Kuinka valita pyöräilyvaatteet

Este pyöräilylle on aina varustus, ei sää

Pyöräilyvaatteet, 1770x922px

Pyöräilyvaatteet ovat erityisesti pyöräilyyn suunniteltuja vaatteita. Niissä pyritään korostamaan pyöräilijän tarpeita sekä tuomaan lisää mukavuutta pyöräilyyn. Pyöräilyvaatteiden keskeisiä eroja normaaleihin treeni- tai ulkoiluvaatteisiin ovat esimerkiksi:

-Paitojen ja housujen leikkaukset

-Paitojen ja takkien pidennetyt selkäosat

-Taskujen sijainnit

-Pehmusteet housuissa

-Heijastavat yksityiskohdat ja huomiovärit

-Kosteutta siirtävät- ja jopa UV-suojatut materiaalit

Pyöräilyvaatteita löytyy maastopyöräilyyn, maantiepyöräilyyn sekä työmatkoille tai rennommille lenkeille. Niitä löytyy myös jokaiselle vuodenajalle ja mitä aktiivisempi pyöräilijä olet, sitä enemmän pyöräilyvaatteita on hyvä olla eri keleille.

Katso valikoimamme pyöräilyvaatteita

Miten pyöräilyvaatteet eroavat keskenään

Maantiepyöräily

  • Maantiellä pyöräilijän tehosta 60-70% menee ilmanvastuksen voittamiseen. Siksi pyöräilyvaatteiden tulee olla mahdollisimman aerodynaamisia, tyköistuvia, kevyitä ja pieneen tilaan meneviä.
  • Leikkaukset suunniteltu nojaavammalle ajoasennolle
  • Paidoissa pitkät selkäosat, joissa usein 1-4 taskua
  • Shortsit tai Bib’s ovat yleensä topattu paremmin pitkiä ajoja varten
Pyöräilyvaatteet2, 1770x922px

Maastopyöräily

  • Istuvuus on rennompi
  • Shortsien ja housujen taskujen sijoittelu on tehty niin, että tavarat olisivat taskuissa mahdollisimman huomaamattomat
  • Paidat voivat olla myös pitkähihaisia, jotta ne suojaavat paremmin oksilta
  • Maastopyöräilyssä suojavarusteet ovat myös äärimmäisen tärkeitä, sillä riski kaatumiselle on huomattavasti suurempi. Muista siis myös hyvät suojavarusteet.

Sadevaatteet

Jos pyöräily on niin sanottu ’’menopeli’’ kuuluu sadevaatteet ehdottomasti ostoslistalle!

Myös pyöräilyyn suunnitellaan siihen tarkoitettuja sadevaatteita. Sadevaatteet ovat isoimmassa käytössä hyöty- sekä retkipyöräilijöillä. Pyöräiletkö esimerkiksi joka päivä töihin, jolloin laadukkaat, vedenpitävät ja hengittävät sadevaatteet ovat tärkeät.

Sadevaatteita löytyy edullisista materiaaleista laadukkaisiin Gore-Tex –kalvollisiin vaatteisiin.Pyöräilyvaatteiden vedenpitävyys ilmoitetaan usein vesipilariarvolla (mm). Voidaan puhua, että esimerkiksi vesipilariarvoltaan 5000 mm takki on jo vedenpitävä, mutta usein vasta 10 000 mm pitää riittävän pitkään kuivana. Gore-Tex –kalvollisen takin vesipilariarvo on 28 000 mm.

Toki kevyet sadevaatteet on hyvä löytyä myös muidenkin pyöräilijöiden varustuksesta, mikäli huono sää iskee kesken pitkän lenkin. Sadevaatteita löytyykin niin ohuita, että ne saa taitettua vaikka juomapulloon tai pyöräilypaidan taskuun.

Katso myös vinkit pyöräilykenkien valintaan täältä.

Vinkkejä pyöräilyhousujen valintaan

Pyöräilyhousujen istuvuudessa ja laadussa on isoja eroja. Huonot pyöräilyhousut voivat aiheuttaa hankaumia siinä missä ilman pyöräilyhousuja ajaminen. Siksi suosittelemme panostamaan laadukkaisiin pyöräilyhousuihin, jotka istuvat sinulle.

Istuvuus ja malli

Etenkin maantiepyöräilyssä pyöräilyhousujen tulee istua napakasti, koska liian löysät housut alkavat hiertämään. Vyötärön tulee olla napakka, jotta housut eivät valu. Voit myös hankkia bib-malliset housut, joissa henkselit pitävät housut paikoillaan. Pyöräilyhousujen selkäosan tulee suojata myös kumarassa ajoasennossa. Jos valitset shortsit, niiden lahkeissa tulee olla kuminauha tai silikoninen sisäpinta, joka estää shortseja rullautumasta ylöspäin.

Pehmuste eli säämiskä

Usein mitä laadukkaampi säämiskä housuissa on, sitä kalliimmat ne myös ovat. Säämiskän paksuus vaihtelee pyöräilyhousujen välillä jopa 40–140 densityn välillä. Paksuus ei kuitenkaan kerro automaattisesti säämiskän paremmuudesta. Säämiskä valmistetaan vaahtomuovista, mutta vaahtomuoveissa on eroja. Tasokkaammissa säämisköissä vaahtomuovi "elää paremmin" eli palautuu ja hengittää.

Mistä sitten tiedät, että istuuko säämiskä vai ei? Parhaiten tiedät kun hyppäät satulan selkään.

Hyviä vinkkejä:

Älä laita alushousuja pyöräilyhousujen alle, koska ne hiertävät varmasti. Pyöräilyhousuja voi myös rasvata, jotta välttyy hiertymiltä.

Katso valikoimamme pyöräilyhousuja ja -shortseja

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!