Talvijuoksu

Valitse oikeat varusteet ja juokse läpi vuoden!

Miinusasteet ja lumi eivät ole syy laittaa juoksukenkiä sivuun. Tässä vinkkejä, jotka helpottavat talvijuoksun aloittamista ja tekevät siitä suosikkiaktiviteetin.

Talvijuoksu opas

Harva asia on yhtä virkistävää kuin lenkkeily raikkaassa talvipakkasessa. Jotta saat hyvän juoksukokemuksen lumisessa säässä lämpötilojen painuessa nollan alle, kannattaa varustautua oikein vaatteiden ja kenkien osalta.

Miten aloittaa talvijuoksu?

Muista mukauttaa tekniikkasi talven sääolosuhteisiin. Monet ajattelevat, että talvella voi juosta yhtä kovaa kuin kesällä, näin ei kuitenkaan ole. Ota rauhallisesti, ja luota nastakenkien pitoon. Askeleelle pitää laittaa koko paino, koska silloin nastat antavat hyvän pidon. Jos et luota nastoihin, juokset jäykillä jaloilla ja jännität lihaksia.

Liukkaus ja kovat pakkasasteet eivät myöskään ole ihanteelliset olosuhteet nopeiden intervallien juoksemiseen. Tämä lisää kaatumisen riskiä, altistaa venähdyksille ja voi aiheuttaa ongelmia hengitysteiden kanssa. Tällaisissa olosuhteissa järkevämpi valinta on pitkä lenkki rauhalliseen tahtiin.

Mitä kenkiä kannattaa käyttää talvijuoksussa?

Tärkein asia valittaessa jalkineita talvijuoksuun on hyvä pito. Siksi suosittelemme käyttämään juoksukenkiä, joissa on nastat tai liukuesteet.

Nastalliset juoksukengät

On vaikea keskittyä juoksemiseen, jos pelko kaatumisesta on jatkuvasti mielessä. Nastat ovat ratkaisu tähän.

Nastallisilla juoksukengillä juokseminen voi aluksi tuntua hieman oudolta. Nastat saavat kengät tuntumaan hieman kovemmilta, ja niissä on pienempi juoksutuntuma kuin tavallisissa juoksukengissä. Mutta se on sen arvoista! Saat aivan toisenlaisen pidon liukkaalla, ja voit jatkaa juoksemista pelkäämättä kaatumista.

Valikoima naisten nastakenkiä

Valikoima miesten nastakenkiä

Nastoita nykyiset kengät

Nastoitamme kenkiä kaikissa XXL-tavarataloissa. Lisää nastat lempijuoksukenkiisi tai esimerkiksi retkeilykenkiin. Nastoituksen hinta on 29,99 € / pari, joka sisältää 12 tai 10 nastaa per kenkä. Voit valita joko 2,2 mm tai 3,5 mm korkuisen nastan oman käyttötarkoituksesi mukaan. Halutessasi voit myös pyytää yksittäisten nastojen lisäämistä hintaan 2€ / nasta. Nastat on mahdollista myös poistaa haluttaessa, ja kengät voi nastoittaa uudelleen seuraavalla talvikaudella.

Lue lisää kenkien nastoittamisesta täältä

Liukuesteet opas

Liukuesteet

Jos juokset vain satunnaisesti, liukuesteet ovat yksinkertainen ja edullinen vaihtoehto. Suosittelemme, että ostat juoksemiseen tarkoitetut liukuesteet, koska nämä antavat paremman pidon.

Katso liukuestevalikoima täältä

Miten pukeutua talvijuoksuun?

Hyvä nyrkkisääntö pukeutumiseen on, että sinulla on vähän kylmä ennen juoksemisen aloittamista. Näin sinulla on todennäköisimmin sopiva vaatetus juoksun aikana sen sijaan, että sinulle tulisi liian lämmin. Jos pelkäät palelemista, voit mieluummin ottaa lisäkerroksen mukaan juoksureppuusi.

Kerrospukeutumisen periaate pätee myös juoksemisessa, etenkin ylävartalossa, joka helpommin palelee juostessa.

Ihoa vasten kannattaa valita tyköistuva vaate, joka siirtää kosteutta pois keholta seuraavaan kerrokseen. Suosittelemme teknisiä alusvaatteita tai synteettistä materiaalia olevia treenivaatteita. Jos palelet helposti ja treenaat matalalla intensiteetillä, merinovillapaita on hyvä vaihtoehto.

Tutustu miesten kerrastovalikoimaan

Tutustu naisten kerrastovalikoimaan

Kylmimpinä päivinä haluat ehkä käyttää välikerrosta. Välikerroksen tulee sekä eristää että siirtää kosteutta, ja se voi olla synteettistä materiaalia tai villaa. Muista, että ensisijainen eristys on kerrosten välissä oleva ilma, joten älä valitse liian tyköistuvaa välikerrosta.

Katso naisten fleecevalikoima täältä

Katso miesten fleecevalikoima täältä

Uloin kerros suojaa tuulelta ja sateelta, mutta päästää myös hien ulos. Hyvä valinta on tuulen- ja vedenpitävä juoksutakki, joka hengittää hyvin.

Katso naisten juoksutakit tästä

Katso miesten juoksutakit tästä

Älä unohda käsiä, jalkoja ja päätä juostessasi! Pipo, panta tai kypärämyssy sekä juoksuhanskat ovat järkeviä asusteita kylmällä. Jos varpaasi palelevat helposti, tekniset juoksusukat voi hyvin vaihtaa ohuisiin villasukkiin.

Ole näkyvissä heijastimen kanssa

Heijastimet ovat ehdottomat talvikuukausina. Autoilijoiden on käytännössä mahdotonta muuten nähdä sinua. Heijastinliivi näkyy joka suuntaan ja on kevyt päällä. Myös otsalamppua voi käyttää näkyvyyden parantamiseksi.

Talvijuoksu opas 2
close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!