Valitse oikeanlaiset urheilurintaliivit

Sports bra article

Urheilurintaliivit, joissa on oikea määrä tukea ja mukavuutta, ovat välttämättömiä hyvän harjoittelun kannalta. Tässä artikkelissa on vinkkejä siitä, miten löytää oikeat urheilurintaliivit, jotka sopivat tarpeisiisi ja treeniisi.

Tiesitkö, että rinnat voivat venyä jopa useita senttimetrejä treenaamisen aikana, jos harjoittelet ilman urheilurintaliiviä? Jos treenaat ilman oikeanlaisia urheilurintaliivejä, rintasi liikkuvat sivulle, ylös ja alas. Rintasi koostuvat ihosta, rasvasta ja sidekudoksesta, joten jos niitä venytetään, ne eivät vetäydy sisään. Siksi on tärkeää, että sinulla on urheilurintaliivit, jotka tarjoavat tukea riippumatta siitä, millaista harjoittelua teet. Se vähentää myös niskasi ja hartioidesi kipua sekä rasitusta.

Urheilurintaliivejä löytyy kolmessa eri tuessa: kevyt, medium ja vahva. Sovita urheilurintaliivejä aina ennen ostoa.

Harjoittelumuoto kertoo kuinka paljon tukea tarvitset

Erilaiset harjoittelumuodot vaativat erityyppistä tukea. Siksi sinun tulisi miettiä, millaiseen harjoitteluun tarvitset liivit ja kuinka paljon tukea tarvitset. Jos haluat urheiluliivit juoksemiseen ja harjoitteluun, jossa liikut paljon, tarvitset vahvan tuen liivit (high support). Jos taas harrastat joogaa, tulisi sinun valita urheilurintaliivit, joilla on kevyt tuki (low support). Jos treenaat monia erilaisia lajeja, voi olla etu, että sinulla on useita eri tuellisia urheilurintaliivejä.

Urheilurintaliivien tulisi pitää rinnat paikoillaan harjoittelun aikana ja tarjota niille tukea. Lisäksi materiaalin tulee siirtää kosteutta pois iholta ja olla hengittävä. 

Urheiluliivejä on useita erilaisia. Joissakin on olkaimet, jotka saat takaa yhteen tai ristiin, on erilaisia kiinnitysmenetelmiä ja säätömahdollisuuksia. Joissakin liiveissä voi olla irroitettavat kupit ja toisissa taas muotoillut kupit. Sovita liivejä aina ja kokeile erilaisia malleja, näin löydät itsellesi parhaat urheiluliivit.

Mitä isommat rinnat ovat, sitä enemmän tukea tarvitset. Isorintaisena saat kipua niskaan, hartioihin ja selkään, jos sinulla on huonosti tuetut ja istuvat urheilurintaliivit. Täten sinun tulisi valita aina vahvan tuen liivit, jotka eivät myöskään purista ja kiristä liikaa.

Urheiluliivit artikkelikuva 1

Kevyen tuen liivit (low support)

Jos treenimuotosi on esimerkiksi jooga, kävely tai pilates, et tarvitse korkean tuen liivejä. Edellä mainittujen treenien aikana rintasi eivät tule liikkumaan paljolti, joten tukea ei tarvita. Myös lajia kannattaa miettiä! Millaista treeni on? Makaatko lattialla, käytätkö välineitä? Esimerkiksi joogaan sopii paremmin liivit ilman hakasia, koska harjoittelun aikana maataan paljon lattialla, jolloin hakaset saatavat haitata.

Urheilurintaliivit kevyellä tuella ovat sopivia lajeihin, joissa ei hypitä sekä liikutaan vähän tai kevyesti. Materiaali on tehty kevyemmästä kankaasta kuin liiveissä, joissa on medium tai vahva tuki. Kevyen tuen liivit ovat myös yleensä ilman toppauksia.

Voit myös valita urheilurintaliivit, joissa on pienet ja kapeat hihnat sekä joustava reuna rintojen alla. Kevyen tuen liivit ovat erinomaiset pienempi rintaisille.

Lajiesimerkit: hot yoga, voimatreeni, kävely, pilates

Katso kaikki kevyen tuen liivit tästä

Medium tuen liivit

Urheilurintaliivit medium tuella ovat parhaimpiaan esimerkiksi hiihtoon, golfiin, lasketteluun, jumppatunneille. Edellä mainituissa lajiessa rintoihin kohdistuu jonkin verran liikettä, jolloin medium tuen liivit ovat sopiva valinta.

Medium tuen liiveissä kangas on hieman tiiviimpää ja paksumpaa kuin kevyen tuen liiveissä. Lisäksi niissä voi olla kompressiotukea tuomassa extra tukea. Medium tuen liiveissä materiaali on myös useimmiten teknisempää kuin kevyen tuen liiveissä.

Lajiesimerkit: jumppatunnit, golf, hiihto, laskettelu

Katso kaikki medium tuen liivit tästä

Vahvan tuen liivit

Jos lajisi on esimerkiksi juoksu, crossfit, HIIT-treenit tai jokin sellainen missä rintoihin kohdistuu paljon liikettä tai iskuja, tulee sinun valita vahvan tuen urheilurintaliivit.

Tällaisiin lajeihin urheilurintaliivejä valittessa olisi hyvä huomioida liivien kiinnitystavat. Löytyykö takaa hakasia tai voiko liivejä laittaa kireämmälle? Säätö mahdollisuuksilla takaat täyden tuen rinnoillesi treenin ajaksi.

Lajiesimerkit: juoksu, crossfit, HIIT, kovatempoiset jumppatunnit

Katso kaikki vahvan tuen liivit tästä

Urheiluliivit artikkelikuva 2

Oikean koon löytäminen

Urheilurintaliivejä löytyy monelta eri merkiltä, eri väreissä ja kuoseissa, mutta mitkä ovat sinulle parhaat? Se selviää sovittamalla liivejä. Avuksi tavaratalossamme voit pyytää asiantuntevaa myyjää.

Urheilurintaliivit saavat ennemmin olla vähän liian tiukat kuin löysät. Tiesitkö, että urheilurintaliivit ovat varuste joissa ei kannata pihistellä. Hyvät ja napakat urheilurintaliivit pitävät rinnat ryhdikkäinä sekä kiinteinä ja vähentävät rintojen pomppimista jopa 80 % prosenttia.

Voit valmistautua liivien ostoon mittaamalla rinnan ympäryksesi kotona. Tämä antaa sinulle hyvät lähtökohdat siihen, mikä koko sinun tulisi valita. Jos kuitenkin pohdit kahden eri koon välillä, suosittelemme valitsemaan numeroa pienemmän koon. Eli jos mittasi on 77 cm, tulisi sinun ottaa koko 75, ei kokoa 80. Urheilurintaliivin pitää tuntua ensimmäisillä käyttökerroilla jopa hieman “ahdistavan tiukoilta”, sillä käytössä ne muotoutuvat sinun kehoosi.

Muistathan, että rintojen koko saattaa muuttua elämän aikana useaksi. Siksi sinun tulee pitää huolta siitä, että päivität urheilurintaliivejäsi elämäntilanteesi mukaisesti.

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!