Suuri tyhjennysmyynti! Katso tarjoukset

Näin pukeudut metsälle

Sopivat metsästysvaatteet varmistavat onnistuneen ja mukavan luontoelämyksen. Meiltä saat parhaat vinkit metsästysvaateostoksille.

Metsäinen rinne vai luminen tunturinlaki? Erilaiset metsästysympäristöt edellyttävät niihin sopivia vaatteita, jotka suojaavat sateelta ja tuulelta. Metsästysvaatteiden valinta on tärkeää kaikille metsästäjille, eikä valinnan tärkeys riipu vaatekerroksesta. Sateelta suojaavat tekniset kerrokset, lämmittävät välikerrokset ja oikeanlainen kuviointi ovat kaikki merkityksellisiä.

XXL:n metsästyksen tuotepäällikkö Joakim tietää, mitä kaikkea on otettava huomioon uusien metsästysvaatteiden hankinnassa. Periaatteet ja materiaalit ovat pitkälti samoja kuin silloinkin, kun valitaan vaatteita ulkoiluun.

metsastys large

Oletko läpäissyt metsästäjätutkinnon ja haluat päästä tositoimiin? XXL:ltä löydät tarvittavat vaatteet.

Pienriistajahti – kävele pidemmälle

Jos aiot metsästää pienriistaa ja kävellä paljon (metsästyskoiran kanssa tai ilman), kannattaa valita kevyet vaatteet, joissa on helppo liikkua. Hyvin hengittävät kuorivaatteet ovat tärkeät, ettei liikkuessa tule liian lämmin.

– Hyvissä kuorivaatteissa on kaksi suurta etua. Ne ovat vedenpitäviä ja poistavat kosteutta keholta. Itse pidän eniten vaatteista, joilla on korkea vesipilariarvo, jotta pysyn kuivana ja lämpimänä kaatosateessa, kertoo Joakim.

Kun valitset vaatteita, joilla on korkea vesipilariarvo, hyvä hengittävyys on tärkeää. Hyvin vedenpitävät vaatteet eivät nimittäin hengitä kaikki yhtä hyvin.

– Sekä kainaloissa että polvitaipeissa on oltava tuuletusaukot, jotta ilma pääsee poistumaan kävellessä. Aukot on voitava sulkea nopeasti suojaksi sateelta ja tuulelta, Joakim selittää.

Kauniilla säällä voi toki mainiosti olla metsällä ilman kuorivaatteita, mutta niiden on löydyttävä kaikkien metsästäjien vaatekaapista.

metsästys medium

XXL:llä on paljon hyviä metsästysvaatteita esimerkiksi Norrønalta.

Vahtimismetsästys – suurriistan jäljillä

Vahtimetsällä täytyy varautua kaikenlaiseen säähän. Vahtimismetsästykseen tarkoitettu puku pitää lämpimänä, vaikka ulkona olisikin märkää. Pitkiä aikoja passissa istuessa tarvitaan toimiva vuorillinen metsästystakki ja ‑housut, jotka hengittävät hyvin.

Tunturiviitta on kätevä metsällä, ja voit käyttää sitä myös Lapin-vaelluksilla. Tunturiviitta pitää lämpimänä ja kuivana vaikeissa sääolosuhteissa, ja sitä voi käyttää ponchona, Joakim kertoo.

Olitpa peura‑ tai hirvijahdissa, luvassa on paljon istumista, joten on tärkeää ottaa mukavuus huomioon. Metsästyskokemus on parempi, jos et palele. Mukana on hyvä olla myös toppaliivi, toppahansikkaat ja lämpötyyny.

Vaatteet – kerrospukeutuminen

Kolmen kerroksen periaate pätee myös metsällä. Oikeanlainen vaatetus on tärkeää, jotta et kylmety tai kastu riippumatta ulkona vietettävästä ajasta. Metsästys on nautinnollisempaa, kun päällä on laadukas metsästyspuku.

Kolmen kerroksen periaate on hyvä tapa välttää kylmyyttä ja kosteutta, jolloin voit keskittyä nauttimaan metsästyksestä. Säätele lämpötilaa lisäämällä ja poistamalla kerroksia tarpeen mukaan. Laita aluskerrokseen villaa. Sen päälle tulee eristävä välikerros, esimerkiksi fleecetakki ja -housut, ja lopuksi kolmas, joka suojaa sateelta ja tuulelta.

Lue lisää kolmen kerroksen periaatteesta täältä.

metsästys medium

Kuorivaatteet sopivat erinomaisesti myös metsästykseen. Villakerrasto on myös hyvä pukea päälle tai ottaa mukaan.

Huomiovärit metsästyksessä

Turvallisuussyistä on aina käytettävä näkyviä huomiovärejä. Se voi säästää henkiä, sekä omasi että muiden, erityisesti metsästysporukassa.

Peuroilla on erinomainen pimeänäkö, mutta hyvin rajallinen värinäkö, samoin kuin villisioilla. Nämä riistaeläimet eivät säikähdä huomiovärejä. Linnut ovat eri maata. Ne näkevät värit selkeästi, joten se on otettava huomioon valittaessa vaatteita esimerkiksi kyyhkys‑ ja hanhimetsälle.

– Metsästäjät ovat perinteisesti pukeutuneet vihreisiin maastoasuihin, jotka on kehitetty niin, että toiset ihmiset eivät näkisi heitä. Hirvieläimet ovat käytännöllisesti katsottuna värisokeita, joten ne eivät pelästy metsästäjän oranssinvärisiä huomiovaatteita.

Sopivat kengät tai saappaat metsälle

Sopivat kengät ovat tärkeä metsästysvaruste. Ensimmäiseksi on ajateltava metsästystapaa.

On aivan eri asia samota mäkisessä maastossa kevyt reppu selässä ja haulikko kainalossa kuin kantaa raskasta saalista epätasaisessa maastossa, Joakim selittää.

Perinteiset metsästyssaappaat ovat jäykät ja korkeat, mutta ne eivät aina sovi pienriistan metsästykseen.

– Aavistuksen taipuva pohja on korvaamaton, kun kävellään viiden tai kuuden tunnin ajan, kertoo Joakim, joka on metsästänyt monta vuotta. Hyvä nilkan tuki ja pohjan jäykkyys ovat myös tärkeitä, jos kannetaan raskaita taakkoja. Valitse jalkineet metsästysmaaston ja mahdollisen kantamuksen painon mukaan.

Jos kävelet paljon soilla ja kosteassa maastossa, pitkävartiset kengät ovat varma valinta. Kaikkein parasta on ottaa mukaan kaksi paria kenkiä – yhdet, joissa on korkea varsi ja jäykkä pohja, ja toiset, joissa on pehmeämpi pohja.

Välttämättömät metsästysvarusteet

Minulla on aina mukana metsästysreppu ja vaihtovaatteita, selittää Joakim.

– Villapaita on aina mukana, se pitää lämpimänä märälläkin säällä. Vaihtokerrasto tekokuitua tai merinovillaa on myös hyvä varuste reppuun pitkille reissuille, Joakim lisää. Tekokuitu alkaa herkästi haista hieltä, kun taas villassa bakteerit eivät pääse kasvamaan. Ylimääräinen villasukkapari on myös hyvä pakata reppuun.

– Monen metsästäjän tavallinen virhe on unohtaa hyödyntää vaatteiden tuuletusominaisuuksia, Joakim jatkaa.

Tuotepäällikkö vinkkaa myös, että mukana on hyvä olla tunturiviitta, mikäli sää pääsee yllättämään.

Metsästyselämyksessä ei ole kyse vain siitä, kuinka monta kertaa riista osuu kiväärin tähtäimeen. Jos ei pukeudu sään ja ympäristön mukaan, elämys muuttuu pian koettelemukseksi.

Katso myös: Näin valmistaudut metsästykseen (<- uusi artikkeli)

Käy meillä, autamme löytämään sinulle sopivat metsästysvaatteet!

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!