Kaikki vaatteet ja kengät* -25% Katso tarjoukset

Löydä hyvät juoksukengät, jotka sopivat juuri sinulle

Hyvät juoksukengät tekevät juoksukokemuksesta paljon paremman. Olemme koonneet sinulle vinkkejä oikeanlaisten ja juuri sinulle sopivien juoksukenkien valintaan.

Juoksukengät

Juoksukenkien tuki, vaimennus ja istuvuus

Tuki

Neutraali vai pronaatiotuettu juoksukenkä? Vieraillessasi urheilukaupassa olet ehkä huomannut, että juoksukengät on jaoteltu kenkäseinälle muun muassa pronaation mukaan. Pronaatiossa on kyse jalkaterän asennosta. Pronaatiota tutkintaan havannoimalla kuinka jalkateräsi kiertyy sisäänpäin kun jalkasi rullaa tai liikkuu seistessä, käveltäessä ja juostessa.

Lyhyesti sanottuna henkilöllä, jolla on suhteellisen suuri sisäänpäin kääntyvä liike, on ylipronaatiota. Henkilöllä, jolla on suhteellisen pieni liike sisäänpäin, on neutraali pronaatio. Jos henkilö astuu ulkosyrjällä, askel on supinoiva, jolloin puhutaan alipronaatiosta.

Yleisesti on ajateltu, että ylipronaatio lisää tiettyjen juoksuvammojen riskiä ja että pronaatio on tärkeimpiä huomioitavia asioita juoksukenkiä ostettaessa. Tutkimukset osoittavat kuitenkin, että ei ole olemassa selkeää yhteyttä kohtalaisen ylipronaation ja vammojen välillä. Pronaatio on vain yksi huomioitava tekijä juoksukenkiä valittaessa.

Juoksukenkien valintaa vaikuttaa moni tekijä, kuten kengän istuvuus, juoksutausta ja treenipohja, vartalotyyppi, aiemmat tai nykyiset vammat, juoksutekniikka ja juoksualusta.

Vaimennus

Yleisesti ottaen juoksukengistä on tullut vuosien saatossa koko ajan kevyempiä, mutta paino vaihtelee edelleen jonkin verran, riippuen vaimennuksesta sekä siitä, mihin tarkoitukseen juoksukenkä on tehty.

Painavemmassa kengässä on usein enemmän vaimennusta. Kevyempi kenkä on usein responsiivisempi ja sillä on helppo juosta.

Se, kuinka kevyet tai raskaat kengät sinun tulisi valita, riippuu juoksutyylistäsi, aiemmasta juoksukokemuksestasi ja siitä, kuinka pitkän matkan aiot juosta.

Istuvuus

Juoksukenkien tulee istua napakasti, mutta tuntua mukavilta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kengässä tulee olla hyvä kantaosa, jossa kantapää ei hölsky, kengän tulee istua napakasti jalan ympärillä ja siinä on oltava riittävän tilava varvaslaatikko.

Huolehdi siitä, että kengät ovat pituussuunnassa tarpeeksi isot. Vaikket haluaisikaan kenkiin liikaa tilaa, voi varpaiden jatkuva painautuminen kengänkärkeä vasten tuntua epämiellyttävältä ja aiheuttaa kipua, erityisesti pidemmällä juoksulenkillä.

Fitstation -jalkaskanneri

Löydä juuri sinulle istuvat kengät.

Tule skannaamaan jalkasi ilmaiseksi Fitstation-jalkaskannerilla XXL-tavarataloon. 3D-skanneri skannaa jalkasi, jonka avulla se tekee analyysin jaloistasi ja suosittelee sinulle sopivia kenkiä harrastukseesi. Analyysi on maksuton ja vie vain muutaman minuutin. Saat lopuksi analyysin tulokset itsellesi talteen.

Fitstation 2.0

Lue lisää jalkojen analysoimisesta FitStation-jalkaskannerilla täältä >>

Juoksualusta

Kova alusta

Jos aiot juosta kovalla alustalla, kuten asfaltilla, tulee sinun valita asfaltilla juoksemiseen tarkoitettu juoksukenkä. Asfaltille tarkoitetuissa juoksukengissä on parempi vaimennus, jolloin niillä on miellyttävä juosta asfaltilla.

Pehmeä alusta

Juokseminen maastossa, esimerkiksi poluilla, asettaa taas eri vaatimuksia kengille. Maastojuoksukengissä on matalampi profiili, jotta juoksija saa paremman tuntuman alustaan. Päällinen on maastojuoksukengässä usein jonkin verran vahvempi, jotta se kestää maaston oksat ja kivet. Pohjassa on hyvä pito märkien juurien ja kivien varalta.

Lue lisää vinkkejä maastojuoksukenkien valintaan täältä.

Kova ja pehmeä alusta

Sisältyykö juoksulenkillesi sekä juoksua maastossa, että kovemmalla alustalla? Hybridikenkä on hyvä valinta vaihtelevaan maastoon. Hybridikengällä tarkoitetaan maastojuoksukenkää, jonka pohjan kuviointi ei ole kovin karhea, urasyvyys on matalempi ja nappuloita on hieman enemmän. Näin pohja ei kulu kovalla asfaltilla juostessa yhtä paljon ja maastossa saadaan kaivattua pitoa paremmin kuin yksin asfaltille suunnitellusta juoksukengästä. Myös vaimennusta on hieman enemmän kuin puhtaasti maastoon suunnitelluissa malleissa.

Mitä tarkoitetaan juoksukenkien dropilla?

Droppi on kantakorkeuden ja päkiäkorkeuden välinen erotus. Korkeampi, n. 10–12 mm:n droppi, on tavallinen perinteisissä juoksukengissä, koska se mahdollistaa paremman vaimennuksen kantapäälle. Pienemmällä dropilla taas on helpompi laskeutua niin, että jalka on suoraan vartalon alla, jolloin juoksuaskel on luonnollisempi.

Olemme jakaneet dropin seuraaviin kategorioihin:

• Matala droppi (0–4 mm)

• Keskikorkea droppi (5–9 mm)

• Korkea droppi (yli 10 mm)

Useimmat juoksijat voivat hyvin valita keskikorkean dropin, jolloin jalka tulee helpommin vartalon alle. Jos haluat matalamman dropin, suosittelemme laskemaan sitä asteittain. Matalampi droppi mahdollistaa pohkeen ja akillesjänteen tehokkaamman käytön juostessa, mutta muutos dropissa rasittaa jalkoja eritavalla kuin ennen. Mitä suurempi muutos dropissa tehdään, sitä rauhallisemmin jalan pitää antaa tottua uuteen asentoon. Jos siis vaihdat suoraan 14 mm:n dropista 0 mm:n droppiin, riski rasitusvammoihin on suurempi.

Kengät, joissa on korkea droppi, sopivat hyvin henkilöille, joilla on ongelmia akillesjänteen tai pohkeen kanssa. Korkea droppi voi olla hyvä valinta myös silloin, jos laskeudut raskaasti kantapäällesi.

Vinkki! Jos juoksukenkiesi kantapää kuluu puhki kengän sisältä, paikkaa hajonnut kangas nylon-paikalla ja voit jatkaa juoksemista vielä pitkään samoilla kengillä.

Jos olet epävarma siitä, mikä juoksukenkä olisi sinulle paras, asiantuntevat myyjämme auttavat sinua mielellään!

Katso myös vinkkejä oikeanlaiseen pukeutumiseen juoksulenkillä ja oikeanlaisen pohjallisen valintaan

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Kanta-asiakasklubi kaikille, jotka rakastavat urheilua, ulkoilua ja erityisetuja.