Treenivaatteiden hoito-opas
Hoitamalla vaatteitasi pidennät niiden käyttöikää ja säilytät niiden ominaisuudet, kuten hengittävyyden. Olemme koonneet urheiluvaatteiden hoito-oppaan, jossa annamme vinkkejä treenivaatteiden pesuun ja kerromme eri materiaaleista.
Katso kaikki tuotteet vaatteiden hoitoon täältä.
Treenivaatteiden pesu
Hyvät treenivaatteet ovat hengittävät, kuivuvat nopeasti ja kestävät pesua. Treenivaatteet on yleensä valmistettu teknisestä materiaalista, kuten polyamidista tai polyesteristä. Kun hoidat treenivaatteita oikein, pidennät niiden käyttöikää, vältät hajun pinttymistä vaatteisiin ja säilytät niiden hengittävät ominaisuudet. Katso alapuolelta treenivaatteiden pesuvinkit:
- Urheiluvaatteet tulisi pestä aina treenin jälkeen. Hiki tukkii treenivaatteiden huokoset, jolloin vaatteen hengittävyys heikkenee. Jos koet, että et ole hikoillut treenin aikana, vaatetta ei välttämättä tarvitse pestä, vaan riittää että tuuletat sitä
- Älä jätä hikisiä treenivaatteita suljettuun tilaan, kuten treenikassiin pitkäksi aikaa, koska silloin hien haju pinttyy treenivaatteisiin ja hien bakteerit pääsevät kasvamaan.
- Pese treenivaatteet erillään muista vaatteista
- Pese urheiluvaatteet nestemäisellä pesuaineella, joka ei sisällä valkaisuainetta. Suosittelemme käyttämään urheiluvaatteille suunniteltua pesuainetta, koska se poistaa teknisistä vaatteista hajut ja bakteerit yleensä tehokkaammin, eikä jää vaatteeseen.
- Vinkki: älä käytä huuhteluainetta, koska se tukkii teknisen vaatteen huokoset ja kuluttaa vaatetta. Käytä huuhteluaineen sijaan pyykkietikkaa tai XXL:stä löytyvää NiKWax hajunpoistoainetta poistamaan hajuja.
- Katso vaatteen pesulapusta suositeltava pesulämpötila. Suosi lyhyitä ja hellävaraisia pesuohjelmia. Useissa pyykinpesukoneissa on nykyään myös oma ohjelma urheiluvaatteille.
- Älä rumpukuivaa. Suuri osa teknisistä materiaaleista on muovia ja ei kestä todella kuumaa lämpötilaa.
Erilaiset materiaalit
Polyesteri ja polyamidi
Plussat:
-Kestää kulutusta, kuivuu nopeasti, ei rypisty, ei kutistu helposti
Miinukset:
-Sähköistyy, kerää hajua
Pesuvinkit: Ehkäise hajun pinttymistä pesemällä vaate riittävän usein. Suosi alhaista pesulämpötilaa, sekä pese vaate välillä käsin ja välillä koneessa. Näin pidennät vaatteen käyttöikää. Tärkeintä on katsoa aina tuotteen pesulapusta suositeltu pesulämpötila. Älä laita polyesteristä valmistettuja vaatteita kuivausrumpuun tai silitä niitä. Polyesteri on muovia, joka sulaa todella korkeassa lämpötilassa. Vältä myös huuhteluaineen käyttöä. Käytä huuhteluaineen sijaan pyykkietikkaa tai XXL:stä löytyvää NiKWax hajunpoistoainetta poistamaan hajuja.
Huom: Voi nyppyyntyä jos materiaalia ei ole käsitelty nyppyyntymättömäksi.
Elastaani
Elastaania käytetään yleensä yhdessä toisen materiaalin kanssa.
Plussat:
-Joustaa hyvin, kestää hyvin pesua
Pesuvinkit: Elastaani kestää hyvin pesua, joten pesuohje määräytyy yleensä muiden kuitujen perusteella. Älä käytä huuhteluainetta elastaanin kanssa, koska se voi haurastuttaa materiaalia. Emme myöskään suosittele rumpukuivausta tai silittämistä.
Viskoosi
Plussat:
-Imee helposti kosteutta, mukavan tuntuinen ihoa vasten, ei sähköisty
Miinukset:
-Rypistyy herkästi, voi kutistua pesussa
Pesuvinkit: Käännä viskoosista valmistettu vaate nurinpäin pestäessä. Pese vaate joko käsin tai hienopesuohjelmalla. Vältä kuumaa lämpötilaa, koska se kutistaa vaatteen. Vältä myös huuhteluainetta, koska se voi haurastuttaa viskoosista valmistettua vaatetta. Koska viskoosi rypistyy herkästi, suosittelemme ravistelemaan vaatetta pesun jälkeen oikeaan muotoon. Jos vaate ei palaudu ravistelemalla oikeaan muotoon, voit kokeilla myös silittämistä. Silitä viskoosista valmistettu vaate aina kostean liinan läpi.
Akryyli/polyakryyli
Plussat:
-Joustava ja keveä materiaali, ei rypisty helposti
Miinukset
-Nyppyyntyy herkästi
Pesuvinkit: Suosittelemme akryylille hienopesuohjelmaa. Akryyliä ei yleensä tarvitse silittää.