Teemme tilaa varastoon! Jopa -50% Katso tarjoukset

Kuinka huoltaa polkupyörää itse

Polkupyörän huoltaminen1

Säännöllinen pyörähuolto pidentää pyörän käyttöikää

Pyörä on suuri ja pitkäikäinen investointi, joten on kannattavaa pitää siitä hyvää huolta ja näin varmistaa sille pidempi käyttöikä sekä turvallisuus. Tarkista säännöllisesti, että pyörä on ehjä ja kaikki osat ovat kunnolla kiinni. Erityisen tärkeää tarkastus on pidemmän käyttötauon jälkeen. Tarkista ohjaustangon, renkaiden, jarrujen, polkimien ja satulan kiinnitys. Helpoin ja yksinkertaisin pyörän huoltotoimenpide, jonka voit itse tehdä, on säännöllinen puhdistus ja voitelu.

Katso laaja valikoimamme varaosia ja huoltotarvikkeita täältä

XXL-tavaratalojen ammattitaitoinen henkilökunta huoltaa pyöräsi vaivatta uuteen sesonkiin. Mikäli et kuitenkaan pääse tavarataloomme, taikka pyöräsi tarvitsee ainoastaan tarkastuksen tai pientä säätöä, selviät siitä kätevästi myös itse.

Pyörän puhdistaminen ja öljyäminen

Useimpien mielestä polkupyörän puhdistaminen on työlästä, mutta pienin valmisteluin siitä selviää vartissa.

Tarvitset: Sienen, rasvanpoistoainetta, pesuainetta, öljyä, (Huom. käytäthän vain polkupyöriin tarkoitettuja öljyjä ja rasvoja) pienen harjan, liinan ja ämpärin.

 1. Suihkuta vaihteistoon, ketjuihin ja rataspakkoihin rasvanpoistoainetta ja anna sen vaikuttaa 2 minuuttia. Harjaa ja huuhtele puhtaaksi.
 2. Pese muu pyörä sienellä ja huuhtele puhtaaksi.
 3. Kuivaa huolellisesti.
 4. Öljyä liikkuvat osat ja vaihteet pienellä määrällä öljyä. Huolehdi, ettei öljyä pääse jarrupaloihin, jarrulevyihin tai vanteisiin.
 5. Voitele ketjut ja pyyhi ylimääräinen öljy liinalla.
 6. Valmis.

*Älä käytä painepesuria. Kovalla paineella suihkutettu vesi saattaa vahingoittaa polkupyörän osia. Voitele ketjut säännöllisesti, vaikka pyörä ei olisikaan likainen. Puhtaalla pyörällä on mukavampaa ajaa!

Hiilikuiturungon hoito ja kunnossapito

 1. TÄRKEÄÄ! Käytä hiilikuitutahnaa satulaputken, ohjaustangon ja -kannattimen sekä muiden osien asentamiseen hiilikuiturunkoon. Se lisää kitkaa ja näin pienentää tarvittavaa vääntömomenttia ja ehkäisee muun muassa satulan kiinni juuttumista runkoon.
 2. Puhdista pyörä säännöllisesti ja tarkista, ettei rungossa ole kolhuja tai halkeamia.
 3. Hiilikuiturunkoa varten ei tarvita erityispuhdistusainetta. Suositellut pyöränpuhdistusaineet sopivat hiilikuiturungon puhdistamiseen.
 4. Älä aja pyörällä, jos satulan tanko on asennettu merkityn enimmäiskorkeuden yläpuolelle.

Osien ja komponenttien oikea kiristys

Pyörän osien ja komponenttien oikeanlainen kiristys takaa pyörän käyttöturvallisuuden. Suositeltavaa on aina käyttää tähän soveltuvaa momenttiavainta, jota käyttämällä on helppo varmistaa, että oikea kiristysmomentti on saavutettu. Usein osista ja komponenteistä löytyy suoraan valmistajan suositus oikeasta kiritysmomentista.

Säilytys ja kuljetus

 1. Kun jätät pyörän paikalleen, huolehdi, että se seisoo tukevasti.
 2. Pyörää tulee säilyttää omassa telineessä.
 3. Käytä polkupyörille tarkoitettua katto- tai seinätelinettä, joihin pyörä kiinnitetään renkaista.
 4. Huollon ajaksi pyörä tulee kiinnittää paikoilleen satula- tai vaakaputkesta.

*Mikäli pyörästä kuuluu poikkeavaa ääntä tai rungon tai muiden osien jäykkyys muuttuu, ota yhteyttä lähimpään XXL-pyörähuoltoon, jotta pyörämekaanikkomme voi tarkastaa pyörän.

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!