Kuinka valita oikea salibandymaila?

salibandy

On helppoa ymmärtää, miksi salibandy on kasvattanut suosiotaan yhdeksi Suomen suosituimmaksi urheilulajiksi. Se on harrastus, joka sopii niin nuorille kuin vanhemmillekin ihmisille, eikä se vaadi suuria taloudellisia panostuksia varusteisiin. Tärkein varuste salibandyyn on luonnollisesti salibandymaila. Mailan valintaan vaikuttaa usein pelaajan pituus, pelityyli ja pelitaso. Ei ole oikeaa vastausta, millainen mailan tulisi olla, mutta tässä on muutama vinkki mailan valintaan. Hyvä salibandymaila on sellainen, joka sopii parhaiten pelaajan tarpeisiin ja taitotasoon. Kaikille ei välttämättä sovi markkinoiden kallein ja teknisesti erikoisin maila, vaan pelitaidot voivat tulla paremmin esiin mailalla, joka tukee pelaajan taitotasoa.

MAILAN PUOLI

Salibandymailaa valitessa on erityisen tärkeää tietää kummalta puolelta pelaaja pelaa. Vaihtoehtoina on left (vasen) ja right (oikea). Mikäli pelaaja pelaa vasen käsi alhaalla, niin hänen mailan tulee olla left. Mikäli hän puolestaan pelaa oikea käsi alhaalla, niin mailan tulee olla right. Noin 70 % pelaajista käyttää leftin puoleista mailaa, joten se on hiukan yleisempi.

MAILAN PITUUS

Mailan pituus on riippuvainen pelaajan pituudesta. Maila on sopivan pituinen, kun se ylettyy napaan asti maasta mitattuna. Omasta tottumuksesta riippuen, maila voi ylettyä myös hiukan navan yläpuolelle. Lyhyemmällä mailalla on helpompi hallita palloa ja pidemmällä mailalla on parempi ulottuvuus. Liian pitkällä mailalla palloa voi olla vaikea hallita ja liian lyhyt maila voi rasittaa selkää.

Mailan varren pituus on usein ilmoitettu salibandymailassa. Tärkeää on huomioida, että kyseessä on varren pituus eikä ilmoitettu pituus usein sisällä lavan mittaa. Seuraava taulukko on suuntaa antava taulukko varren pituudesta. Optimaalista pituutta on vaikea sanoa, sillä se on usein riippuvainen pelaajan pelityylistä ja tottumuksesta.

Henkilön pituus / Varren pituus

<110 = 55 cm

110 - 130 = 65 cm

130 - 145 = 75 cm

140 - 150 = 82 cm

150 - 165 = 87 cm

155 - 170 = 90 cm

160 - 175 = 92 cm

165 - 185 = 95 cm

170 - 190 = 98 cm

175 + = 101 cm

185 + = 103 cm

MAILAN JÄYKKYYS

Kaikkiin salibandymailoihin on merkitty mailan jäykkyys (”flex”), mikä tarkoittaa sitä, kuinka paljon mailan varsi taipuu laukaistessa. Jäykin yleisesti käytössä oleva varsi on 23mm. Numeron kasvaessa varren jäykkyys pienenee. Jäykemmät mailat on tarkoitettu kokeneemmille pelaajille. Pehmeämmällä mailalla on helpompi saada tuntumaa palloon ja laukaukseen voimaa. Mailan varsi on kuin jousi, joka antaa laukaistessa lisävoimaa laukaukselle. Mikäli varsi on liian jäykkä, jousi ei virity eikä laukaukseen tule tarpeeksi voimaa. Tämän takia on tärkeää valita salibandymaila, jonka varren jäykkyys on pelityyliin ja tasoon sopiva.

MAILAN VARSI JA SEN MUOTOILU

Salibandymailoissa on vaihtoehtoina perinteinen suora varsi tai uudemman teknologian taivutettu curve-varsi. Molemmat varret ovat suosittuja ja riippuu pelaajan tottumuksesta kumpi sopii paremmin.

Taivutetun curve-varren etuna on parempi vipuvarsi laukaukseen, mikä antaa laukaukselle lisää voimaa. Myös pallokontakti säilyy laukaustessa pidempään. Taivutettu curve-varsi voi vaatia hetken aikaa totuttelua pelituntuman löytämiseksi.

Mailan varsi voi olla muodoltaan pyöreä tai ovaali. Myös varren muoto on riippuvainen pelaajan tottumuksesta. Ovaalin varren etuna on, että maila ei pyöri niin helposti kädessä.

Lisäksi mailan varressa voi olla valmistajasta riippuen muita teknisiä ominaisuuksia, jotka voivat vaikuttaa varren jäykkyyteen ja kick-efektiin.

Katso kaikki salibandymailat >>

GRIPPI

Gripillä tarkoitetaan mailan otealueella olevaa teippiä, jonka tarkoituksena on parantaa mailaotetta ja estää mailaa liukumasta tai pyörimästä kädessä. Omaan käteen parhaiten sopiva grippi ja sen paksuus selviää parhaiten tunnustelemalla ja kokeilemalla. Grippi on salibandymailassa kuluva osa, joten grippi kannattaa vaihtaa aika ajoin parhaan pidon takaamiseksi.

LAPA

Salibandylavat voivat olla pehmeitä, normaaleja tai kovia. Pehmeämmällä lavalla syöttäminen, syötön vastaanottaminen ja pallon hallinta on helpompaa. Kovemmasta lavasta on hyötyä laukauksissa.

Salibandymailan lavan käyryys, peili ja kouru on riippuvaisia pelaajan pelityylistä. Käyremmällä lavalla on helpompi harhautella ja suoremmalla lavalla on helpompi toimia pelinrakentajana. Joissain mailoissa on jo valmiiksi esikäyristys ja jotkut ovat suorempia. Lavan peili tarkoittaa sitä, kuinka paljon lavan kulma aukeaa pystysuunnassa. Mitä enemmän lavassa on peiliä, niin sitä helpommin laukaukset lähtevät ylemmäs. Peili vaikuttaa myös pallokontrolliin.

Salibandymailan lapa on helppo vaihtaa myös itse, joten kannattaa rohkeasti kokeilla millainen lapa sopii parhaiten omaan pelityyliin. Ennen lavan vaihtoa kannattaa lämmittää lavan ja varren kiinityskohtaa, jotta kuumaliima aktivoituu ja irtoaa helpommin. Mikäli lavan vahto tuntuu sinusta vaikealta, ole rohkeasti yhteydessä asiakaspalveluumme tai XXL-tavarataloon, mistä saat helposti asiantuntevaa apua.

Voit myös itse käyristää lapaa. Älä kuitenkaan koskaan taivuta lapaa kylmänä, vaan sinun tulee lämmittää sitä esimerkiksi kuuman veden avulla. Kun olet lämmittänyt tarpeeksi, voit taivuttaa lapaa, jonka jälkeen voit jäähdyttää sen viileässä vedessä. Muista, että mailaa saa sääntöjen mukaan käyristää maksimissaan 3cm. Muista myös, että itsekäyristetyllä lavalla ei ole palautusoikeutta.

Katso kaikki salibandylavat, -gripit ja -tarvikkeet >>

close icon

Tervetuloa uudistuneille sivuillemme! Klikkaa tästä palataksesi vanhalle sivulle xxl.fi

Liity XXL REWARD -jäseneksi

Kanta-asiakasklubi kaikille, jotka rakastavat urheilua, ulkoilua ja erityisetuja.