Suuri tyhjennysmyynti! Katso tarjoukset

Miksi lukkopolkimia kannattaa käyttää

Polkupyörän lukkopolkimet

Lukkopolkimien käyttö on loistava tapa saada pyöräilyyn lisää tehoa. Lukkopolkimien idea on kiinnittää kengät polkimeen, jotta pyöräilijä saisi tehokkaasti siirrettyä voimaa koko poljinkierrokselle. Lukkopolkimien lisäksi tarvitset niihin sopivat klossit sekä pyöräilykengät. Klossit kuuluvat aina uusien lukkopolkimien mukaan, mutta suosittelemme hankkimaan myös varaparin.

Mitä eroa lukkopolkimilla on

Lukkopolkimia voi käyttää missä tahansa pyörässä, mutta ne on nimetty pääsääntöisesti kahden käyttötarkoituksen mukaan: maantie- ja maastoajon. Perustoiminta on sama kummassakin polkimessa, mutta käyttötarkoituksen ominaisuuksia on korostettu ja suunniteltu palvelemaan mahdollisimman hyvin käyttäjän tarpeita.

Maasto- ja yleispyöräily

Maastoajoon tarkoitetut lukkopolkimet ovat suunniteltu kestämään paremmin vaihtelevaa maastoa ja ulkoisia kolhuja. Kengän voi kiinnittää kummallekin puolelle poljinta, jotta kiinnittäminen onnistuu mahdollisimman nopeasti ja helposti vaativissakin tilanteissa. Maastopyöräilykengillä ja klosseilla on myös helpompaa kävellä kuin maantiepyöräilykengillä.

Suomessa käytetyimmät lukkopolkimet maasto- ja yleiskäyttöön ovat Shimano SPD-polkimet. Lukollisten maastopolkimien käyttö on suosiossa myös arki- ja työmatkapyöräilyssä. Huomioi, että voit myös hankkia kombipolkimet, joissa vain toinen puoli on lukollinen ja toinen normaali.

SPD-polkimet

Maantiepyöräily

Maantieajoon tarkoitetut lukkopolkimet ovat kevyempiä rakenteensa ansiosta ja kengät on mahdollista kiinnittää vain toiselle puolelle poljinta. Keveys on maantiepyöräilyn yksi tärkeimmistä ominaisuuksista, joten myös polkimista valmistetaan mahdollisimman kevyitä. Maantiepolkimet on usein tehty kuitumateriaaleista.

Kengät, jotka on suunniteltu maantieajoon, ovat huomattavasti jäykempiä verrattuna maastopyöräilykenkiin, jotta voimantuotto olisi maksimaalinen. Maantiekengillä on kuitenkin siksi vaikeampi kävellä, mutta onneksi maantiepyöräilykengillä tarvitsee harvemmin kävellä ennen kotiovea. Suomessa käytetyimmät lukkopolkimet maantieajoon ovat Shimano SPD-SL-polkimet.

SDP-lukkopolkimet

Vaikka polkimet on jaettu kahteen käyttötarkoitukseen, voit silti asentaa maasto- tai hybridipyörään mielletyn polkimen maantiepyörään ja toisin päin. On esimerkiksi yleistä, että gravelpyörään, jolla ajetaan enemmän asfaltilla, asennetaan maantiepolkimet. Huomioi kuitenkin aina polkimien ominaisuudet, jotta ne palvelisivat mahdollisimman hyvin omaa käyttötarkoitustasi.

Uusia klosseja ostaessa on tärkeää huomioida, että poljin ja klossi yhdistelmä on valmistajakohtainen. Polkimia löytyy usealta valmistajalta ja kaikkien valmistajien klossit eivät ole yhteensopivia toisen valmistajan polkimiin.

Polkimien asennus

Polkimien asennuksessa on äärimmäisen tärkeää ottaa huomioon kierteiden suunta, sillä vasemman polkimen kierteet ovat eri suuntaan. Tällä vähennetään vasemman puolen polkimen löystymistä ajossa. Polkimet ovat aina merkitty ’’R’’ eli Right ja ’’L’’ eli Left ja pyörän oikea ja vasen puoli katsotaan ajajan näkökulmasta. Muista nyrkkisääntö, että poljin kiristetään aina ohjaustangon suuntaan, oli kyseessä vasen- tai oikea puoli. Laita polkimien kierteille niihin tarkoitettua rasvaa tai vaseliinia ja kierrä sormilla poljin akselista kierre aluilleen kampeen. Viimeistele kiristys napakalla voimalla poljinavaimella (voit myös käyttää 15 mm kiintoavainta, mutta tällä et välttämättä saa tarpeeksi kovaa momenttia). Tarkista polkimien kireys säännöllisesti.

Muista varmistaa pyöräilykengän ja polkimien yhteensopivuus. Katso opas pyöräilykenkien valintaan täältä

Harjoittele kengän kiinnitystä polkimeen ja pois ottoa ensiksi paikoillaan, jotta tuntuma ja mekanismin toimivuus tulee tutuksi. Lisäksi se, kuinka helposti kengät irtoavat lukkopolkimista on säädettävissä. Aloittelevan käyttäjän kannattaa tämä säätö asettaa niin, että kengät irtoavat lukkopolkimista mahdollisimman helposti.

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!