Kuinka valita pyöräilykengät

Pyöräilykengät 1770x992px

Miksi kannattaa hankkia pyöräilykengät

Pyörällä voi ajaa lähtökohtaisesti millä tahansa kengällä, mutta pyöräilyyn tarkoitetuilla kengillä on valtavasti hyötyä, mikäli ajaja haluaa saada kaiken irti pyöräilystä. Pyöräilykenkien keskeinen ominaisuus on saada kenkä lukittua polkimeen klossin avulla. Tällä mahdollistetaan hallitumpi ja tehokkaampi poljenta ja takareisien aktivointi, jolla saadaan tehoa koko poljinkierrokselta. Näin pyöräilijän ei myöskään tarvitse huolehtia jalkojen lipsahtamisesta polkimelta.

Kenkiin tulee valita yhteensopivat polkimet. Polkimia löytyy usealta valmistajalta ja kaikkien valmistajien klossit eivät ole yhteensopivia toisen valmistajan polkimiin. Yleisimmät ovat kuitenkin Shimanon SPD ja SPD-SL.

Täältä löydät kaikki pyöräilykengät >

Minkälaiset pyöräilykengät sinun tulisi valita

Pyöräilykengät jaetaan yleensä kahteen pääkategoriaan: maasto (MTB) ja maantie (Road).

Maastopyöräilykengät

Maastopyöräilykengät ovat fiksuin valinta yleiskäyttöön sekä tietenkin maastopyöräilyyn. Näiden kenkien pohjat eivät ole yhtä jäykät kuin maantiekenkien. Lisäksi klossin koko ja paikka kengän pohjassa ei vaikeuta kävelyä niin paljon.

Maastopyöräilykengän pohjassa on metallilevy, jossa on kierteelliset (usein) neljä reikää. Näihin kiinnitetään klossi kahdella pultilla. Levyä voi usein liikuttaa kengän pohjassa kärkeä- ja kantaa kohden. Vois myös säätää klossin sijaintia valitsemalla neljästä reiästä joko etummaiset tai takimmaiset.

SPD (Shimano Pedaling Dynamics)

SPD tarkoittaa pyöräilijöiden puhekielessä maastoon tarkoitettua poljinta ja klossia. Ostaessa polkimet, saat klossit aina mukana. SPD-polkimet ovat usein järeämpää tekoa, jotta kestävyys maastoajossa olisi parempi. Nämä polkimet ovat lähes aina kaksipuoleiset, jotta kengän kiinnitys polkimeen olisi mahdollisimman yksinkertaista ja nopeaa, jopa vaativissa olosuhteissa.

Yksi suosituimmista poljinmalleista on Kombipoljin, joka tarkoittaa sitä, että polkimen toinen puoli on SPD-klossille ja toinen on suunniteltu toimivan normaalin kengän kanssa. Tämä on hyvä valinta niille, jotka tietävät polkevansa samalla pyörällä välillä myös normaaleilla kengillä.

Katso kaikki maastopyöräilykengät täältä >

Maantiepyöräilykengät

Maantiepyöräilyssä keho pysyy usein pitkän aikaa samassa asennossa, joten maantiekengät eivät vaadi niin paljon monipuolisia ominaisuuksia. Maantiekengät ovat huomattavasi jäykemmät ja kevyemmät verrattuna maastokenkiin. Näillä kengillä saa parhaan voimansiirron aikaiseksi, mutta kävely näillä onkin jo vaikeampaa. Kengän pohjassa on kolme kierteellistä reikää, johon klossi laitetaan kiinni.

SPD-SL (Shimano Pedaling Dynamics – Super light)

SPD-SL on pyöräilijöiden puhekielessä maantiehen tarkoitettu poljin ja klossi. Ostaessa SPD-SL -polkimet saat klossit aina mukana. SPD-SL -polkimet ovat kevyemmät materiaalien, suunnittelun sekä yksipuolisuuden ansiosta. Jäykän kengänpohjan sekä laajalla pinta-alalla olevan klossi-poljin-yhdistelmän ansiosta voimansiirto on huomattavasti parempi.

Katso kaikki maantiepyöräilykengät täältä >

Huom!
Polkimien kierteet ovat lähtökohtaisesti aina standardit. Eli mikään ei estä sinua kiinnittämästä esimerkiksi maantiepyörään maastopolkimia. Klossit eivät kuitenkaan käy näiden polkimien välillä keskenään.

Pyöräilykenkien tasokkuus riippuu useista seikoista kuten pohjan jäykkyydestä, kengän materiaalista, kiristysmekanismista ja pohjallisesta.

Pyöräilykenkiä löytyy myös talvikäyttöön. Nämä pyöräilykengät ovat korkeavartisia ja lämpimästi vuorattuja. Katso kaikki talvipyöräilykengät.

Täältä löydät lisää vinkkejä polkimien valintaan >

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!