Suuri tyhjennysmyynti! Katso tarjoukset

Näin valmistaudut metsästykseen

Oletko metsästäjänalku, joka kaipaa luontoon? Et ole ainoa. Katso vinkeistämme, miten valmistaudut metsästyskauteen parhaiten.

Olipa kiikarissasi pien‑ tai suurriista, tunne ennen metsästyskautta on tuttu monelle metsästäjälle: latautunut jännitys ja kaipuu päästä liikkeelle. Jahdissa on kyse paljosta muustakin kuin varsinaisesta saaliin kaatamisesta. Siinä on kyse yhdessäolosta, liikkumisesta, luontoelämyksestä ja jännityksestä yhdessä ja samassa paketissa.

Monet alkavat valmistautua metsästyskauteen hyvissä ajoin. XXL:n metsästystuotepäällikkö Joakim Stensen on itsekin innokas metsästäjä. Hän suosittelee tarkistamaan useampaan kertaan ennen lähtölaukausta, että kaikki on valmista.

– Hyvällä suunnittelulla vältyt yllätyksiltä. Ja ehkä valmistautumisen ansiosta saat täysosuman jo ensimmäisenä päivänä. Ainakaan se ei pienennä mahdollisuuksia.

Metsästäjän tarkistuslista – tee nämä

Tarkista luvat, metsästyskortti, varusteet ja metsästysvaatteet

Jahtitapoja on monenlaisia, eivätkä suurriistan metsästyksessä päde samat säännöt kuin pienriistan jahdissa. Aivan ensimmäiseksi on tietenkin varmistettava, että kaikki tarvittavat kurssitodistukset, luvat ja aseenkantoluvat ovat kunnossa. Sen jälkeen voit ajatella aseita, vaatteita ja varusteita.

– Väärät vaatteet voivat pilata koko elämyksen. Kolmen kerroksen periaate on hyvä sääntö metsälle. Tällöin vaatteita voi lisätä ja poistaa tarpeen mukaan. Muista pukeutua erityisen huolellisesti, jos aiot istua vahdissa. Liikkumattomana tulee nopeasti kylmä. Ota huomioon kaikki sääolosuhteet ja varmista, että kaikki päällysvaatteet hylkivät vettä, Joakim sanoo.

Älä anna väärien vaatevalintojen pilata metsästyselämystä.

Harjoittele ahkerasti ampumaradalla

Kaikkein tärkeintä on viettää mahdollisimman paljon aikaa ampumaradalla. Ampumakoe on suoritettava, jos aikoo metsästää hirveä, kuusipeuraa, saksanhirveä, japaninpeuraa, metsäkaurista, valkohäntäpeuraa, metsäpeuraa, karhua tai villisikaa. Muiden riistaeläinten metsästystä varten ei tarvitse suorittaa ampumakoetta, metsästäjäntutkinto riittää. Ennen metsälle lähtemistä ampumataidon on joka tapauksessa oltava niin hyvä, että varmasti osuu oikeaan kohtaan ja osaa käsitellä asetta turvallisesti.

Metsästystuotepäällikön suositus kuitenkin on, että harjoittelet ampumista mahdollisimman paljon ennen jahdin alkamista. Aja käyttämäsi ase sisään, jotta olo tuntuu varmalta.

– On tärkeää, että käytät samaa tähtäintä, jota olet ajatellut käyttää metsästäessäsi. Näin harjoittelu on mahdollisimman todentuntuista. Jos aiot istua passissa, sinun on myös harjoiteltava vastaavalta etäisyydeltä. Kun painat liipaisinta, sinun on tiedettävä tarkalleen, mihin kohtaan eläintä luoti osuu, Joakim selittää.

Joakim painottaa, että jos aikomuksena on ampua liikkuvia eläimiä, sitä on harjoiteltava etukäteen.

Opettele tuntemaan metsästysmaasto

Maaston tuntemisesta on aina etua metsästyksessä. Siksi alueeseen kannattaa tutustua etukäteen. Näin voit myös etsiä merkkejä eläinten olinpaikoista. Etsi jätöksiä, merkkejä puissa ja eläinten polkuja.

– Jotkut metsästäjät matkustavat kauas metsälle, mutta toiset metsästävät kotinsa lähistöllä. Aina ei ole mahdollista viettää aikaa metsästysalueella, mutta siellä kannattaa käydä etukäteen, kertoo Joakim.

Metsästys large

Metsästysmaastoon tutustuminen tekee metsästyksestä turvallisempaa, mutta se valmentaa myös fyysisesti metsästyskauden alkuun.

Metsästysvarusteet – viisi tärkeintä tavaraa reppuun

Ensimmäistä kertaa metsälle lähtiessä metsästysrepun pakkaaminen voi aiheuttaa päänvaivaa. Tästä saat asiantuntijan vinkit varusteista, jotka on otettava mukaan:

1. Puhdistusvälineet

Jos jahti jatkuu useita päiviä, mukana on hyvä olla puhdistusvälineet. Näin voit puhdistaa aseen piipun joka päivä.

(Tuotekaruselli)

2. Radio

Radio tuo turvaa ja auttaa viestimään metsästysporukan kanssa. Tutustu radion käyttöön ennen metsälle lähtöä, jotta tiedät, miten se toimii.

(Tuotekaruselli)

3. Kiikarit ja otsalamppu

Varmista, että näet yhtä hyvin lähelle ja kauas niin valoisalla kuin pimeälläkin. Investoi lämpökiikareihin, jotka helpottavat eläinten näkemistä valaistuksesta riippumatta.

(Tuotekaruselli)

4. Ensiapupakkaus

Metsällä saatat tarvita muutakin kuin laastareita. Valitse siksi ensiapupakkaus, joka on koottu erityisesti metsästäjille ja koirille. Tavallinen ensiapupakkaus ei riitä, jos onnettomuus osuu kohdalle.

(Tuotekaruselli)

5. GPS-laite

Jos haluat lisäturvaa, osta GPS-laite, jossa on SOS-toiminto. Se antaa tarkat karttakoordinaatit ja sillä voi kommunikoida onnettomuuden sattuessa tai jos joudut odottamatta eksyksiin.

(Tuotekaruselli)

metsastys large

Kiikarit on hyvä lisä metsästysreppuun.

Riippumatta siitä, mitä aiot metsästää tai kuinka kokenut metsästäjä olet, XXL:n asiantuntijoilla voi olla ratkaisevan tärkeitä vinkkejä metsästyskauteen:

– Hyödynnä asiantuntemusta! Juttele muille, niin kokeneille metsästäjille, maanomistajille kuin alan asiantuntijoillekin, tai tule juttelemaan XXL:lle metsästyksestä, tuotepäällikkö vinkkaa hymyillen.

Muista myös säilyttää aseitasi lain mukaisessa asekaapissa.

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!