Talvipyöräily - mitä ottaa huomioon?

Talvipyöräily_opas

Pyöräile turvallisesti vuoden ympäri! Vaikka maassa olisi jäätä ja lunta, pyöräilyä ei tarvitse lopettaa. Yhä useammat ihmiset haluavat pyöräillä ympäri vuoden, koska se tarjoaa hyvää liikuntaa ja on ympäristöystävällistä. Monissa tapauksissa pyöräily vie myös vähemmän aikaa kuin joukkoliikenteen käyttäminen tai autolla ajaminen.

Mitä ottaa huomioon talvipyöräilyssä?

Ensimmäinen ja tärkein asia on turvallisuus. Pyöräilijänä olet haavoittuvampi kuin autoilijana. Sen vuoksi on tärkeätä varmistaa, että sinut nähdään ja, että pyöräily on turvallista.

Hyvät jarrut ovat aina tärkeät, mutta tärkeys korostuu, kun on liukasta. Siksi pyörää pitää huoltaa säännöllisesti. Pese ja voitele ketjut usein sekä tarkista jarrupalat, heijastimet ja pyörän valot.

Jos aiot pyöräillä talvella, sinun on vaihdettava nastarenkaisiin, jotta saat hyvän otteen lumisesta ja jäisestä tiestä.

Monet ajattelevat, että tarvitset maastopyörän talvella ajaessasi – se ei ole totta. Nykyään on saatavilla nastarenkaita lähes kaikissa mitoissa, joten lähes kaikkiin pyöriin on olemassa nastarenkaat. Sähköpyörät, fatbiket ja gravel-pyörät ovat myös suosittuja vaihtoehtoja talvipyöräilyyn.

Vaatteet talvipyöräilyyn

Hyödynnä kerrospukeutumista. Suosittelemme hankkimaan aluskerraston sen mukaan, kuinka kovaa poljet. Villainen aluskerrasto toimii hyvin hitaassa vauhdissa ja kovilla pakkasilla. Villa pitää sinut lämpimänä, vaikka hikoilisit tai kastuisit. Jos aiot pyöräillä kovaa, tekniset alusvaatteet ovat paras valinta, koska ne siirtävät kosteutta tehokkaammin. Villainen aluskerrasto on kuitenkin aina lämpimämpi vaihtoehto kuin tekninen.

Lue lisää aluskerraston valitsemisesta täältä

Alimman kerroksen päällä tulisi olla pyöräilytakki, jossa on selän puolella hengittävää materiaalia. Takissa tulisi olla myös hieman pidempi takaosa, korkea kaulus ja pitkät hihat. Jos koet palelevasi, lisää takin alle välikerros, kuten fleece tai villapaita.

Lue lisää kerrospukeutumisesta täältä

Alavartalossa tulisi olla jotain, joka lämmittää ja eristää, mutta myös hengittää. Voit joko ostaa pyöräilyhousut, joissa on toppaus, tai tavalliset tuulihousut ja pukea alle pyöräilyshortsit tai -housut. Varmista, että housusi ovat tuulenpitävät ja vettähylkivät. Vinkki: hiihtohousut sopivat myös erinomaisesti pyöräilyyn. Laita alle vain pehmustetut pyöräilyshortsit.

Viileimpinä päivinä on hyvä pitää pipoa tai kypärälakkia pyöräilykypärän alla. Muista suojata myös kaula tuubihuivilla, jos sinulla ei ole kypärälakkia. Suosittelemme myös käyttämään urheilulaseja, joissa on kirkkaat linssit.

On tärkeätä suojata kädet, kun pyöräilet viileällä säällä. Siksi suosittelemme tuulenpitäviä käsineitä. Jos on erityisen kylmä, suosittelemme lobster-käsineitä tai ohuita villakäsineitä käsineiden alla.

Katso kaikki vaatteet pyöräilyyn

Pyöräilykengät

Talvipyöräilyyn on olemassa omat pyöräilykengät. Talvipyöräilykenkien pohja on tavallista jäykempi, ja jalat vaativat lisäeristystä kylmän vuoksi. Talvipyöräilykenkiin on useita pohjatyyppejä. Useimmissa on karkea pohja, jossa on nastat ja kiinnikkeet. Muista tarkistaa pyöräilykenkiä ostaessasi, että niissä on oikea kiinnitys polkimiin. Voit ostaa hieman suuremmat kengät, jotta niissä on tilaa villasukille viileimpinä päivinä.

Voit myös käyttää tavallisia talvikenkiä – mutta käytä kenkää, jossa on suhteellisen jäykkä pohja. Näin varmistat, että suurin osa polkemisen voimasta kohdistuu polkimeen ja ajo on sujuvampaa.

Katso kaikki talvipyöräilykengät

Nastarenkaat talvipyöräilyyn

Nastarenkaiden tehtävä on lisätä talvipyöräilyn turvallisuutta. Pito on parempi nastarenkaissa kuin tavallisissa renkaissa. Nastarenkaiden valintaan vaikuttavat, missä pyöräilet, millaisella alustalla pyöräilet, ja kuinka pitkään pyöräilet.

Nastarenkaita on pääasiassa kolmenlaisia:

  • Renkaita, joissa on vähän kuviota ja vähän nastoja

- Sopii parhaiten kaupungissa pyöräilyyn ja työmatkapyöräilyyn. Pienempi nastojen määrä ja renkaan kapeus mahdollistavat hyvän pyöräilyvauhdin.

  • Renkaita, joissa on hieman enemmän / syvempi kuvio ja useita nastoja

- Valitse tämä rengas, kun tarvitset paremman pidon. Renkaan ollessa leveämpi vastus kuitenkin kasvaa ja vauhti hidastuu.

  • Karkeakuvioisia renkaita, joissa on paljon nastoja ja karkeita uria

- Erinomainen vaihtoehto, kun lunta on paljon. Monet valitsevat näissä olosuhteissa karkearenkaisen fatbiken. Nämä renkaat eivät rullaa yhtä hyvin kuin muut nastarenkaat.

Muista, että nastarenkaat voivat kestää useita kausia!

Katso XXL:n nastarenkaat täältä

Toivotamme sinulle mukavia pyöräilyhetkiä tänä talvena! Älä epäröi ottaa yhteyttä tavaratalojemme henkilökuntaan, jos sinulla on kysyttävää.

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!