Näin valitset välineet rullahiihtoon

Ota mallia Suomen Hiihtomaajoukkueesta ja hiihdä vuoden ympäri. Rullasuksien avulla harjoittelun ei tarvitse loppu lumen lähdettyä. Rullahiihto on myös oiva harjoitus ihan vain lihasvoiman ja kunnon ylläpitämiseen. Rullahiihdossa koko vartalo pääsee töihin!
Tarvittavat varusteet
- Rullasukset, huomioi siteen sopivuus, jos käytät suksien siteitä
- Monot, voit käyttää samoja monoja kuin talvella
- Siteet, voit käyttää samoja siteitä kuin talvella
- Sauvat, voit käyttää samoja sauvoja kuin talvella vaihtamalla piikit
- Kypärä, jos sinulta löytyy pyöräilykypärä, voit käyttää sitä
- Kyynär- ja polvisuojat
- Vaatteet, jotka hengittää ja antaa liikkumavapauden
- Ripaus rohkeutta
Kuinka valita rullarukset?
Rullasuksien valitseminen alkaa hiihtotyylin valitsemisesta aivan kuten tavallisessa hiihdossakin. Aiotko hiihtää perinteisellä tyylillä vai vapaan tyylillä? Suosittelemme lähtökohtaisesti aloittelijalle vapaata tyyliä, koska se on helpompaa rullasuksilla. Kun valitset rullasuksia, huomioi tyylin lisäksi suksen paino, materiaali, jäykkyys ja nopeus.
Rullasuksien valitseminen perinteiseen
Kevyt rullasuksi on kevyempi hiihtää kuin painava rullasuksi. Rullasuksia valmistetaan puusta, hiilikuidusta, komposiitista, alumiinista ja teräksestä. Harrastajalle suositellaan yleensä puusta, hiilikuidusta tai komposiitista valmistettuja rullasuksia, koska ne vaimentavat tärinän paremmin ja joustavat. Materiaalina ne ovat kuitenkin hintavampia kuin alumiini. Alumiinisia rullasuksia käyttävät yleensä kilpatason hiihtäjät. Alumiinisuksi on jäykempi kuin muusta materiaalista valmistetut rullasukset.
Kun rullahiihto jo sujuu, nopealla suksella saat yleensä paremman harjoittelukokemuksen. Rullahiihtosuksiin on saatavilla erilaisia rullia eri nopeuksilla. Aloittelijan ei välttämättä kannata valita kaikkein nopeinta rullaa, koska se voi vaikeuttaa harjoittelua. Rullan leveys vaikuttaa niin tasapainoon, kuin maastoon jossa rullasuksilla voidaan hiihtää. Leveä rulla antaa paremman tasapainon ja mahdollistaa rullahiihtämisen myös sora- ja kiviteillä.
Rullasuksien valitseminen vapaan tyyliin
Myös vapaan rullasuksissa hiilikuidusta, puusta ja komposiitista valmistetut rullasukset vaimentavat tärinää paremmin kuin alumiinista valmistetut. Hiilikuitusuksi on myös kevyempi. Vapaan rullahiihtosuksiin on saatavilla erilaisia rullia eri nopeuksilla.
Kuinka valita sauvat rullahiihtoon?
Voit käyttää rullahiihtoon samoja sauvoja, joita käytät talvihiihtoon. Sinun tarvitsee vain vaihtaa piikit, jotka sopii rullahiihtoon. Rullahiihtoon suunnitellut piikit ovat kovempaa metallia ja näin kestävät käytössä pidempään. Vaarana on kuitenkin, että talvihiihtosauva ei kestä rullahiihtoa. Sauvan rakenne ei ole välttämättä ole tarpeeksi vankka, koska se on suunniteltu käytettäväksi lumella, joka alustana pehmeämpi kuin asfaltti.
Samalla tavalla kuin talvihiihdossa, sauvojen valintaan vaikuttaa hiihtäjän pituus, taitotaso ja hiihtotyyli.
- Perinteinen hiihto: Hiihtäjän pituus x 0,82-0,85 (noin olkapään tasolle)
- Luisteluhiihto: Hiihtäjän pituus x 0,89-0,92 (noin korvanlehden alareunaan)
Kuinka valita siteet ja monot rullahiihtoon?
Voit käyttää samoja siteitä ja monoja rullahiihdossa kuin käytät talvihiihdossa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että perinteisen mono ei välttämättä ole tarpeeksi jäykkä rullahiihtoon ja voi tuntua siksi hieman huteralta. Hutera tunne kuitenkin yleensä katoaa kun hiihdät enemmän. Perinteisen mono on parempi perinteisen hiihtotyylin potkuun. Vapaan tyylillä suosittelemme käyttämään vapaan tyyliin suunniteltuja monoja, koska ne tukevat nilkkaa paremmin. Huomioi aina siteen ja monon yhteensopivuus.
Muista turvallisuus ennen kaikkea ja käytä kypärää!