Suuri tyhjennysmyynti! Katso tarjoukset

Kuinka valitsen juoksumaton?

Kolme ihmistä juoksumatolla

Juoksumatto on erinomainen kuntolaite niille, jotka haluavat parantaa kuntoa, lämmitellä treeniä varten, polttaa rasvaa tai vain kävellä pitääkseen liikuntaharrastusta yllä. Juoksumatolla on mahdollista harjoitella useilla eri tavoilla käyttäjän tarpeista riippuen. Hyvä juoksumatto on sellainen, joka sopii käyttäjän tarpeisiin. Juoksumatoissa on usein tarjolla erilaisia harjoitteluohjelmia kävelystä intervallijuoksuun. Kun valitset sinun harjoitteluohjelmaan sopivan juoksumaton, saat hyödynnettyä juoksumaton kaikki tehot ja ominaisuudet.

Kun olet ostamassa juoksumattoa, kannattaa ottaa huomioon seuraavat asiat:

 • Moottorin tehokkuus
 • Vaihtovirtamoottori (AC) vai tasavirtamoottori (DC)
 • Moottoroitu vai moottoroimaton juoksumatto
 • Juoksumaton juoksupinta
 • Ohjelmat ja ominaisuudet
 • Kallistusominaisuus
 • Juoksunopeus
 • Ohjauspaneeli
 • Tilantarve
 • Valmistaja
 • Takuu
 • Turvallisuus
 • Huolto

Katso kaikki juoksumatot täältä >>

MOOTTORIN TEHOKKUUS

Käyttäessäsi juoksumattoa, sen moottoriin kohdistuu suurin rasitus muihin osiin verrattuna. Moottorin tehokkuus mitatataan hevosvoimissa. Moottorin tehokkuus vaihtelee usein 1-3 hevosvoiman välillä. 1-2 hevosvoiman juoksumatto sopii kävelyyn ja kevyeen hölkkään, kun taas 2-3 hevosvoiman juoksumatto sopii myös kovempaan harjoitteluun.

Huomioitavaa on myös, että kuinka monta käyttäjää matolla on. Mikäli juoksumatolla on useita käyttäjiä, niin tulisi moottorin tehokkuus valita siten, että se palvelee kaikkia käyttäjiä.

Moottorin suurempi teho tekee myös juoksusta tasaisempaa ja antaa juoksuun enemmän luonnollista tuntumaa.

VAIHTOVIRTAMOOTTORI ( AC ) VAI TASAVIRTAMOOTTORI ( DC )?

Useimmat juoksumatot on varustettu DC-moottorilla. DC-moottoria suositellaan silloin, kun päivittäinen käyttöaika on 1-3 tuntia.

AC-moottoria suositellaan, kun juoksumaton päivittäinen käyttöaika on yli 4 tuntia . AC-moottori on kalliimpi moottori, jolla on pidempi käyttöikä, vaatii vähemmän huoltoa ja on hiljaisempi kuin DC-moottori. AC-moottoria suositellaan erityisesti kuntosaleilla käytettäville juoksumatoille.

MOOTTOROITU VAI MOOTTOROIMATON JUOKSUMATTO?

Edullinen hinta houkuttelee usein ostamaan moottoroimattoman juoksumaton, mutta siihen on myös syynsä, miksi se on edullisempi kuin moottoroitu.

Moottoroimattomalla juoksumatolla juoksija on itse moottori, joka liikuttaa juoksumattoa. Vauhtiin pääseminen moottoroimattomalla juoksumatolla on vaikeaa. Moottoroidulla juoksumatolla juoksija voi keskittyä juoksemiseen, kun moottori liikuttaa juoksumattoa käyttäjän haluamalla vauhdilla.

Moottoroimaton juoksumatto ei myöskään sisällä harjoitteluohjelmia eikä juoksukulmaa pysty muuttamaan elektronisesti.

Mikäli tarkoituksena on harjoitella aktiivisesti ja tavoitteellisesti, suosittelemme investoimaan moottoroituun juoksumattoon.

JUOKSUMATON JUOKSUPINTA

Juoksumaton valinnassa tulee ottaa myös huomioon juoksumaton juoksupinnan koko. Juoksupinnan koko vaihtelee eri valmistajien ja mallien välillä. Juoksupinnan pituus on yleensä 120-150 cm.

Siihen, minkä kokoinen juoksupinnan tulisi olla, vaikuttaa käyttäjän askellus- ja juoksutyyli sekä käyttäjän koko. Tärkeää on ottaa huomioon kaikki juoksumattoa käyttävät henkilöt, jotta juoksumatto sopii kaikkien käyttötarkoitukseen. Pidemmillä henkilöillä on usein pidemmät askeleet kuin lyhyemmillä henkilöillä. Kävelyyn ja kevyeen hölkkään riittää usein lyhyempi juoksupinta kuin kovempaan harjoitteluun.

OHJELMAT JA OMINAISUUDET

Juoksumatoissa on usein paljon erilaisia ohjelmia erilaista harjoittelua varten. Mitä enemmän ohjelmia on käytettävissä, sitä monipuolisempia harjoituksia on mahdollista tehdä. Erilaisilla ohjelmilla voi myös olla motivoiva vaikutus harjoitteluun, kun ei aina tarvitse tehdä samaa harjoitusohjelmaa.

Ohjelmat vaihtelevat käyttötarkoituksen mukaan. Usein juoksumatoissa on valmiiksi oma ohjelma esimerkiksi rasvanpolttoa, sykkeen kohotusta ja kunnon parantamista varten. Nykypäivän juoksumatoissa on usein mahdollista ohjelmoida oma harjoitusohjelma, mikäli valmiit ohjelmat eivät palvele käyttötarkoitusta.

Usein enemmän ohjelmia sisältävät juoksumatot myös maksavat enemmän. Mikäli juoksumaton käyttötarkoitus on kävely tai kevyt hölkkä, niin kaikista hienoista ohjelmista ei välttämättä ole hyötyä. Kannattaa siis jälleen miettiä, onko kaikista ohjelmista hyötyä omaan käyttötarkoitukseen.

KALLISTUSOMINAISUUS

Kun juoksumaton käyttötarkoituksena on kova harjoittelu tai intervallijuoksu, yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on kallistusominaisuus. Se tarkoittaa, että juoksukulmaa on mahdollista muuttaa, jolloin juokseminen vastaa ylämäessä juoksemista. Juoksukulmaa on usein mahdollista muuttaa vastaamaan 5-15 asteen ylämäkeä. Käyttäjän tulee jälleen miettiä, mikä palvelee parhaiten hänen käyttötarkoitustaan.

Nykyään kallistusominaisuus on usein tehty elektroniseksi, jolloin kulman muuttaminen tapahtuu nappia painamalla. Markkinoilla on myös juoksumattoja, missä kulmaa muutetaan manuaalisesti. Luonnollisesti elektroninen kallistusominaisuus on käytännöllisempi, sillä juoksua ei tarvitse keskeyttää kulmaa muutettaessa.

JUOKSUNOPEUS

Juoksumattojen suurin juoksunopeus vaihtelee usein välillä 16-22 km/h. Henkilöille, jotka käyttävät juoksumattoa kävelyyn tai kevyeen hölkkää, riittää oikein hyvin juoksumatto, jonka enimmäisnopeus on 16 km/h. Niille, jotka harjoittelevat kovempaa ja haluavat kohottaa kuntoa, sopii juoksumatto, jonka enimmäisnopeus 18-20 km/h. Intervalliharjoitteluun sopii parhaiten juoksumatot yli 20 km/h enimmäisnopeudella.

OHJAUSPANEELI

Ohjauspaneelilla ohjataan kaikkea, mitä harjoitteluun liittyy. Ohjauspaneelilla ohjataan mm. harjoitusohjelmia, juoksunopeutta ja juoksukulmaa. Tärkeää on, että ohjainpaneelia on helppo käyttää, eikä sen käyttäminen vaadi liikaa keskittymistä.

Jotkut juoksumatot on varusteltu myös lisäohjelmilla, kuten mp3 soittimella, televisiolla, internetillä ja I-Fit live -ominaisuudella. Nämä ohjelmat eivät ole pakollisia, mutta voivat olla käytännöllisiä, mikäli ne sopivat omaan käyttötarkoitukseen. I-Fit live -ominaisuudet tarjoavat usein innostavia ohjelmia, jotka auttavat tavoitteen saavuttamisessa. Ohjelmaan voidaan esimerkiksi liittää Google Maps, jolloin näet kartalla kuinka pitkän matkan juokset.

TILAN TARVE

Juoksumatto vaatii usein jonkin verran tilaa, kun ne ovat käytössä. Suurimman osan juoksumatoista voi taittaa kasaan, kun ne eivät ole käytössä. Myös kokoon taitettuna juoksumatto vaatii jonkin verran tilaa.

Juoksumaton paikkaa miettiessä, tulee huomioida tilan pituus, leveys sekä korkeus. Mikäli tila on matala (alle 220cm), niin kannattaa mitata kuinka korkealle henkilö nousee käyttäessään juoksumattoa.

VALMISTAJAT

Valmistajat, joita voimme epäröimättä suositella, ovat mm. Tunturi, Merida, Nordic Track, Reebok, Exerfit ja Pro Form. Näillä merkeillä on pitkä kokemus juoksumattojen valmistamisesta ja he tarjoavat usein huoltoon liittyviä palveluita.

TAKUU

Myös juoksumaton takuu kannattaa huomioida juoksumattoa hankkiessa. Takuut vaihtelevat usein valmistajien välillä. Takuu liittyy usein kuitenkin moottoriin, runkoon ja osiin. Osien takuu on usein 2 vuotta ja moottorin sekä rungon takuu on 5 vuotta yksityiskäytössä.

TURVALLISUUS VINKKEJÄ

Turvallisinta on aloittaa juoksumaton käyttö pitämällä jalat molemmin puolin juoksumattoa. Aloita käveleminen kun juoksumaton nopeus on 2 km/h.

Muista myös käyttää turva-avainta. Turva-avain on avain, joka on kiinni ohjauspaneelissa. Turva-avaimessa on kiinni naru, jonka toinen pää laitetaan kiinni juoksijaan. Mikäli juoksija kaatuu, niin avain irtoaa ohjauspaneelista ja matto pysähtyy.

Harjoittelun päättyessä, älä hyppää pois matolta täydessä vauhdissa, vaan hidasta vauhti ohjauspaneelista. On myös tärkeää muistaa laittaa juoksumatto harjoittelun jälkeen alkuasentoon asettamalla juoksukulmaksi 0 astetta ja sammuttamalla kaikki käytössä olleet harjoitusohjelmat.

Muista käyttää juoksumaton alla suojamattoa, joka suojaa lattiaa naarmuuntumiselta, pölyltä, hieltä ja kosteudelta. Suojamatto myös vaimentaa harjoittelusta syntyvää ääntä. Suojamattoa kannattaa käyttää kaikilla alustoilla, mutta erityisesti parketti- ja laminaattilattioilla.

Lue artikkeli suojamatoista täältä

HUOLTO

Juoksumatto kannattaa sijoitaa tasaiselle alustalle siten, että se altistuu mahdollisimman vähän auringonvalolle. Lisäksi on tärkeää, että juoksumatto ei altistu liikaa pölylle.

Kun puhdistat juoksumattoa, emme suosittele käyttämään puhdistusainetta, sillä se voi nopeuttaa muovi- ja kumiosien kulumista. Juoksumatto kannattaa aina puhdistaa käytön jälkeen liasta ja hiestä kostealla pyyhkeellä. On myös suositeltavaa imuroida moottori vähintään kerran vuodessa, sillä se kerää pölyä ja likaa.

On myös tärkeää voidella juoksumaton koneistoa neljännesvuosittain, riippuen tietenkin juoksumaton käyttöasteesta. Voiteluun on saatavissa siihen erityisesti tarkoitettua öljyä. Öljyä, joka sisältää silikoonia, ei suositella käyttämään juoksumatoilla, mihin sitä ei ole suositeltu. Ensimmäisen käyttövuoden aikana juoksumattoa ei tarvitse voidella, sillä se on esivoideltu tehtaalla.

Lisäksi kannattaa tarkistaa, että juoksumaton vyö on oikealla kohdalla. Aktiivinen käyttö ja mahdollinen ylikuormitus saattaa liikuttaa vyötä sivuttaissuunnassa.

YHTEENVETO

Juoksumatto tarjoaa loistavan mahdollisuuden päästä huippukuntoon kotioloissa. Suosittelemme hankkimaan sinun käyttötarkoitukseen sopivan juoksumaton ja investoimaan siihen rahaa tarpeen mukaan. Juoksumatto, joka on laadukas ja sinun käyttötarkoitukseen sopiva, on hyvä treenikumppani usean vuoden ajan. Huonosti valittu juoksumatto päätyy usein ullakolle tai komeroon keräämään pölyä.

Katso kaikki juoksumatot täältä >>

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!