Tämä sivusto käyttää evästeitä Hyväksyn
All Sports United

Asiakaspalvelu

Pohjoismaiden suurin urheilukauppa

TOIMITUS

- Nopeat toimitukset

98% tilauksista lähetetään viimeistään seuraavana päivänä. Ilmainen toimitus yli 50 € toimituksille*.

2-5 arkipäivää*

Lue lisää

Maksaminen

- Turvallinen maksaminen

Maksa laskulla, osamaksulla, yleisimmillä luottokorteilla tai verkkopankissa helposti ja turvallisesti.

Klarna

Lue lisää

VAIHTO JA PALAUTUS

- Kokeile rauhassa

Älä enää epäröi, kokeile rauhassa. 100 päivän vaihto- ja palautusoikeus* helpottaa ostopäätöstä.

100 päivää

Lue lisää

Tyytyväisyystakuu

- 30 pv aikaa kokeilla

Jos et ole tyytyväinen, voit vaihtaa tuotteen 30 päivän kuluessa, vaikka tuotetta olisi käytetty.

100 %

Lue lisää

Artikkelisivu / Vinkit ja neuvot / Vinkit ja neuvot outdoor- ja eräosastolle / Taljajousen valintaopas

Taljajousen valintaopas

jouskarihero1.jpg


Jousiammunta on hieno harrastus, jota voi tehdä monella tapaa. Tässä artikkelissa käsittelemme taljajousen valintaa. Taljajousi on väkipyörillä varustettu jousipyssy ja sen etuna on vetojäykkyyden keventyminen, kun se on jännitettynä. Tämä mahdollistaa pidemmän tähtäysajan ja siksi soveltuu hyvin esimerkiksi jousimetsästykseen.

Dominoiva silmä

Taljajousen valinta kannattaa aloittaa selvittämällä dominoiva silmä. Helpoin tapa määrittää tämä on ojentaa kädet ja tehdä kämmenien väliin reikä. Sen jälkeen katsoa siitä läpi kiinetää kohdetta molemmilla silmillä. Seuraavaksi suljet vasemman silmän, mikäli näet edelleen kohteen, on oikea silmä dominoiva, jos et näe kohdetta, on vasen silmäsi dominoiva. Varmista tämä vielä tekemällä testi siten, että suljet ensin oikean silmän. 

Vetopituus

Mikäli vetopituus on hieman liian lyhyt, se ei ole ongelma, mutta liian pitkä saattaa rasittaa selkää. Parhaiten pituus selviää testaamalla. Karkean arvion saa, kun mittaa avatun sylin mitan tuumina ja jakaa sen arvolla 2,5 (esim. 185cm / 2.54 / 2.5 = 29.1 tuumaa.) Jännelenkki ja laukaisulaite voivat lyhentää vetopituutta. Kannattaa valita ensimmäiseksi jouseksi malli, jossa vetopituutta voi itse säätää.  
 

Jousen jäykkyys 

Taljajousien jäykkyys on usein säädettävissä. Liian jäykkä jousi huonontaa tekniikkaa ja voi aiheuttaa rasitusvammoja. On siis tärkeää ostaa jousi, joka voidaan säätää tarpeeksi kevyeksi, mutta voimien lisääntyessä sitä voidaan nostaa. 

 

jouskari.jpg

Mitä muuta tarvitaan?

Taljajousen lisäksi tarvitaan kourallinen lisävarusteita, jotta pääsee alkuun. Mikäli kyseessä on pelkkä jousi, tarvitaan siihen lisäksi nuolihylly ja tähtäin. Lisävarusteina on saatavilla jännetähtäin, nuoliviini ja erilaisia vakauttimia. Kun itse jousi on kasattuna ja kunnossa, tarvitaan sen lisäksi laukaisulaite, nuolet ja tausta, johon ampua. Nuolet myydään usein ilman kärkiä, jotta voidaan päättää käytetäänkö harjoitus- vai metsästyskärkiä. Jousen huoltoa varten on hyvä olla jännevahaa ja kuusiokoloavainsarja säätöjen tekemiseksi. 
 
Helpoiten pääset harrastuksen alkuun valmiilla taljajousipaketeilla. Katso vaihtoehdot tästä.

 

Pohjoismaiden suurin urheiluverkkokauppa
Takaisin ylös