Tämä sivusto käyttää evästeitä Hyväksyn
All Sports United

Asiakaspalvelu

Pohjoismaiden suurin urheilukauppa

TOIMITUS

- Nopeat toimitukset

98% tilauksista lähetetään viimeistään seuraavana päivänä. Ilmainen toimitus yli 50 € toimituksille*.

2-5 arkipäivää*

Lue lisää

Maksaminen

- Turvallinen maksaminen

Maksa laskulla, osamaksulla, yleisimmillä luottokorteilla tai verkkopankissa helposti ja turvallisesti.

Klarna

Lue lisää

VAIHTO JA PALAUTUS

- Kokeile rauhassa

Älä enää epäröi, kokeile rauhassa. 100 päivän vaihto- ja palautusoikeus* helpottaa ostopäätöstä.

100 päivää

Lue lisää

Tyytyväisyystakuu

- 30 pv aikaa kokeilla

Jos et ole tyytyväinen, voit vaihtaa tuotteen 30 päivän kuluessa, vaikka tuotetta olisi käytetty.

100 %

Lue lisää

Artikkelisivu /

Suksien valinta – luistelusukset vai perinteiset

Maastohiihtosuksen valinta

Maastohiihto on loistava kuntoilumuoto, joka soveltuu lähes kaikille ikään, sukupuoleen tai kuntotasoon katsomatta. Valitsitpa lajiksesi perinteisen hiihtotavan tai luistelutyylin, maastohiihto on kestävyyttä sekä koko kehon lihaskuntoa kehittävä laji, joka on samalla ystävällinen myös nivelille. Varusteet maastohiihtoon kannattaa hankkia aina hankkia asiantuntevasta paikasta, sillä suksen valinnalla ja muilla varusteilla on merkittävä vaikutus hiihdon helppouteen ja hauskuuteen.

Perinteisen suksen valinta

Perinteisen hiihtotavan suksea valittaessa on tärkeä löytää suksi, joka on jäykkyysasteeltaan käyttäjälle sopiva. Jäykkyysasteeltaan oikeanlainen suksi on helppo saada pitämään ja luistamaan oikealla tavalla. Suksen valinnassa kannattaa liikkeessä pyytää apua myyjältä. Xxl.fi verkkokauppa käyttää monien suksien valintaan Ski Selector -laitetta, joka mahdollistaa oikean jäykkyyden löytymisen vaikka hiihtäjä ei itse ole suksea sovittamassa.

Perinteisen suksen pituus. Perinteisen suksen pituus saadaan lähtökohtaisesti lisäämällä 15-25cm hiihtäjän omaan pituuteen. Liian lyhyt suksi on epävakaa hiihtää kun taas liian pitkä suksi on käytössä kömpelö. Suksen pituudella on myös jonkin verran vaikutusta suksen jäykkyyteen. Kevytrakenteiset hiihtäjät voivat valita pääsääntöisesti lyhyemmän suksen. Raskastekoisemman hiihtäjän puolestaan kannattaa valita mitta suosituspituushaarukan yläpäästä. Tämä johtuu siitä, että pidemmät sukset on yleensä suunniteltu raskaammille hiihtäjille ja ovat näin lyhyempiä jäykempiä.

Perinteisen suksen jäykkyys. Pituutta tärkeämpi suksen toimivuuteen vaikuttava tekijä on suksen jäykkyysaste tai jalkavuus. Perinteiset sukset tarvitsevat pitovoiteen (pitopohjasuksissa sitä ei tarvita), suksen pitoalueelle keskelle suksea. Kun hiihtäjä seisoo tasaisesti molempien suksien päällä, tulee pitoalueen olla irti ladusta, jotta pitovoide ei hidasta luistoa. Näin saadaan aikaan tasainen luisto. Kun taas paino asetetaan yhden jalan päkiälle tulee suksen pitoalueen olla täysin kiinni ladussa, jotta pitovoide ottaa kunnolla kiinni. Näin potkuun saadaan hyvä pito. Jokainen suksipari on erilainen ja samanmerkkisissä, samanmallisissa ja saman pituisissa suksissa olla suuria eroja jäykkyydessä. Siksi suksi valitaan aina yksilöllisesti käyttäjälle.

Nyrkkisääntönä siis: Liian jäykkä suksi ei pidä – Liian löysä suksi ei luista.

Jäykkyysasteen valinnassa on tärkeää hiihtäjän paino ja hiihtäjän taso. Raskastekoisen hiihtäjän kannattaa valita suksi suosituksen yläpäästä, jotta suksi on riittävän jäykkä. Kevyt hiihtäjä voi valita hieman lyhyemmän suksen, jotta se on riittävän löysä.

Myös hiihtäjän taso vaikutta suksen valintaan. Aktiivihiihtäjillä on yleensä hyvä tekniikka ja paljon voimaa potkussa. Hyvän hiihtäjän kannattaakin valita hieman jäykempi suksi, sillä voimakkaan potkun ansiosta pitoalue on helppo saada pohjaan ja näin sukseen hyvä pito luistosta tinkimättä. Sunnuntaihiihtäjälle puolestaan soveltuu löysempi suksi, sillä perinteisessä hiihdossa tärkeä pito on helppo saada aikaan käyttämättä paljoa voimaa.

Suksen jäykkyyttä voi testata ns. paperitestillä. Testissä sukset asetetaan lattialle ja käyttäjä seisoo suksen päällä kuten hiihdettäessä, varpaat suksen tasapainopisteellä. Suksen alle asetetaan paperin pala. Käyttäjän seistessä tasaisesti molempien suksien päällä, paperin tulee liikkua suksen alla noin 50-60cm kantapäästä kohti suksen kärkeä. Kun paino asetetaan tasaisesti kokonaan toiselle jalalle ei paperin tule liikkua suksen alla juurikaan (aktiiviharrastajan suksen alla paperi voi liikkua vielä noin 15 jalan alla). Lopuksi paino asetetaan toisen jalan päkiälle, jolloin paperi ei saa enää liikkua lainkaan.

LÖYDÄT KAIKKI PERINTEISEN SUKSET TÄÄLTÄ!

LÖYDÄT KAIKKI SUKSIPAKETIT PERINTEISEEN TÄÄLTÄ!

 

HIIHTÄJÄN PITUUS (cm) PERINTEISEN SUKSI (cm) LUISTELUSUKSI (cm)
140  157−166 150
145  163−166 150−160
150 166−175 160
155 173−175 160−170
160  175−183 170
165 183 175
170  190 181
175  197 188
180  203  188
185  203 193
190  208  193
195  208 193
200  208  193

 

Perinteisen suksen pohjavaihtoehdot

Voideltava suksi – Voideltavat sukset tarvitsevat toimiakseen vähintään pitovoiteen. Voitelu on nykyisin pitoteippien ja pikavoiteiden avulla todella helppoa. Voideltavat sukset soveltuvat hyvin kaikille käyttäjille ja pienellä vaivalla niistä saa hyvin kelissä kuin kelissä toimivan suksen.

Pitopohjasuksi – Pitopohja suksissa on usein kuviointi pohjassa, joka korvaa pitovoiteen. Pitopohjasuksi on usein todella helppohoitoinen valinta eikä vaadi muuta kuin ajoittaista puhdistusta ja luistovoitelua. Pitopohjasuksen ominaisuuksia ei kuitenkaan ole aivan yhtä helppoa säätää keliin sopivaksi ja esimerkiksi jäisellä ladulla se tarvitsee usein seurakseen liisterin.

Zero –suksi – Zero –suksessa on pitoalueella erikoismateriaali, joka tuottaa mekaanista pitoa. Sen vuoksi sen pito-ominaisuudet eivät kulu juurikaan. Zero –suksi on omimmillaan nollakelin tietämissä ja harrastajahiihtäjällä hyvinkin laajalla kelialueella. Kovalla pakkasella Zero –suksi on mahdollista voidella normaalisuksen tapaan.

Nano –suksi – Nano-suksessa on koko pohjassa käsittely, jonka ansiosta suksi sekä luistaa että pitää ilman muita voide käsittelyjä. Harrastajahiihtäjälle nano-suksi on hyvä valinta ja toimii laajalti jopa +10…-25c kelialueella. Nano –suksen luisto-ominaisuudet eivät yllä aivan voideltavien suksien tasolla ja sen vuoksi se soveltuu parhaiten rauhallisemmasta hiihdosta nauttivalle.

Skini –sukset – Tällä kaudella yhä useammat valmistajat ovat tuoneet markkinoille "skini-suksia". Skineissä on pitoalueella karvaa, joka potkuvaiheessa toimii "vastakarvaan" antaen pitoa ja liukuvaiheessa "myötäkarvaan" mahdollistaen liu'un. Skini-sukset ovat keränneet kiitosta hiihtäjien keskuudessa laajasta kelialueesta ja helppohoitoisuudesta. Skini-suksia löytyy nykyisin monesta hintaryhmästä kuntoilijasta aktiivihiihtäjään. Suksien skini-osat ovat usein vaihdettavat.

LUISTELUSUKSIEN VALINTA

Luistelusuksi ei vaadi pitovoitelua ja sen vuoksi sen valinta on hieman perinteistä suksea helpompaa. Oikea pituus ja jäykkyysaste ovat kuitenkin edelleen avainasemassa valittaessa sopivaa suksea. Sen vuoksi myös luistelusukset tulee aina valita yksilöllisesti käyttäjälle.

Luistelusuksen pituus. Luistelusuksi on perinteisen tyylin suksea lyhyempi. Ohjesääntönä luistelusuksi on 5-15cm käyttäjää pidempi. Myös luistelusuksessa kannattaa raskastekoisemman hiihtäjän valita suksi ohjearvojen yläpäästä kun taas kevyempi hiihtäjä voi valita vain hieman itseä pidemmän suksen.

Luistelusuksen jäykkyys. Luistelusuksi on selvästi perinteistä suksea jäykempi. Luistelusuksen tulee luistaa maksimaalisesti, joten siinä ei käytetä pitovoidetta ja suksen keskiosa onkin kokoajan irti ladusta. Paperitestissä paperin tulee liikkua suksen alla vaikka paino olisi kokonaan toisella jalalla. Liian jäykkä suksi on vaikea hiihtää, sillä esimerkiksi ylämäessä hiihtäjä ei saa painettua kanttia kunnolla latuun ja näin suksi lipsuu luisteltaessa. Liian löysä suksi puolestaan ei luista, sillä pohja osuu liikaa latuun. Löysä suksi myös heikentää potkun voimaa.

LÖYDÄT KAIKKI LUISTELUSUKSET TÄÄLTÄ!

LÖYDÄT KAIKKI LUISTELUSUKSIPAKETIT TÄÄLTÄ!

 

HIIHTÄJÄN PITUUS (cm) PERINTEISEN SUKSI (cm) LUISTELUSUKSI (cm)
140  157−166 150
145  163−166 150−160
150 166−175 160
155 173−175 160−170
160  175−183 170
165 183 175
170  190 181
175  197 188
180  203  188
185  203 193
190  208  193
195  208 193
200  208  193

 

 

Pohjoismaiden suurin urheiluverkkokauppa
Takaisin ylös