Yli 1000 Ale-tarjousta jopa -50% Katso tarjoukset

Täydelliset varusteet maastojuoksuun

Kiinnostaako juoksutyyli, jossa koko keho saa treeniä ja joka on helppo aloittaa? Maastojuoksu on miellyttävä kuntoilulaji, joka sopii lähes kaikille.

Oikeilla varusteilla voit juosta polulla kuin polulla. Polkujuoksu on enemmän kuin hyvää kuntoilua ja helppo liikuntamuoto.

Maastojuoksu on ehkä yksi tutkituimmista ja yksinkertaisimmista liikuntamuodoista, ja se sopii lähes kaikille. Maastossa juostessa alusta on joustava ja vaihteleva. Se harjoittaa lihaksia ja tasapainoa. Takapuoli, sääret ja reidet vahvistuvat, jolloin mäkijuoksu helpottuu. Lisäksi pääset nauttimaan luonnosta ja saat hengähdyshetken arjen kiireistä, kertoo XXL:n juoksutuotepäällikkö Frederic Mignotte.

– Juoksu treenaa todella koko kehoa, ja siksi se on minun lajivalintani, hän lisää.

Yksi parhaista juoksutavoista

Juoksu on yksinkertainen liikuntamuoto, ja sitä voi soveltaa helposti itselleen sopivaksi riippumatta siitä, haluatko juosta pitkiä vai lyhyitä lenkkejä. Voit myös treenata joko yksin tai yhdessä muiden kanssa. Maastossa juostessa alusta on joustava ja pehmeä. Jokainen askel on erilainen, mikä auttaa välttämään vammoja ja voimakasta rasitusta.

Mignotten mielestä maastojuoksu on liikuntamuodoista paras.

– Pidän erityisesti juoksemisesta iltaisin pimeässä metsässä. Se tuntuu metsäsafarilta. Olen nähnyt iltalenkkien aikana metsoja ja ilveksiä. Se on taianomaista, Mignotte hehkuttaa.

Tarvitsetko apua sykemittarin valinnassa? Lue oppaamme täältä.

Maastoon sopivat kengät

Tietyt varusteet ovat välttämättömiä, jotta treenikokemus olisi mahdollisimman hyvä. Hyvät varusteet tekevät treenaamisesta turvallisempaa ja helpompaa.

Poluilla juokseminen ei vaadi aluksi paljoa, mutta hyviin juoksukenkiin kannattaa satsata. Asfalttijuoksukengät on kehitetty tasaiselle, kovalle alustalle. Maastojuoksukengät tai polkujuoksukengät puolestaan antavat parhaan mahdollisen pidon ja vakauden epätasaisessa maastossa. Kengän ominaisuudet kannattaa aina tarkistaa.

Mignotte kertoo, että tärkeintä maastojuoksukengissä on hyvä pito.

– Jos kengissä on nastat, jäisestä alustasta voi yhtäkkiä tulla todella hauska haaste.

Talvi tuo oman haasteensa maastojuoksuun, mutta oikeanlainen kengän pohja varmistaa riittävän pidon. Kuivalla kelillä riittää pelkkä pohjakuvio, jäisissä olosuhteissa nastat ovat ehdoton valinta.

Katso myös: kenkien nastoitus

maastojuoksu kengänpohja large

Pitkät juoksulenkit eivät vaadi juurikaan suunnittelua. Varmista kuitenkin, että sinulla on mukavat shortsit tai trikoot ja kevyet, hyvin istuvat juoksukengät.

Sopivat varusteet

Vaatteissa on paljon valinnanvaraa. On tärkeää ajatella sekä mukavuutta että toimivuutta – kaikki riippuu siitä, mitä tarvitset.

– Minulla on aina juoksuvyö ja hyvin istuva juomaliivi tai reppu. Monen litran vetoista reppua ei välttämättä tarvita, mutta on hyvä, jos on hieman tilaa välipalalle, kartalle, vaihtopaidalle ja muille tarvikkeille.

Säärystimet ovat kätevät sekä talvella että kesällä. Ne ovat vedenpitäviä ja suojaavat tihkusateelta, lumelta ja ravalta sekä oksilta kesällä. Urheilulasit suojaavat silmiä ja helpottavat varjojen ja ääriviivojen hahmottamista. Urheilukello auttaa seuraamaan treenin rasittavuutta myös maastossa.

Sauvat ja otsalamppu – hyvät apuvälineet lenkille

Sauvat voivat antaa lisätukea epätasaisessa maastossa. Ne vähentävät polvien ja nilkkanivelten kuormitusta. Lisäksi ne treenaavat yläkehoa ja liikuttavat useita lihasryhmiä.

– Ulkona pimeällä treenaaminen ei ole ongelma, kunhan mukana on otsalamppu. Suosittelen myös käyttämään aina heijastimia. Näin olo lenkillä on turvallisempi, kertoo Mignotte.

Valitse hyvin istuvat vaatteet

On tärkeää, että treenivaatteet hengittävät hyvin, eristävät lämpöä ja hylkivät tuulta ja vettä.

Tarvitsetko vinkkejä juoksulenkille pukeutumiseen? Lue lisää täältä.

Taskullinen juoksuliivi on kevyin tapa säilyttää tavaroita, kun reppu on liikaa. Liiviin voi pakata lenkeille juotavaa, avaimet, lompakon ja muita pikkutarvikkeita. Viileämmällä säällä liivin korvaa juoksutakki, ja sitä täydentävät treenitrikoot tai juoksuhousut.

Katso myös: Paranna juoksutekniikkaa näillä vinkeillä

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!