Yli 1000 Ale-tarjousta jopa -50% Katso tarjoukset

Laita pyöräsi valmiiksi pyöräilykautta varten!

XXL:stä saat apua pyöräsi valmistelemisessa pyöräilykauttavarten. Huolloissamme otamme vastaan kaikki pyörät - riippumatta siitä, onko ne ostettu XXL:stä vai muualta.

Voit tutustua koko huoltopalveluihimme täältä.

Huolto ja kunnossapito pidentävät pyöräsi käyttöikää.

Jos et pääse johonkin liikkeistämme tai jos tarvitset vain muutamia pieniä säätöjä saadaksesi pyöräsi valmiiksi kauteen, on monia asioita, jotka voit helposti korjata pyörässäsi itse. Olemme koonneet yhteen yleiskatsauksen siitä, mitä sinun kannattaa tarkistaa ja mahdollisesti säätää ennen pyöräilyä. Pienillä toimenpiteillä voit parantaa pyöräilykokemustasi!

Pese pyöräsi

Pese pyöräsi

Pese pyöräsi säännöllisesti. Tämä on helppo tapa pidentää pyöräsi käyttöikää. Se kannattaa pestä myös ennen kuin alat säätää ja voidella osia. Käytä pesuainetta ja vettä sekä harjaa. Hankaa pyörä perusteellisesti ennen huuhtelua vedellä. Ole varovainen huuhdellessasi liikkuvien osien ja laakereiden ympärillä, jotta niihin ei jää hiekkaa ja likaa. Pese pyörä säännöllisesti koko kauden ajan ja aina sateella tai likaisilla teillä ajamisen jälkeen.

Tutustu pyöränhuoltotuotteisiin täällä.

Levyjarrujen säätäminen

Levyjarrujen säätäminen

Löysää pyörän akselin kiinnikettä pyörän säätämiseksi. Jotta pyörä ei pääse irtoamaan, kiinnikkeessä on oltava jonkin verran vastusta. Säädä vastus kiertämällä kiristintä myötäpäivään. Jos jarrulevy tarttuu edelleen jarrupaloihin, löysää kahta taaksepäin osoittavaa ruuvia ja voit säätää jarrusatulaa. Nopea ratkaisu on aloittaa pyörän pyöriminen. Työnnä seuraavaksi jarrukahva sisään ja pidä se alhaalla. Kiristä sitten kaksi jarrukahvan ruuvia uudelleen pitäen jarrukahvasta kiinni.

Jos se edelleen jumittaa, löysää yhtä ruuvia. Katso jarrusatulaa ja katso, näetkö mihin se tarttuu, ja säädä sitä vastaavasti. Kiristä ruuvit määritettyyn momenttiin. Sinun ei missään nimessä pidä löysätä kahta ruuvia jarrusatulan sivulla. Tämä aiheuttaa jarrusatulan halkeamisen ja öljyä voi vuotaa jarrulevyille ja -paloille. Nämä on tällöin vaihdettava tai puhdistettava erittäin huolellisesti. Vaihtoa suositellaan usein, jos jarrupaloihin pääsee öljyä.

Vaijerien säätö

Hieman "rapisevien" vaihteiden hienosäätöä varten vaihdevivussa on säätöruuvi. Sen kääntäminen ulospäin (vastapäivään) kiristää vaijeria. Jos käännät sitä sisäänpäin (myötäpäivään), vaijeri löystyy. Tämä vaikuttaa siihen, miten vaihde liikkuu eri vaihteiden välillä. Se on säädettävä millimetrin tarkkuudella oikein, jotta vaihde käyttäytyy haluamallasi tavalla. Joissakin vaihteissa on myös takavaihteen takaosassa säätöruuvi, jota voidaan säätää.

Vaijerien voitelu

Vaihteiden parhaan suorituskyvyn varmistamiseksi on tärkeää voidella vaijeri(t). Vapauttamalla vaijerin rungon alaosassa olevasta pienestä kiinnikkeestä voit helposti vetää vaihdekotelon alas. Sen jälkeen vaijeriin on helppo päästä käsiksi, jotta voit voidella sen.

Levitä öljyä vaijeriin ja levitä se hyvin koko vaijeriin. Varmista, että se kulkee vapaasti vetämällä koteloa ylös ja alas vaijerin yli muutaman kerran, myös varmistaaksesi, että kotelon sisällä on hieman öljyä. Liu'uta suojus paikalleen ja aseta se takaisin kehyksessä olevaan pieneen kiinnikkeeseen.

Tutustu pyörän huoltotuotteiden valikoimaan täällä.

Istuimen asennon säätäminen

Istuimen asennon säätäminen

Säätämällä satulaa kiskoilla voit päästä hieman lähemmäs tai kauemmas ohjaustangosta. Löysää yhtä tai kahta ruuvia kiinnikkeestä, jolla satula on kiinnitetty kiskoon. Säädä istuinta ja kiristä ruuvit uudelleen. Kun säädät istuintasi suhteessa ohjaustankoon, se vaikuttaa istuma-asentoosi ja asettaa sinut enemmän tai vähemmän pystyasentoon. Pieni säätö voi riittää selkäkipujen välttämiseksi. Kokeile, kunnes löydät mukavan istuma-asennon.

Istuimen korkeuden säätäminen

Kun haluat säätää polkupyörän istuimen korkeutta, irrota istuintolppa istuintolpan putkesta. Joissakin polkupyörissä on pikakiinnike, kun taas toisissa on ruuviratkaisu. Löysää ruuvi tai kiristin, säädä satula haluttuun korkeuteen ja kiristä ruuvi tai kiristin uudelleen. Älä kiristä ruuvia liikaa, sillä kierteet voivat katketa. Satulan on oltava niin korkea, että kun istut satulassa molemmat jalat polkimilla ja toinen poljin on alimmassa asennossa, jalkasi(polvesi) on hieman kulmassa(ei polvi lukossa, eli jalka aivan suorana).

Ketjun puhdistaminen

Ketjun puhdistaminen

Jos haluat puhdistaa ketjun, pese pyörä ensin pesuaineella ja vedellä, jotta raskas lika poistuu. Ketjun tehokkaaseen puhdistukseen on olemassa erityyppisiä pesuaineita. Suihkuta pesuainetta koko ketjuun samalla kun pyörität polkimia taaksepäin. Suihkuta myös kasetti ja kampiakseli huolellisesti. Puhdista ketjupyörä ja ketju, jotta vältät ketjun ei-toivotun katkeamisen. Anna ketjunpuhdistusaineen vaikuttaa muutaman minuutin ajan ja huuhtele sitten vedellä. Pyyhi sitten puhtaalla, kuivalla paperilla tai liinalla samalla kun pyörität polkimia taaksepäin. Tämä poistaa myös suurimman osan öljystä ja hienosta liasta ketjusta. Öljyn poistamiseksi on tärkeää käyttää ketjunpuhdistusainetta, koska se liuottaa öljyn kemiallisesti. Pyyhi huolellisesti puhtaalla paperilla, kunnes näet paperista, että olet poistanut kaiken irtonaisen lian.

Ketjun voitelu

Ketjun voitelu

Ketjun voitelu on helppoa, mutta muista pestä ja puhdistaa se ensin. Kun ruiskutat öljyä, kampita polkimia taaksepäin, kunnes koko ketju on öljytty. Kierrä sitten polkimia eteenpäin ja vaihda kaikki vaihteet läpi, ylös asti ja taas alas asti. Näin varmistetaan, että myös kasetti ja vaihteet voidellaan. Jotta pölyä ja likaa ei pääsisi puhdistettuun ketjuun ja muihin osiin, pyyhi ylimääräinen öljy pois puhtaalla, kuivalla paperilla tai liinalla samalla, kun pyörität polkimia taaksepäin.

Renkaiden täyttäminen

Renkaiden täyttäminen

Jokaisen polkupyörän renkaan kyljessä kerrotaan, kuinka suuren paineen rengas kestää. Tämä ilmoitetaan yleensä PSI:nä. Irrota ensin venttiilin korkki. Suorituskykyisen venttiilin (ranskalaisen venttiilin) kohdalla sinun on ensin irrotettava venttiilin ulompi osa. Tarkista, että se on löysä painamalla venttiilin päätä kevyesti. Kun se päästää ilmaa, se on auki. Renkaan täyttämiseksi renkaaseen on kytkettävä polkupyöräpumppu, jossa on venttiilisuutin, joka sopii kyseiseen venttiiliin. Kytke pumppu selvin liikkein, jotta et menetä enempää ilmaa kuin on tarpeen. Lukitse se venttiiliin lukitusvarren avulla. Hyvä pumppu on tärkeä, ja jos haluat parasta, suosittelemme investoimaan jalkapumppuun. Niissä on yleensä ilmanpainemittari/manometri, jonka avulla näet, kuinka paljon painetta pumppaat renkaaseen. Kun renkaassa on oikea paine, irrota suutin nopeasti, jotta ilma ei vuoda uudelleen ulos. Muista sulkea ja kiristää venttiilit. Laita lopuksi venttiilin korkki paikalleen. Näin varmistetaan, että venttiiliin ei pääse vettä ja likaa, mikä voisi vahingoittaa sitä.

Tutustu pyöräpumppuvalikoimaamme täällä.

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Jäsenenä saat pisteitä kaikista ostoistasi!