Tämä sivusto käyttää evästeitä Hyväksyn
All Sports United

Asiakaspalvelu

Pohjoismaiden suurin urheilukauppa

TOIMITUS

- Nopeat toimitukset

98% tilauksista lähetetään viimeistään seuraavana päivänä. Ilmainen toimitus yli 50 € toimituksille*.

2-5 arkipäivää*

Lue lisää

Maksaminen

- Turvallinen maksaminen

Maksa laskulla, osamaksulla, yleisimmillä luottokorteilla tai verkkopankissa helposti ja turvallisesti.

Klarna

Lue lisää

VAIHTO JA PALAUTUS

- Kokeile rauhassa

Älä enää epäröi, kokeile rauhassa. 100 päivän vaihto- ja palautusoikeus* helpottaa ostopäätöstä.

100 päivää

Lue lisää

Tyytyväisyystakuu

- 30 pv aikaa kokeilla

Jos et ole tyytyväinen, voit vaihtaa tuotteen 30 päivän kuluessa, vaikka tuotetta olisi käytetty.

100 %

Lue lisää

Artikkelisivu / Vinkit ja neuvot / Vinkit ja neuvot outdoor- ja eräosastolle / Retkiluistelun aloittaminen

Retkiluistelun aloittaminen

 

Pitkä potku ja lähes äänetön liuku peilikirkkaan jään päällä on kokemus, johon voi jäädä koukkuun. Retkiluistelussa yhdistyy hienosti nopeus ja liikkumisen vapaus yhteen hienoon talviseen urheilumuotoon. Kaikkein parhaana puolena Suomessa on loputtomasti vesialueita, jotka on kuin tehty retkiluisteluun.

Retkiluistelua aloittaessa ja harrastettaessa, kuten aina jäällä liikuttaessa, on turvallisuus pidettävä mielessä. Annamme tässä artikkelissa vinkkejä turvallisuuteen ja varustautumiseen liittyen.

Jää

Paras jää retkiluisteluun on lumeton ja tasainen, jollaisia on parhaiten alkutalvesta kun pakkaset ovat jo alkaneet mutta pysyvä lumi ei ole vielä satanut jään päälle. Paikallistuntemus on paras turva jäälle mentäessä. Kannattaa joko lähteä liikkeelle kokeneemman luistelijan kanssa tai kysellä neuvoja alueen paremmin tuntevilta. Jään paksuuteen vaikuttaa suuresti pakkasen lisäksi mm. virtaukset. Varo esimerkiksi siltojen alusia ja salmia, joissa on monesti kovat virtaukset. Jään alla virtaava vesi heikentää jääpeitettä salakavalasti alta päin.

Älä mene retkiluistelemaan yksin. Jos pahin käy ja jää pettää, kaveri on paras tae selviytymiseen.

Retkiluistimet ja sauvat

Retkiluistimen pituus on yleinsä 4-10 cm pidempi kuin käyttäjän kengän pituus. Jos kenkäsi koko on EUR 42 retkiluistimien pituus tulisi olla 46-52 cm. Eri käyttäjät pitävät eri pituisista luistimista ja eri pituuksilla on erilaisia ominaisuuksia. Kokemuksen myötä ja kokeilemalla opit mikä on sinulle paras malli ja luistimen pituus. Lue myös koko-oppaamme Lundhags retkiluistimien valintaan.

Retkiluistimissa käytetään kahta erilaista sidetyyppiä. Toinen on tuttu maastohiihtosuksista ja niissä voi käyttää tavallisia maastohiihtositeitä ja monoja. Toiseen malliin on mahdollista kiinnittää tavallinen kenkä, jolloin erillisiä monoja ei tarvita. Suositeltavaa olisi käyttää kenkää, jossa on mahdollisimman jäykkä pohja kuten vaelluskenkää. Mallin valinta on pitkälti makuasia mutta monet kokeneemmat suosivat suksien siteellä varustettua mallia.

Sauvoina voi käyttää myös tavallisia maastohiihtoon tarkoitettuja sauvoja mutta suositeltavaa on valita retkiluisteluun valmistettu malli. Retkiluistelusauvat on suunniteltu kellumaan vedessä ja ne ovat kestävämmät, jolloin niillä voi kokeilla jään kestävyyttä. Jään testaaminen sauvalla on todella hyödyllinen taito joka parantaa luistelijan turvallisuutta ja oikealla sauvalla tehtäessä on helppo oppia. Retkiluistelusauvan suositeltava pituus on noin 0,8-0,85 x luistelijan pituus (ilman luistimia). 

Teroituta luistimet säännöllisesti ammattilaisella. Retkiluistimissa käytetään erilaista terästä kuin perinteisissä luistimissa ja siksi valmistajat suosittelevat teroitusta ammattilaisella. Terävä luistin puree paremmin jäähän ja tekee harrastuksesta nautinnollisempaa.

Katso kaikki XXL:n valikoimassa olevat retkiluistimet ja sauvat tästä.

reppu.jpg

 

Reppu

Reppu on välttämätön varuste kahdesta syystä - se toimii kellukkeena, jos joutuu vedenvaraan ja siellä voi säilyttää vaihtovaatteita. Suositeltava repun koko on 30-40 l, jotta se kelluttaisi tarpeeksi ja saisit riittävät vaihtovaatteet mukaan. Pakkaa repun sisältö aina vedenpitävään pakkauspussiin, jotteivat ne kastuisi ja kelluttaisivat paremmin.

XXL:ssä on iso valikoima eri kokoisia vedenpitäviä pakkauspusseja. Katso koko valikoima tästä.

kollaasi.png

 

Muut tärkeät varusteet

Aina kun liikutaan jäällä pitäisi olla mukana jäänaskalit. Jäänaskalien oikea paikka on rinnan päällä riittävän ylhäällä mistä ne ovat helposti saatavilla. Kannattaa myös pitää mukana pilliä, koska se kuuluu pitkälle jään ja veden päällä ja koska kylmä vesi vie nopeasti äänen etkä välttämättä pysty huutamaan apua.

Kaikilla seurueessa pitäisi olla mukanaan pelastusliina, koska koskaan ei tiedä kuka seurueesta joutuu vedenvaraan. Pelastusliina heitetään kestävältä jäältä vedenvarassa olevalle ja vedetään sitten hänet kuiville sitä apuna käyttäen.

Katso koko retkiluisteluvaruste valikoima tästä.

Lopulta paras neuvo luistelemaan lähtijälle on että varovaisuudella ja valmistautumisella pääsee pitkälle. Pikku-Kakkosta lainaten: Varokaa heikkoja jäitä. Jos muistaa tämän saa lajista loputtomasti mielettömiä elämyksiä ja vauhdin hurmaa.

Pohjoismaiden suurin urheiluverkkokauppa
Takaisin ylös