Suuri tyhjennysmyynti! Katso tarjoukset

Taljajousen valintaopas

jousimetsästäjä

Jousiammunta on hieno harrastus, jota voi tehdä monella tapaa. Tässä artikkelissa käsittelemme taljajousen valintaa. Taljajousi on väkipyörillä varustettu jousipyssy ja sen etuna on vetojäykkyyden keventyminen, kun se on jännitettynä. Tämä mahdollistaa pidemmän tähtäysajan ja siksi soveltuu hyvin esimerkiksi jousimetsästykseen.

DOMINOIVA SILMÄ

Taljajousen valinta kannattaa aloittaa selvittämällä dominoiva silmä. Helpoin tapa määrittää tämä on ojentaa kädet ja tehdä kämmenien väliin reikä. Sen jälkeen katsoa siitä läpi kiinetää kohdetta molemmilla silmillä. Seuraavaksi suljet vasemman silmän, mikäli näet edelleen kohteen, on oikea silmä dominoiva, jos et näe kohdetta, on vasen silmäsi dominoiva. Varmista tämä vielä tekemällä testi siten, että suljet ensin oikean silmän.

VETOPITUUS

Mikäli vetopituus on hieman liian lyhyt, se ei ole ongelma, mutta liian pitkä saattaa rasittaa selkää. Parhaiten pituus selviää testaamalla. Karkean arvion saa, kun mittaa avatun sylin mitan tuumina ja jakaa sen arvolla 2,5 (esim. 185cm / 2.54 / 2.5 = 29.1 tuumaa.) Jännelenkki ja laukaisulaite voivat lyhentää vetopituutta. Kannattaa valita ensimmäiseksi jouseksi malli, jossa vetopituutta voi itse säätää.

JOUSEN JÄYKKYYS

Taljajousien jäykkyys on usein säädettävissä. Liian jäykkä jousi huonontaa tekniikkaa ja voi aiheuttaa rasitusvammoja. On siis tärkeää ostaa jousi, joka voidaan säätää tarpeeksi kevyeksi, mutta voimien lisääntyessä sitä voidaan nostaa.

taljajousen havainnekuva

MITÄ MUUTA TARVITAAN?

Taljajousen lisäksi tarvitaan kourallinen lisävarusteita, jotta pääsee alkuun. Mikäli kyseessä on pelkkä jousi, tarvitaan siihen lisäksi nuolihylly ja tähtäin. Lisävarusteina on saatavilla jännetähtäin, nuoliviini ja erilaisia vakauttimia. Kun itse jousi on kasattuna ja kunnossa, tarvitaan sen lisäksi laukaisulaite, nuolet ja tausta, johon ampua. Nuolet myydään usein ilman kärkiä, jotta voidaan päättää käytetäänkö harjoitus- vai metsästyskärkiä. Jousen huoltoa varten on hyvä olla jännevahaa ja kuusiokoloavainsarja säätöjen tekemiseksi. Helpoiten pääset harrastuksen alkuun valmiilla taljajousipaketeilla. Katso vaihtoehdot tästä.

Kaikki jousiammuntaan täältä

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!