Tämä sivusto käyttää evästeitä Hyväksyn
All Sports United

Asiakaspalvelu

Pohjoismaiden suurin urheilukauppa

TOIMITUS

- Nopeat toimitukset

98% tilauksista lähetetään viimeistään seuraavana päivänä. Ilmainen toimitus yli 50 € toimituksille*.

2-5 arkipäivää*

Lue lisää

Maksaminen

- Turvallinen maksaminen

Maksa laskulla, osamaksulla, yleisimmillä luottokorteilla tai verkkopankissa helposti ja turvallisesti.

Klarna

Lue lisää

VAIHTO JA PALAUTUS

- Kokeile rauhassa

Älä enää epäröi, kokeile rauhassa. 100 päivän vaihto- ja palautusoikeus* helpottaa ostopäätöstä.

100 päivää

Lue lisää

Tyytyväisyystakuu

- 30 pv aikaa kokeilla

Jos et ole tyytyväinen, voit vaihtaa tuotteen 30 päivän kuluessa, vaikka tuotetta olisi käytetty.

100 %

Lue lisää

Artikkelisivu / Vinkit ja neuvot / Vinkit ja neuvot outdoor- ja eräosastolle / Vinkit teltan valintaan

Vinkit teltan valintaan

telttahero.jpg

 

Kunnon teltta on vuosikausia kestävä luotettava ja tärkeä kumppani vaelluksilla. Mieti tarkkaan mitä ominaisuuksia ja millaisessa maastossa, vuodenaikoina sekä kelissä olet telttaa käyttämässä ennen hankintaa. Huomioi myös mahdollisten matkakumppanien määrä. Laadukkaat teltat maksavat mutta ne ovat myös ominaisuuksiltaan ja käyttöiältään yleensä ylivoimaisia verrattuna edullisiin malleihin.

Tutustu myynnissä oleviin telttoihin  tästä

Alla on selitetty lyhyesti tärkeimpiä teltan valintaan vaikuttavia ominaisuuksia.

 

Telttatyyppejä

 

kupoliteltta.jpg


Kupoliteltta

Kantavana rakenteena ovat risteävät kaaret. Näistä syntyy itse pystyssä pysyvä, tukeva, rakenne. Kupoliteltta kestää hyvin tuulta ja on helppo pystyttää myös maastossa jossa kiilojen käyttö on vaikeaa.

Geodeettiset teltat ovat kupoliteltan tukevampia versioita. Niissä kaarien määrää on lisätty mikä osaltaan lisää teltan tuulenkestävyyttä ja lumenkantokykyä. Geodeettisiä telttoja käytetään paljon erityisesti vaikeissa oloissa esimerkiksi vuoristoissa. Kaarien määrän lisääminen nostaa teltan painoa mutta erittäin kovaan käyttöön geodeettinen teltta on loistava valinta.

tunneliteltta.jpg

Tunneliteltta

Tunneliteltassa on useampia samansuuntaisia kaaria, jotka muodostavat tunnelin. Näin rakentuva teltta pitää aina kiilata maahan että se pysyy kasassa. Tunneliteltassa on lähes aina rakenteesta johtuen tilava eteistila eli absidi, jossa voi säilyttää varusteita kuten kenkiä ja tarvittaessa vaikka valmistaa ruokaa sateen ja tuulen suojassa.

Tunneliteltat ovat lähes järjestään kaksikerroksisia. Teltan päistä ohjataan teltan kerrosten väliin ilmavirta, joka mahdollistaa tehokkaan tuuletuksen. Tunneliteltat ovat yleinsä hyvin tukevia kovissakin tuulissa, kunhan tuuli ei käy suoraan pitkän sivun puolelta. Tunneliteltat ovat lisäksi yleensä kevyempia kuin vastaavat kupoliteltat ja siksi mukavampia käyttää pitkillä vaelluksilla.
 

kotateltta.jpg


Kotateltta

Kehitetty saamelaisten kodasta. Perinteinen kota rakennetaan useista telttakepeistä jotka kohtaavat huipulla. Nykyaikainen kotateltta koostuu yhdestä kevyestä alumiinisesta keskisalosta. Kotateltta tarjoaa mukavaa nukkumatilaa usealle ihmiselle. Lisävarusteena saatavana myös kamina. Erinomainen valinta kun etsitään isommalle porukalle majoitetta. Kotateltta on huomattavasti kevyempi kuin perinteinen ryhmä- tai puolijoukkueteltta ja korkean keskisalon takia pystyt myös seisomaan sisällä teltassa keskisalon läheisyydessä.

campingteltta.jpg

Retki- ja camping -teltta

Retki- tai camping –teltat ovat suunniteltuja lähinnä käytettäviksi leirintäalueilla ja siksi niissä on painotettu erilaisia ominaisuuksia kuin vaellusteltoissa. Retkiteltat ovat yleensä vedenpitäviä mutta esimerkiksi pystytyksen helppoudessa ja tuulenkestossa on tingitty. Retkiteltat ovat yleensä liian painavia vaelluskäyttöön koska painon optimointiin ei ole kiinnitetty suunnittelussa huomiota.

 

Teltta tarpeen mukaan

Teltat jaetaan yleensä suunniteltujen käyttöolosuhteiden mukaan kolmeen luokkaan; kesätelttoihin, 3-vuodenajan telttoihin ja neljän vuodenajan telttoihin. Kolmen vuodenajan teltat ovat tarkoitettu keväästä syksyyn jatkuvaan käyttöön. Neljän vuodenajan teltat ovat rakenteeltaan kestävämpiä ja niissä mm. telttakangas on paksumpaa ja telttakaaret kestävämmät. Näin ne kestävät myös lumikuorman kertymisen teltan päälle. Näiden takia neljän vuodenajan tai ns. talviteltat ovat painavampia kuin vastaavat keväästä syksyyn tapahtuvaan vaellukseen tarkoitetut. Valitse teltta jolla pärjäät pahimmissa keleissä joita voit vaelluksellasi kohdata.

Valmistajien ilmoittamiin telttojen henkilömääriin kannattaa suhtautua varauksella. Yleinsä mittana on käytetty henkilömäärää, joka teltan alalle sopii nukkumaan. Hyvä nyrkkisääntö on ottaa teltta johon sopii yksi henkilö enemmän kuin on tarvetta. Näin tilaa jää myös tavaroille ja teltan käyttömukavuus kasvaa.

 

Teltan vedenpitävyys

Telttakankaan vedenpitävyyttä ilmoitetaan vesipilariarvolla. Arvo kertoo millimetreinä kuinka ison vesimassan paineen kangas kestää. Yleensä arvoa 1500 mm pidetään telttakankaiden kanssa vedenpitävyyden rajana. Tätä suuremmat arvot ovat tarpeellisia käytännössä vain rankkasateilla. Huomioithan että teltan pohjakankaan vesipilariarvon tulisi olla suurempi kuin päällisen, pohjaan kohdistuu varsinkin kosteassa maastossa selvästi kovempi vedenpaine.

Pohjoismaiden suurin urheiluverkkokauppa
Takaisin ylös