Kuinka valita pyöräilykypärä

Pyöräilykypärä, 1770x922px

Pyöräilykypärä on erittäin tärkeä suojavaruste, joka voi pelastaa pyöräilijän hengen. Pienikin kaatuminen voi aiheuttaa vakavan päävamman ilman kypärää. Suomessa pyöräilykypärä ei ole laissa pakollinen, mutta sitä suositellaan vahvasti. Jotta kypärä suojaa hyvin, sen tulee olla asianmukainen ja istua oikein.

Katso valikoimamme pyöräilykypäriä

Pyöräilykypärän valitseminen

Kypärän tulee istua päähän hyvin sekä mukavuuden että turvallisuuden vuoksi. Se ei saa hölskyä eikä missään tapauksessa nousta otsalta ja valua niskaan. Kiinnitä huomiota myös kypärän ilmanvaihtoon. Kypärän ilmanvaihtoreiät tekevät ajamisesta lämpimällä kelillä mukavampaa.

Pyöräilykypärän istuvuus ja säätäminen

  • Kypärän tulee peittää otsa ja se ei saa valua niskaan
  • Kypärän kiristyspannan tulee istua hyvin kiristettynä.
  • Etu- ja takahihnojen tulee muodostaa kolmiot korvien ympärille, ja korvien tulee jäädä paljaaksi. Kummallakin puolen olevat soljet tulee säätää siten, että ne ovat suoraan korvien alla.
  • Kaikkien hihnojen tulee olla tiukasti kasvoja vasten.
  • Leukahihnan tulee olla kiinni, eikä sitä saa pystyä vetämään leuan yli.
  • Kypärä ei saa estää näkyvyyttä eikä valua silmille.

Kypärää koskevat vaatimukset:

Kaikkien Suomessa myytävien kypärien tulee täyttää CE-1078- määräykset. CE-hyväksyntä tarkoittaa, että kypärä on testattu ja hyväksytty kolmessa testissä:

  • Nykäisytestissä tarkistetaan, ettei kypärä irtoa päästä kaaduttaessa.
  • Roll-off-testissä tarkistetaan, että kypärä istuu päässä oikein kaaduttaessa.
  • Impact-testissä tarkistetaan, että kypärä kestää kaatumisen kuormituksen

Huomaa! Kaikki XXL:n myymät pyöräilykypärät ovat CE-1078-merkittyjä.

MIPS, 1770x922px

Mikä on MIPS?

Tavalliset kypärät on suunniteltu siten, että ne suojaavat päätä suorilta iskuilta, mutta MIPS-järjestelmällä varustetut kypärät antavat suojaa myös kiertoliikettä vastaan. Suuri osa kaatumisonnettomuuksissa päähän kohdistuneista iskuista tulee viistosti, mikä aiheuttaa kiertoliikettä päähän. Tällöin tavallinen kypärä ei anna yhtä hyvää suojaa aivotärähdystä ja päävammoja vastaan kuin MIPS-järjestelmällä varustettu kypärä. Nykyään monissa kypärissä on lisäsuojaa tuova MIPS-järjestelmä.

Lyhenne MIPS tulee sanoista Multi-directional Impact Protection System. MIPS-järjestelmän on kehittänyt joukko aivokirurgeja ja -tutkijoita Ruotsin suurimmassa teknisessä yliopistossa, Kungliga Tekniska Högskolanissa.

MIPS-järjestelmällä varustetussa kypärässä ulko- ja sisäkuori on erotettu toisistaan pienikitkaisella kerroksella, joka antaa ulkokuoren liukua suhteessa päähän. MIPS ikään kuin jäljittelee aivojen tapaa suojata itseään. MIPS-tekniikan on tieteellisesti osoitettu vähentävän kiertoliikettä ottamalla vastaan ja uudelleenohjaamalla vinojen iskujen aiheuttamia, aivoihin kohdistuvia kiertäviä voimia.

MIPS-kypärä ei käytössä eroa tavallisesta kypärästä, mutta sen käytöllä voi olla suuri merkitys, jos kaadut tai törmäät pyörällä. MIPS-kypärän tunnistat keltaisesta MIPS-logosta.

Katso valikoimamme MIPS-kypäröitä täältä

Hyviä vinkkejä!

Emme suosittele ostamaan pyöräilykypärää käytettynä, koska et voi ikinä olla varma, miten kypärää on käsitelty ja onko se kolahtanut jo aikaisemmin. Joka kerta kun kypärä kolahtaa sen iskunkestävyys heikentyy. Tämä ei välttämättä näy kuitenkaan aina ulospäin. Pyöräilykypärän säilyttäminen kuumassa esimerkiksi auringon paisteessa heikentää myös kypärän kestävyyttä. Pyöräilykypärä tulisikin uusia 3-5 vuoden välein käyttötavasta riippuen, jotta se on turvallinen.

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!