saisi jäädä korkeintaan pari sormea. Kummallakin puolen olevat soljet tulee säätää siten, että ne ovat suoraan korvien alla.

Hienosäätö tehdään niskassa olevalla säätökiekolla, jolloin kypärän sisällä olevat kiristyspannat kiristyvät oikeaan mittaansa. Monissa kypärissä on myös mukana eripaksuiset pehmusteet, joista valitaan se koko, joka saa kypärän istumaan hyvin.

MIPS

Tavalliset kypärät on suunniteltu siten, että ne suojaavat päätä suorilta iskuilta, mutta MIPS-järjestelmällä varustetut kypärät antavat suojaa myös kiertoliikettä vastaan. Suuri osa kaatumisonnettomuuksissa päähän kohdistuneista iskuista tulee viistosti, mikä aiheuttaa kiertoliikettä päähän. Tällöin tavallinen kypärä ei anna yhtä hyvää suojaa aivotärähdystä ja päävammoja vastaan kuin MIPS-järjestelmällä varustettu kypärä. Nykyään monissa kypärissä on lisäsuojaa tuova MIPS-järjestelmä.

Lyhenne MIPS tulee sanoista Multi-directional Impact Protection System. MIPS-järjestelmän on kehittänyt joukko aivokirurgeja ja -tutkijoita Ruotsin suurimmassa teknisessä yliopistossa, Kungliga Tekniska Högskolanissa.

MIPS-järjestelmällä varustetussa kypärässä ulko- ja sisäkuori on erotettu toisistaan pienikitkaisella kerroksella, joka antaa ulkokuoren liukua suhteessa päähän. MIPS ikään kuin jäljittelee aivojen tapaa suojata itseään. MIPS-tekniikan on tieteellisesti osoitettu vähentävän kiertoliikettä ottamalla vastaan ja uudelleenohjaamalla vinojen iskujen aiheuttamia, aivoihin kohdistuvia kiertäviä voimia.

MIPS-kypärä ei käytössä eroa tavallisesta kypärästä, mutta sen käytöllä voi olla suuri merkitys, jos kaadut tai törmäät pyörällä. MIPS-kypärän tunnistat keltaisesta MIPS-logosta.

Ota lapsi mukaan kypäräostoksille

Paraskin kypärä jää helposti käyttämättä, ellei se istu tai muuten vastaa pyöräilijän makuvaatimuksia. Lastenkypärää ostaessa lapsi kannattaa ottaa mukaan, jolloin saa tarkistettua sekä kypärän koon että istuvuuden.

Kypärä lapselle2, opas
close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!