Urheilukellon valinta harjoitteluun ja arkeen

Tuntuuko uuden urheilukellon valinta vaikealta? Katso asiantuntijoidemme vinkit.

Markkinoilla on useita urheilukelloja. Garmin, Polar ja Suunto ovat suosittuja tuotemerkkejä.

Miksi urheilukello kannattaa hankkia?

Urheilukellon käyttöön on monta syytä. Se voi olla hyvä apuväline harjoittelussa ja arjessa. Voit käyttää urheilukelloa vain liikunnan aikana tai valita kellon, jota pidetään ranteessa vuorokauden ympäri. Vaihtoehtoja on saatavilla kaikenlaisiin tarpeisiin.

Monipuoliset toiminnot tuovat motivaatiota ja tukea harjoitteluun

Urheilukelloa voivat käyttää kaikki – niin lapset, aikuiset, kuntoilijat kuin kilpaurheilijatkin. Urheilukello voi antaa arvokasta tietoa, kun käydään lenkillä lähimaastossa tai valmistaudutaan tärkeään kilpailuun. Se voi tukea myös muiden tärkeiden tavoitteiden saavuttamista. Kellon avulla voit harjoitella oikealla voimakkuudella ja kuunnella kehoasi.

Lyhyesti sanottuna urheilukello voi auttaa optimoimaan harjoittelun voimakkuuden, seuraamaan ja parantamaan kuntoa, ehkäisemään ylirasittumista ja vammoja, edistämään painonpudotusta ja kalorien polttamista sekä mukauttamaan harjoitteluohjelmaa.

Motivaatio kulkee yleensä käsi kädessä menestyksen ja tulosten saavuttamisen kanssa. Urheilukellon avulla onkin helppoa seurata, mitä kehossa todella tapahtuu.

Keskustelimme aiheesta XXL:n tuotepäällikön ja sisäänostajan Thomas Vågan Pettersenin kanssa. Urheilukellot ovat hänelle erittäin tuttuja.

- Lievästikin sanottuna kehitys on ollut äärimmäisen nopeaa.

Thomasin mukaan urheilukellot ovat muuttuneet paljon viime vuosina. Alun perin urheilukellot olivat lähinnä apuvälineitä, joilla mitattiin sykettä. Niitä seurasivat GPS-toiminnolla varustetut kellot, joilla oli mahdollista mitata sekä nopeutta että etäisyyttä melko suurella tarkkuudella.

– Uusimmat urheilukellot ovat kehittyneet huomattavasti, eikä nimitys urheilukello pidä enää täysin paikkaansa. Nykyään kelloissa on litteä värinäyttö, GPS, tehokas optinen sykemittaus, tietyissä tapauksissa karttoja, navigointi, musiikin ohjaustoimintoja, jopa maksupalveluita ja paljon terveyttä koskevia tietoja sykkeen lisäksi. Käyttäjä saa kokonaisvaltaisen katsauksen, Thomas sanoo.

Kello tarjoaa oikeastaan kaiken, mitä tarvitset.

Valitse oikea sykekello harjoitteluun ja jokapäiväiseen elämään

Nykyään on saatavilla useita urheilukelloja, jotka mittaavat sykkeen sekä tarjoavat lukuisia toimintoja ja erilaisia ominaisuuksia. Garmin-, Polar- ja Suunto-kellot ovat erittäin suosittuja ja eri mallien vertailu on hyödyllistä.

Katso valikoimamme.

Thomas kehottaa pohtimaan käyttötarkoitusta. Mitä toimintoja tarvitaan tai halutaan?

Jotkin kellot ovat muita teknisempiä. Joissakin malleissa on myös panostettu tyylikkääseen muotoiluun ja näyttöön. Kuinka tärkeää näytön koko on sinulle? Haluatko kellon, jossa on painikkeet vai kosketusnäyttö? Joidenkin akunkesto on parempi kuin toisten, toisissa näyttö on suunniteltu olemaan erittäin kestävä. Kuinka paljon aiot käyttää kelloa ja millaisia asioita voit seurata sillä? Tällaisia asioita tulee miettiä ja ottaa huomioon.

– Useimmissa uusissa kelloissa on laaja valikoima erilaisia toimintoja ja ominaisuuksia. Niitä ovat esimerkiksi kartat ja GPS, maksutoiminnot ja monipuoliset multisport-toiminnot eri liikuntalajeille, kuten metsästys sekä golf, uinti ja pyöräily. Kellojen muotoilua on myös parannettu, koska monet käyttävät kelloa ennen kaikkea arjessa, Thomas kertoo.

Lisäksi on tärkeää, että kello tuntuu mukavalta ranteessa ja että se on sopivan kokoinen käyttäjälleen. Kun laite sopii tarkoitukseensa, sitä on myös mukava käyttää.

urheilukello medium

Monet haluavat suuren näytön, mutta akun kesto saattaa olla joillekin sitä tärkeämpää.

Kuinka paljon eroa on kalliilla ja edullisella kellolla?

Kalleimmat kellot eivät ole välttämättä paras valinta – jälleen kerran tulisi lähteä liikkeelle käyttötarkoituksesta. Huippumalleissa korostuvat esimerkiksi toiminnot, materiaalit ja muotoilu. Monipuoliset ominaisuudet, kosketusnäyttö ja akunkesto saattavat erottaa eri hintaiset laitteet toisistaan.

– Kalleimmissa kelloissa käytetään esimerkiksi safiirilasia, erityisiä materiaaleja ja karttoja. Niiden mittaustarkkuus on myös parempi useimpien muuttujien osalta. Jos hinta on liian korkea, saatavilla on monia muitakin kelloja. Se tarkoittaa, että rahoilleen saa vastinetta.

Mitä urheilukellolta voi odottaa?

Nykyaikainen urheilukello tarjoaa aina tehokkaan yhteyden älypuhelimeen, minkä ansiosta saat nopeasti tiedon puhelimen ilmoituksista ja muista tapahtumista. Kello tarjoaa myös ajantasaisen yleiskatsauksen ja tilatietoja harjoittelusta, terveydestä, sykkeestä, sykkeen muutoksista ja arjen aktiivisuustasosta. Kaikkia näitä ja paljon muuta voi seurata suoraan näytöltä.

– Lisäksi nykyään on tavallista, että älykello tukee harjoittelua esimerkiksi ohjeistamalla liikkumaan tietyllä rasitustasolla.

urheilukello medium

Sykevyön avulla voit saada tarkat mittaustulokset

Optinen sykemittaus (mittaus ranteesta) toimii nykyään erinomaisesti. Useimmille se on riittävän tarkka sykemittari arkikäyttöön. Jos halutaan erittäin tarkkoja mittaustuloksia, joihin sisältyvät sykekäyrän kaikki nousut ja laskut, kannattaa kuitenkin käyttää sykevyötä, Thomas selventää.

Monen mielestä sykkeen mittaus on myös helpompaa vyön avulla. Erityisesti talvella kellon voi laittaa takin hihan päälle ja saada silti tarkkoja syketietoja, kun näyttö näkyy koko ajan. Tällaisen käytön lisäksi monet haluavat (tai heidän täytyy) ottaa urheilukello pois voimaharjoittelun ajaksi. Silloin sykevyö on erittäin käytännöllinen, vaikka seuranta tapahtuukin sitten vain taukojen aikana. Tietyissä joukkuelajeissa, kuten vaikkapa koripallossa, voi myös olla mahdotonta pitää kelloa ranteessa, jolloin pelaajat voivat seurata sykettä vyön avulla.

Käytätkö urheilukelloa ensimmäistä kertaa tai haluatko päivittää tietämystäsi? Nämä asiat kannattaa pitää mielessä.

Asiantuntijan vinkkejä käyttöön

urheilukello medium

Urheilukello vuorihiihtoon ja pyöräilyyn

Monet pyöräilijät käyttävät mieluiten pyörätietokonetta, mutta urheilukello erittäin tarkalla GPS-toiminnolla tarjoaa myös hyvän vaihtoehdon. Käteviä toimintoja ja ominaisuuksia vuorihiihtoon, eli randoiluun, ovat kartta, ilmanpainemittari, säätiedot, kompassi sekä auringonnousun ja -laskun ajankohdat, joita on helppo käyttää kuntoilun aikana.

Urheilukello juoksuun

Jos harjoittelussa keskitytään enimmäkseen juoksuun, voi olla järkevää panostaa kelloon, jossa on tarkka GPS, kartta, askelanalyysin mahdollisuus ja kevyt rakenne. Lisäksi kelloa tulisi olla helppo käyttää harjoittelun aikana.

Näin valitset juoksukengät

Urheilukello voimaharjoitteluun

Jos harjoittelu koostuu lähinnä painonnostosta, harjoittelua voi tukea hyvä älykello, jossa on toistolaskuri, valmentajatoiminto ja mahdollisuus suunnitella harjoituksia, sarjoja tai toistoja etukäteen

Monipuolinen urheilukello

Monet haluavat käyttää kelloa sekä harjoittelussa että arjessa. Käyttäjien arvostamia toimintoja ovat muun muassa tarkat tilastotiedot terveydestä sekä arviot unen, stressin ja aktiivisuuden määrästä. Lisäksi mahdollisuus seurata kuukautiskiertoa voi olla tärkeää naisille. Kelloissa voi olla todella älykkäitä toimintoja ja muun muassa kalenterin yleiskatsaus, askelmittari ja tunnistetiedot.

– Jos harrastetaan useita lajeja, kannattaa tarkistaa, onko kellossa erityisiä ohjelmia niitä varten. Usein on myös mahdollista luoda lajikohtaisia profiileja, Thomas kertoo.

urheilukello medium

Elämänlaadun seuranta ja parantaminen älykellon avulla

Kellon tarjoamat tiedot terveydestä ja aktiivisuudesta voivat auttaa saavuttamaan parempia tuloksia arjessa. Nukutko riittävästi, ja onko uni laadukasta? Harjoitteletko liian kovaa? Onko arjessa liikaa stressiä? Saatko motivaatiota, kun näet tilastotietoja askeleista ja terveyttä koskevista muuttujista? Nykyaikainen urheilukello voi vastata suurilta osin kaikkiin näihin kysymyksiin.

Mikä kello asiantuntijalla itsellään on?

– Tämänhetkinen kelloni on Garmin Epix 42 mm. Kellon näppärä koko ja kattavat ominaisuudet hurmasivat minut saman tien.

Saat parhaiten apua ja tietoa käymällä myymälässämme –

asiantuntijamme ovat aina paikalla!

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!