Valitse nastakengät liukkaille keleille

Nastakengät

Juuri kun kävely- tai juoksulenkeistä on tullut virkistävä rutiini, maa jäätyy. Lenkkipolut ja kävelytiet muuttuvat yhtäkkiä petollisen liukkaiksi. Nousevaa kuntoa ja hyviä liikuntarutiineja kannattaa kuitenkin ylläpitää siirtymällä nastallisiin juoksukenkiin tai käyttämällä liukuesteitä. Tässä artikkelissa käsitellään tarkemmin nastojen ominaisuuksia.

Nastakenkien hyödyt

Nastakengillä pääsee jatkamaan kävely- tai juoksuharrastusta liukkailla keleillä ja huonosti hiekoitetuilla teillä. Ilman kunnon kitkapohjia keho jännittää turhaan ja kaatumisen, lihasrepeytymisen ja -rasituksen riski on suuri. Ilman nastapohjia luonnollinen rentous häviää ja lisäksi reittivalinnat rajoittavat ulkona liikkumista. 

Nastakengillä saa pettämättömän otteen alustaan, juoksu ja kävely on rennompaa, eikä liukas keli rajoita reittivalintaa vaan voit liikkua missä haluat. Nastat varmistavat hyvän varvastyönnön ja kantapää pysyy tukevasti alustassa. Nastat sopivat hyvin ympäri vuotuiseen käyttöön, koska ne myös estävät liukastelua märässä metsämaastossa.

Nastakenkien edut:

  • Pettämätön pito liukkailla teillä
  • Vähentää kaatumisia ja rasitusvammoja
  • Pysyt pystyssä pinnistämättä ja liikkuminen on rennompaa
  • Pystyt jatkamaan juoksemista ja kävelyharrastusta talvikaudellakin

Miten valitsen nastakengät

Markkinoilta löytyy laaja valikoima liukkaille keleille kehitettyjä kenkiä. Nastakengissä pohjaan kiinnitettyjen nastojen määrä, pohjakuviointi ja urien syvyys vaihtelee. Kun valitset nastakenkiä, mieti mihin käyttötarkoitukseen ne tulevat, koska nastojen ominaisuudet vaihtelevat kenkien käyttötarkoituksen mukaan. Etsitkö nastakenkiä kenties juoksuun, koiran ulkoiluttamiseen tai talven vaellusretkille?

Nastakengät kävelyyn

Pitkillä kävelyretkillä kävelyyn tarkoitettu malli on hyvä vaihtoehto. Korkeampi varsi suojaa nyrjähdyksiltä maastossa. Pohjan nastat ja hyvä pohjakuviointi varmistavat hyvän pidon. Pohdi myös tarvitsetko vedenpitävän kengän vai et.

Icebugilla on useita hyviä malleja, jotka toimivat erinomaisesti liukkaalla talvikelillä, ja BUGrip®-sarjasta löytyy nastapohjia, joissa on pettämätön pito. BUGrip®-pohjan kumi on erikoisseosta ja pohjassa on kauttaaltaan, yhteensä 15–19 hiiliteräsnastaa, jotka pitävät hyvin talven vaativissa olosuhteissa. Nasta painuu pohjakumin sisään alustan kovuudesta riippuen. Nastat siis sopeutuvat ja toimivat yhtä hyvin asfaltilla kuin pehmeillä pitkospuilla tai kovalla jäällä. Pito on aina ja kaikilla alustoilla yhtä hyvä riippumatta siitä, oletko kanta- tai päkiäastuja.

Nastakengät juoksuun

Nastalenkkareista nastoja ei saa irti, mikä rajoittaa niiden käyttöaikaa. Nastakengät ovat kuitenkin liukuesteitä tukevammat ja pito kovalla lumella on parempi. Nastakenkien pohjat ovat lisäksi talvijuoksua varten tukevammat ja pohjakuvioinnissa on hyvä pito. Pohjan kumisekoite on tavallisiin kävely- ja juoksunkenkiin verrattuna yleensä hiukan tahmeampaa mikä antaa paremman pidon.

Juoksuvinkit lumelle ja liukkaalle kelille:

  • Aseta jalka suorassa linjassa kehon alle, näin painopiste on aina oikea
  • Pito paranee kun juoksuaskeleessa päkiä tai keskijalka koskettaa maata ensin
  • Lyhennä juoksuaskeleita, sopiva määrä on noin 170–180 askelta minuutissa
  • Muista pitää olkapäät rentoina ja jännittää keskivartalon tukilihaksia.

Lue lisää vinkkejä talvijuoksuun täältä

Kenkien nastoitus

Nastoita omat kenkäsi XXL:ssä

Nastoitamme kenkiä kaikissa XXL-tavarataloissa. Lisää nastat lempijuoksukenkiisi tai esimerkiksi retkeilykenkiin. Nastoituksen hinta on 29,99 € / pari, joka sisältää 12 tai 10 nastaa per kenkä. Voit valita joko 2,2 mm tai 3,5 mm korkuisen nastan oman käyttötarkoituksesi mukaan. Halutessasi voit myös pyytää yksittäisten nastojen lisäämistä hintaan 2€ / nasta.

Mitkä kengät voidaan nastoittaa

Lähes kaikki kengät, joissa on pohjaa sen verran, että nastan saa siihen ruuvattua pystytään nastoittamaan. Tärkein tekijä on pohjan materiaali. Joissain kengissä pohjan materiaali saattaa olla liian pehmeää jolloin nasta saattaa irrota liian herkästi. Asiantuntevat myyjämme osaavat tavarataloissa arvioida onko nastoitukselle jotain estettä.

Emme suosittele myöskään nastoittamaan kenkiä, joissa nastan ruuvi-osa voi rikkoa jotain kengän rakennetta kriittisesti. Esimerkiksi kengät, joissa on ilmatyynyjä tai geeliä ovat riskialttiita ja niitä tulee nastoittaa tarkan harkinnan mukaan.

Lue lisää kenkien nastoituksesta täältä

Liukuesteet

Liukuesteet ovat monikäyttöiset, koska ne saa tarvittaessa irti. Liukuesteet saa helposti pujotettua omiin juoksu- tai kävelykenkiin jos nastakengät tuntuvat oudoilta. Liukuesteitä löytyy hyvä valikoima aina pienistä kengän kärjen yli vedettävistä kaupunkiversioista aina jykevämpiin lenkkiversioihin. Liukuesteet tulisi siis valita käyttötarkoitusta silmällä pitäen. Juoksulenkille kannattaa valita kestävät ja tukevammat liukuesteet. Juoksuun tarkoitetut liukuesteet ovat yleensä jykevämmät, jotta ne pysyvät hyvin jalassa. Kannattaa varmistaa, että liukuesteet istuvat napakasti, mutta eivät kuitenkaan paina tai kiristä mistään.

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!