Valitse polkupyörä sinun tarpeisiisi

Pyörä

Mitä eroja on eri pyörämalleissa ja mikä pyörä sopisi juuri sinulle? Pyörämallin ja koon valinta on helppoa, mutta vaatii hetken aikaa ja perehtymistä, jotta uusi pyöräsi tarjoaisi sinulle juuri sen mitä siltä haluat! Mieti valmiiksi, että millaisessa maastossa pyöräilet? Pyöräiletkö enemmän päällystetyillä- vai sorateillä? Vai haetko mahdollisesti pyörää pururadoille ja maastolenkeille? Vai käytätkö pyörää kenties työmatkapyöräilyyn? Vai aiotko ajaa vain kaupungissa?

Kaupunkipyörät

Kaupunkipyörät ovat hyvin varusteltuja 1–10-vaihteisia pyöriä. Jalkajarrut, pehmeä satula ja pysty ajoasento takaavat mukavan tavan liikkua. Peruspyörä soveltuu kaupunkiajoon ja vaikka pidemmillekkin retkille, mikäli vauhti ei ole pääasia.

+ Mukava ajoasento josta näkee hyvin ympärilleen

+ Helppokäyttöinen ja -huoltoinen

- Renkaiden rullaavuus

Katso täältä koko kaupunkipyörävalikoimamme >>

Hybridit

Hybridipyörät sopivat työmatka-ajoon ja lenkkeilyyn hiekka- ja päällystetyillä teillä. Hybridissä yhdistyvät maasto- ja maantiepyörien parhaat puolet. Ajoasento on melko pysty ja monessa mallissa hyvin muutettavissa säädettävän ohjainkannattimen ansiosta. Hybrideissä on 28-tuumaiset renkaat ja karkeasti noin 18–30 vaihdetta. Varustetaso vaihtelee paljon. Hybridi on monikäyttöinen pyörä ja osa valmistajista asentaa esim. lokasuojat ja lukon valmiiksi. Kaikkiin hybrideihin saa kuitenkin asennettua kaikki tarvittavat lisävarusteet. Eri pyörämerkeillä voi olla erillaisia nimityksiä hybridipyörille. Esimerkiksi ”fitness” malllista puhuttaessa kyseessä on yleensä hiukan kapeammilla renkailla ja matalammalla ajoasennolla varustettu hybridipyörä.

+ Erittäin hyvä yleispyörä työmatkoille ja harrastamiseen

+ Renkaat rullaavat hyvin asfaltilla, mutta ovat samalla sopivat myös hiekkatielle

+ Kaupunkipyörää nojaavampi ajoasento

- Ei sovellu maastoajoon

Katso täältä koko hybridipyörävalikoimamme >>

Maantiepyörät

Kuinka valita maantiepyörä1

Maantiepyörälle ominaista on sen keveys ja kapeat renkaat. Ajoasento on hyvin matala ja virtaviivainen. Matala ajoasento tekee ilmanvastuksesta pienemmän, jolloin vauhti pysyy hyvänä ja maisemat vilahtelevat ohitse. Maantiepyörät ovat tarkoitettu päällystetyille teille, ja soveltuvat kuntoiluun ja kilpailukäyttöön. Maantiepyörä on oiva vaihtoehto myös triathlon-harrastusta aloittavalle kuntoilijalle.

+ Kevyt polkea

+ Pääset nopeasti paikasta toiseen

+ Nojaava ajoasento pienentää ilmanvastusta

- Ei sovi talviajoon eikä hiekkateille

Katso täältä maantiepyörävalikoimaamme >>

Maastopyörät

Kuinka valita maastopyörä 1

Nimensä mukaisesti maastopyörä on tarkoitettu ensisijaisesti maastoon, mutta se on myös paljon käytetty yleispyörä. Maastopyörissä käytetään matalaa runkoa, jotta pyörän päällä olisi helppo liikkua ja tasapainoilla juurakkoisilla poluilla. Paksummat renkaat lisäävät pitoa, mutta niiden takia rengas ei rullaa yhtä hyvin asfaltilla, kuin hybridi- ja maantiepyörissä. Maastopyörällä pääsee kuitenkin huonommistakin paikoista ja talvella maastopyörän rengas kulkee vakaammin. Maastopyörän vahvemmat osat ovat tukevammat ja kestävämmät maastokäytössä.

Maastopyörän rengaskoot ovat 26”, 27,5” ja 29”. Pienempi rengas on ketterämpi käsitellä, mutta isompi rengas rullaa juurien ja kivien yli helpommin. Käytännöksi on muodustunut, että 26” renkailla varustettuja maastopyöräiä suositellaan nuorille henkilöille (12+ vuotiaille) helpomman käsiteltävyyden takia. Isompia rengaskokoja suositellaan aikuisille. Lyhyempien henkilöiden ja naisten keskuudessa 27,5" rengaskoko on suosittu vaihtoehto.

+ Vakaa ja monikäyttöinen

+ Paksut renkaat antavat hyvän pidon

+ Soveltuu talvipyöräilyyn

- Päällystetyillä teillä leveä ja karkeakuvioinen rengas ei rullaa kovin hyvin

Katso täältä koko maastopyörävalikoimamme >>

Cyclocross- ja gravelpyörät

Gravel maantiellä

Cyclocrossari sijoittuu maantiepyörän ja hybridipyörän välimaastoon. Ulkonäkö ja ajoasento ovat maantiepyörää muistuttavia, mutta paksummat renkaat, kevyemmät vaihdevälitykset ja lisävarusteoptiot lisäävät Cyclocrossin käyttömahdollisuuksia verrattuna maantiepyöriin. Renkaat ovat yleensä maantiepyörää leveämmät ja hiukan karkeakuvioisemmat, jolloin ne soveltuvat myös hiekka- ja metsäautoteille ja tekevät pyörästä monikäyttöisemmän. Cyclocrossariin on myös mahdollista asentaa esim. lokasuojat ja tavarateline. Suuren suosion viime vuosina saavuttaneet gravel-pyörät ovat cyclocrossariin verrattuna lähempänä maantiepyörää, mutta niisä on usein enemmän rengastilaa ja paremmat valmiudet pyörän varusteluun kuin maantiepyörässä.

+ Kevyt ja monipuolinen pyörä ympärivuotiseen käyttöön

+ Maantiepyörää monikäyttöisempi

+ Rungossa usein paikat lisävarusteiden asentamiseen

- Heikompi rullaavuus maantiepyörään verrattuna päällystetyillä teillä

Katso täältä koko cyclocross ja gravelpyörä valikoimamme >>

Lasten polkupyörät

lasten pyörä opas

Lasten pyörän tärkein asia on, että pyörä on oikean kokoinen! Silloin pyörä on turvallinen, helppo hallita ja sen kanssa on mukava kartuttaa taitojaan pyöräilijänä. Lastenpyöristä löytyy erilaisia malleja, mutta pääasiassa ne kaikki on tarkoitettu yleisliikkumiseen ja koulumatkoille.

Lue lisää lasten pyörien valinnasta täältä >>

Katso täältä koko lasten pyörävalikoimamme >>

Sähköpyörä

Sähköpyörä

Sähköpyörä eli sähköavusteinen tekee matkanteosta vaivatonta ja nautinnollista, sillä sähköpyörän moottori avustaa sinua aina 25km/h nopeuteen saakka. Sähköpyörä sopii erinomaisesti niin työmatkapyöräilyyn kuin pitkille retkille maastossa. Sähköpyörä avustaa sinua juuri haluamasi verran ja teet pyöräilystä sopivan vaativaa juuri sinulle.

Sähköpyöriä on useita erilaisia. Kaupunkisähköpyörä on mukavalla pystyllä ajoasennolla varustettu pyörä. Naisten kaupunkisähköpyörissä on matala runko joka helpottaa pyörän päälle nousua. Sähköhybridi on monipuolinen pyörä esimerkiksi työmatka-ajoon ja yleiskäyttöön. Sähkömaastopyörä vie maastopyöräilyn täysin uusiin ulottuvuuksiin, ja niiden suosio onkin kasvanut räjähdysmäisesti viime aikoina. Maastokäyttö vaatii usein moottorilta enemmän vääntöä kuin asvaltilla ajo ja siksi niissä yleensä käytetäänkin tehokkaampia moottoreita ja isompia akkuja. Akussa saattaa olla tehoa jopa 625 Wh. Myös jousituksissa on eroja ja vaihtoehtoja löytyy etujousitetuista- sekä täysjoustosähkömaastopyöristä.

Katso täältä koko sähköpyörävalikoimamme >>

Lue lisää sähköpyörän valinnasta täältä >>

Lue sähköpyörän huoltamisesta täältä >>

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!