Teemme tilaa varastoon! Jopa -50% Katso tarjoukset

CrossFit – treeniä kaikille

Crossfit, opas3

Riippumatta siitä, oletko hyvässä kunnossa tai ollut pitkään treenaamatta, voit kokeilla CrossFitiä. Treeni koostuu intensiivisestä harjoittelusta, jossa suorittamasi harjoitukset ovat saaneet inspiraationsa arkisista tehtävistä. Osa liikkeistä voi olla haastavia, mutta ne on mahdollista suorittaa eri tavoilla henkilön kunnon ja taitojen mukaan. Tätä kutsutaan skaalaamiseksi. Se on tärkeä osa CrossFitiä ja tukee sitä, että CrossFit on kaikille sopiva laji.

Mitä on CrossFit?

CrossFit on kotoisin USA:sta ja ensimmäinen CrossFit-sali perustettiin 1990-luvulla. CrossFit-saleja kutsutaan usein "Boxeiksi", ja ne on suunniteltu erityisesti tämäntyyppiseen treeniin.

CrossFit sopii kaikille! Harjoitteet ovat vaihtelevia ja treenit harvoin samanlaista. Yksi tärkeä asia crossfitissä on skaalaaminen. Skaalaus tarkoittaa, että voit skaalata harjoitusta ylös- tai alaspäin riippuen kunnostasi ja taitotasostasi. Liikkeestä tehdään juuri sinulle sopiva. Esimerkiksi jos et saa leuanvetoa voit aina skaalata leuanvedon alaspäin ja tehdä rengassoutuja.

Harjoitukset perustuvat arkipäiväisiin liikkeisiin, jotka sopivat luonnollisesti keholle. Kyse voi olla istumisesta, painojen nostamisesta, työntämisestä ja vetämisestä.

Koska CrossFit on korkean intensiteetin treeniä, siinä tehdään usein lyhyitä, mutta raskaita harjoitteita. Näin ollen treenin vaikutus on suuri, ja kehomme hormonien tuotanto vilkastuu. Hormonit ohjaa palautumista, lihasten kasvua ja voiman lisääntymistä. Crossfitille on myös yleistä kestävyyttä kasvattavat pitkäkestoiset matalan sykealueen treenit. Painonnosto on myös iso osa CrossFitiä. CrossFit-tunneilla opetellaankin usein myös painonnoston tekniikkaa, jotta kaikki voivat nostaa turvallisesti ja myös parantaa suorituksiaan. Siksi tämä treeni sopii kaikille riippumatta siitä, haluatko olla vahva, polttaa rasvaa, parantaa kestävyyttä vai vain liikkua.

Crossfit, opas2


Tavallisen treenin ja CrossFitin välinen ero

Suurin ero tavallisen salitreenin ja CrossFiltin välillä on se, että CrossFitissä käytetään vain vähän laitteita. CrossFitissä tyypillisesti käytettäviä välineitä ovat esimerkiksi kahvakuula, käsipainot, hyppynaru, levypainot ja tanko, mutta ennen kaikkea oma paino. Kuntosalilla puolestaan käytetään yleensä laitteita.

CrossFitissä harjoitteissa on paljon enemmän vaihtelua. Harjoitukset tehdään lyhyinä, intensiivisinä jaksoina – usein kelloa vastaan. Tällä tavoin sinua kannustetaan aina tekemään parhaasi lyhyessä ajassa.

Suurin ero – sosiaalisuus

Monet CrossFit-yhteisössä sanovat, että suurin ero tavallisen treenin ja CrossFitin välillä on sosiaalisuus. Olet tervetullut boxille kuntoilemaan iästä ja tasosta riippumatta. Vieressäsi oleva henkilö voi tehdä täsmälleen samat harjoitukset vain skaalattuna omalle tasolleen.

CrossFitin aloittaminen

Suosittelemme, että aloitat kokeilukerralla ennen kuin ilmoittaudut CrossFit-ryhmään. Tämä johtuu siitä, että silloin sinulla on mahdollisuus nähdä, mistä on kyse ja tutustua harjoitteisiin. Tämä minimoi myös loukkaantumisriskin.

Tämä oppitunti ei vaadi edellytyksiä, tule sellaisena kuin olet ja ohjaajat opastavat sinua eteenpäin. Kokeilutunnit ovat yleensä ilmaisia.

Millaisia laitteita tarvitset CrossFitiin?

Pukeudu samaan tapaan kuin olisit menossa normaaleihin treeneihin kosteutta siirtäviin ja hengittäviin materiaaleihin. Ota mukaan vesipullo.

Suosittelemme, että sinulla on vakaat ja hyvät kengät, jätä juoksukengät kotiin. Tällä tavoin saat vakaan pohjan, kun nostat kovia painoja. CrossFit-kengissä on pehmeä pohja ja kannassa korotus, joten sinulla on hyvä kosketus alustaan ja seisot vakaasti.


CrossFit lapsille ja ikäihmisille

Jotkut CrossFit-keskukset tarjoavat nyt CrossFitiä myös lapsille. Se ei ole samantyyppistä CrossFitiä, jota aikuiset tekevät raskailla painoilla ja suurella intensiteetillä, mutta siinä on paljon kehonhallintaa. Täällä saat monipuolista treeniä kardio-, keskivartalo- ja painoharjoituksilla.

CrossFit sopii myös ikäihmisille! Liikkuvuuden ja voiman ansiosta olet vähemmän altis kroonisille sairauksille. Monet harjoitukset voidaan skaalata omalle tasollesi. Tällä tavoin harjoittelet yhdessä jonkun kanssa, mutta yksin, koska skaalaat treeniä.

CrossFit-treeni kotona

Et tarvitse välineitä, vaan pelkkä kehonpaino riittää. Treeni sisältää kolme eri liikettä: ilmakyykky, burbee ja ojentajapunnerrus

1 minuutin aikana tee jokaista liikettä 5 toistoa, jonka jälkeen lepää jäljellä olevan minuutin ajan. Tee näin jokaisella minuutilla 15 minuutin ajan.

  • Ensimmäinen minuutti: 5 ilmakyykkyä, 5 burbeeta, 5 punnerrusta, jonka jälkeen lepää jäljellä oleva minuutti
  • Toinen minuutti: 5 ilmakyykkyä, 5 burbeeta, 5 punnerrusta, jonka jälkeen lepää jäljellä oleva minuutti
  • ... jatka kunnes 15 minuuttia on kulunut.

Muista lämmitellä ennen treeniä ja jäähdytellä treenin jälkeen. Jos kaipaat lisää haastetta voit lisätä toistojen määrää tai tehdä treeniä 20 minuutin ajan.

Tsemppiä treeneihin!

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!