Aloita SUP-lautailu

SUP-lauta opas

Kuinka aloittaa SUP-lautailu?

SUP-lautailu on ollut erittäin suosittu laji muutaman viime vuoden ajan. Ei ihmekään, koska se on hauska aktiviteetti, jossa yhdistyy koko vartalon treeni. Keskivartalo, kädet ja jalat työskentelevät ja lisäksi pääset haastamaan tasapainoasi. Unohtamatta uusia elämyksiä veden äärellä luonnossa.

Surffaamisen ja melomisen välimuoto

SUP-lautailun juuret ovat Havaijilla. Surffareiden meloessa vedessä makaamalla laudan päällä, SUP-lautailussa seisotaan laudan päällä ja melotaan melalla eteenpäin. Siinä yhdistyvät siis surffaus ja melonta.

SUP-lautailu on helpointa aloittaa vesistön ollessa tyyni ja rauhallinen. SUP-lautailuun sisältyy kuitenkin myös useita eri variaatioita, jos haluat haastaa itseäsi, kuten jooga SUP-laudan päällä, surffaaminen ja kisaaminen. 

Voit kilpailla neljässä eri lajissa:

  • SUP wave surfing 
  • SUP flatwater 
  • River-SUP
  • Downwind 

SUP-laudan hankkiminen

Harrastuksen aloittamiseen tarvitse SUP-laudan. Ilmalla täytettävä SUP-lauta on erinomainen vaihtoehto, jos sinulla ei ole paljon säilytystilaa. Ilmalla täytettävää lautaa on myös huomattavasti helpompi kuljettaa. SUP-lautoja valmistetaan kuitenkin myös kovasta muovista ja komposiittimateriaaleista. SUP-lautoja on saatavilla eri pituisina ja levyisinä. Laudan paino vaihtelee pituuden ja leveyden mukaan. 

Valitse eri lauta eri aktiviteetteihin

SUP-lautoja valmistetaan useissa eri malleissa ja tietyt mallit on valmistettu tiettyä käyttötarkoitusta varten, kuten surffaamiseen tai SUP-lautailuun joessa. 

Kuinka säilyttää ilmalla täytettävää SUP-lautaa

Ilmalla täytettävää SUP-lautaa voi säilyttää joko osin täytettynä tai tyhjennettynä. Mikäli säilytät lautaa tyhjennettynä jätä venttiili auki. Kuivaa lauta huolellisesti ja kääri se kevyesti rullalle. Vältä säilyttämistä auringon paisteessa, pakkasessa ja kosketuksissa veteen.

Älä unohda melaa ja karkuremmiä

SUP-laudan lisäksi tarvitset melan ja karkuremmin. Näiden tulisi tulla SUP-laudan mukana ostaessasi SUP-lauta paketin meiltä XXL:stä. Suosittelemme myös pelastus- tai kelluntaliiviä. 

SUP-lauta opas2

Ensimmäistä kertaa SUP-laudan päällä

SUP-laudan päälle pääseminen on melko helppoa. Viisainta on aloittaa melko matalassa vedessä, mutta ei kuitenkaan niin matalalla, että laudan pohja koskee pohjaa.

Löytääksesi hyvän tasapainon sinun tulisi seistä hartioiden levyisessä haara-asennossa laudan päällä. Varpaiden tulisi osoittaa eteenpäin ja polvia voi koukistaa hieman. Hyödynnä lantiotasi tasapainon löytämiseksi.

Jos laudan päällä seisominen on haastavaa tai pelottavaa voit myös istua laudan päällä ja meloa, kunnes tunnet olosi tarpeeksi mukavaksi yrittääksesi uudelleen.

Muista pitää kädet suorana meloessasi ja käytä keskivartalon lihaksia hyödyksesi. Melo 4–5 vetoa per puoli ja sitten vaihda puolta, jolla melot. Tällä tavoin etenet suhteellisen suoraan. 

Jos tunnet kaatuvasi, on parempi kaatua veteen kuin laudan päälle. Karkuremmi on kiinnitettynä nilkkaasi ja lautaan. Tällä tavoin lauta ei karkaa, vaikka putoaisitkin veteen. SUP-laudan päälle takaisin kipuaminen on myös helppoa, joten veteen kaatumista ei tarvitse pelätä. Hyvän ja vakaan SUP-laudan päällä on kuitenkin helpompaa pysyä jaloillaan. 

SUP-lautailu on helppo aloittaa ja sen vuoksi se on sopiva aktiviteetti suurimmalle osalle ihmisiä. Ota mukaan perhe, ystävät tai mene yksin ja pidä hauskaa vedessä SUP-laudan kanssa.

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!