Oikeat ravinteet ennen ja jälkeen harjoittelua

Monta ihmistä salilla

Syöminen ennen ja jälkeen treeniä on erityisen tärkeää hyvien tuloksien saavuttamiseksi. Myös harjoituksen aikana nautittavat ravinteet tehostavat treeniä ja antavat energiaa. Tärkeitä ravintoaineita, kuten proteiineja ja hiilihydraatteja, saa kyllä normaalin ruoan mukana, mutta lisäravinteiden avulla voit tehostaa treenituloksiasi. Ruoasta ei välttämättä saa tarvittavaa määrää tarvittavia ravinteita ja lisäravinteilla on helppo täydentää puutteet. Lisäravinteet kuuluvat kovaa ja aktiivisesti treenaavan arkeen, mutta myös tavallinen kuntoilija voi hyödyntää lisäravinteita harjoittelussaan.

Eri treenijuomat sisältävät eri määriä ravintoaineita. SIksi onkin tärkeää tietää mitkä lisäravinteet sopivat mihinkin vaiheeseen harjoittelua. Tämä on lyhyt opas lisäravinteiden perusteisiin.

MITÄ SYÖDÄ ENNEN TREENIÄ?

Hyvä valmistautuminen on onnistuneen suorituksen avainasia. Ennen harjoittelua on tärkeää ravita elimistö sopivalla määrällä energiaa (proteiini sekä hiilihydraatti) ja nestettä. Suorituksen aikana elimistön pääasiallisena energialähteenä toimii hiilihydraatit: mitä intensiivisempää harjoittelu on, sitä enemmän keho käyttää hiilihydraatteja. Hiilihydraattitankkaus korostuu erityisesti kestävyysurheilussa, missä suorituksen kesto on yli 1½ tuntia.

Muista myös nauttia riittävä määrä hyvin imeytyviä nesteitä ennen suoritusta. Kehon oikea nestetasapaino on toinen tärkeä seikka, joka tulee huomioida ennen harjoittelua.

Harjoituksen aikana keho menettää paljon suoloja ja mineraaleja aineenvaihdunnan kautta. Magnesium siältää useita näistä aineista jolloin sitä on suotavaa nauttia ennen suorituksia. Magnesiumin nauttiminen hillitsee lihaskramppien syntymistä suorituksen aikana.

MITÄ SYÖDÄ TREENIN AIKANA?

Myös harjoittelun aikana on hyvä nauttia nesteitä nestetasapainon ylläpitämiseksi. Miedosti glukoosia, fruktoosia tai maltodekstriiniä sisältävä juoma imeytyy paremmin kuin pelkkä vesi.

Vältä janon tunnetta! Kun tunnet janon, olet jo menettänyt runsaasti nestettä ja samalla parhaan suorituskykysi.

MITÄ SYÖDÄ TREENIN JÄLKEEN?

Harjoittelussa kuluneet energiavarastot on tärkeää korvata mahdollisimman pian suorituksen jälkeen, mielellään 30min sisällä. Mitä nopeammin elimistö saa ravintoa suorituksen jälkeen sitä nopeammin alkaa palautuminen. Lisäravinteet ovat hyvä palautumisen lähde, sillä ne imeytyvät elimistöön ruokaa nopeammin.

Proteiinin saanti on tärkeässä asemassa palautumisessa. Harjoituksen aikana lihaksiin tulee pienen pieniä lihasvaurioita, jotka tekevät lihaksista arat harjoittelun jälkeen. Proteiini paikkaa harjoittelussa syntyneitä lihasvaurioita ja näin kasvattaa lihaksia. Nopeimmin imeytyvät proteiinilaadut ovat Hera sekä erilaiset proteiiniyhdistelmät, joissa yhdistellään useampaa erilaista proteiinilaatua. Kaseiini on hitaasti imeytyvä proteiini.

Paras tulos palautumisessa saadaan proteiinin ja hiilihydraattien yhteisvaikutuksella. Hiilihydraatit käynnistävät palautumisprosessin.

Lue myös opas päivittäisistä ravintoainetarpeista täältä >>

Katso kaikki lisäravinteet >>

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!